God kijkt naar innerlijke schoonheid

17

feb

Belinda Bos

Een mooi en sportief lijf, leuke kleding, haren perfect in de krul. Ja graag! Het liefst elke dag. Als vrouw wil je er gewoon graag leuk bij lopen. Prima om een dagje in je huispak rond te lopen, maar zodra je naar de supermarkt gaat moet er misschien toch eerst even iets aan de buitenkant gebeuren. Uiterlijke schoonheid is belangrijk. We zien er nu eenmaal graag goed uit! Daar is ook absoluut niets mis mee, want die schoonheid hebben we van God gekregen. Maar God kijkt veel verder dan die buitenkant.

Hoe God naar ons kijkt

Een goed voorbeeld van hoe God naar ons kijkt lezen we in Samuël 16. Hierin lezen we hoe Samuel naar Betlehem vertrekt om een offerfeest te geven en om de nieuwe koning te zalven. God heeft iemand uitgekozen, maar Samuël weet niet wie.

“Toen ze binnen kwamen en hij Eliab zag, dacht hij: ‘Dat is vast en zeker de man die de Heer tot koning wil zalven’. Maar de Heer zei tegen Samuël: ‘Let er niet op hoe hij eruitziet. Let er ook niet op dat hij zo groot is. Want hem heb Ik niet uitgekozen. Het gaat immers niet om wat je ziet. Want een mens kijkt hoe de buitenkant is, maar Ik kijk hoe hij innerlijk is.”
(1 Samuël 16: 6-7, BasisBijbel)

Samuël is geïmponeerd door de buitenkant van Eliab: zijn lengte, zijn spierballen misschien wel. Maar dat is niet de persoon die God voor ogen heeft, want het gaat God niet om de buitenkant. Uiteindelijk kiest God David. Geen grote reus, zoals Goliath, maar een jonge schaapsherder.

Zo kijkt God ook naar ons. Hij kijkt niet naar onze mooie kleding, onze nette haren, maar naar onze binnenkant. Naar onze daden. Hij kan iedereen gebruiken voor zijn koninkrijk. Niet alleen degenen met zogenaamde ‘status’, of dure kleding aan. Nee, ook jou en mij!

Wat de Bijbel zegt over schoonheid

“Vrouwen, onthoud dat het er niet om gaat dat jullie er van buiten mooi uitzien, met schitterende kapsels, dure sieraden en mooie kleren. Zorg er liever voor dat jullie van binnen mooi zijn. Dat is veel belangrijker. Je bent pas werkelijk mooi als je vriendelijk en rustig bent. Dat is schoonheid die niet verdwijnt. God houdt van zulke schoonheid.”
(1 Petrus 3: 3-4, BasisBijbel)

Petrus beschrijft hier wat echte schoonheid is. Niet een prachtige buitenkant, maar juist vooral schoonheid van binnen. Schoonheid die niet verdwijnt, maar blijvend is. Die je er niet met een make-updoekje vanaf veegt, maar die jou juist verder brengt en waarmee je God kunt dienen. Dat is de schoonheid waar God naar kijkt.

Wat een relativering! Juist in een tijd waar de goede voornemens van drie keer in de week sporten, winkels vol prachtige mode die schreeuwen om gekocht te worden (oeps, weer teveel geld uitgegeven aan kleding…) en je beter met een gezonde smoothie dan met een zak drop op Instagram kunt verschijnen, is dit zo’n prettige boodschap! God kijkt niet naar die dingen. Hij beoordeelt je niet op je Instagram, op je haar, of op je gewicht. Nee, Hij kijkt juist naar hoe jij van binnen bent. Of je anderen helpt, vriendelijk bent, Hem en je omgeving dient.

Of zoals Spreuken 31 zegt:
“Elegant zijn is alleen maar uiterlijk, en schoonheid verdwijnt. Maar een vrouw die diep ontzag heeft voor de Heer, wordt geprezen. (…) Kracht en waardigheid zijn haar kleding en zij lacht de komende dag toe.”

Aan de slag!

Hoe kijk jij naar jezelf? Door de spiegel? Naar hoe mooi ook jij bent?! Vergeet ook vooral niet naar je innerlijke schoonheid te kijken!

Noem eens drie van jouw innerlijke schoonheden. Je vriendelijkheid, zorgzaamheid, vurigheid, standvastigheid, barmhartigheid, doorzettingsvermogen, werk-mentaliteit, etc., etc. You name it!

Deel deze overdenking

  1. T.Huisman schreef:

    sommige teksten in de bijbel zijn met elkaar in tegenspraak. Je vraagt je af wat is nu de norm Het uiterlijk hoeft zegt niets over het innerlijk maar je hoeft je zelf toch ook niet te verwaarlozen met vuile vlekken alhoewel jezus hier wel doorheen prikt en niet naar uiterlijkheden sieraden en kleding kijkt. Als men het van binnen maar uitstraalt dan staat een jutezak je zelfs wel goed. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap