Geworteld en geplant in Christus: wat betekent dat?

07

jul

Alina van Rijn

In de bossen van Oosterbeek staat een heel bijzondere boom. Een heel grote boom met een groot gapend gat in zijn stam. Je kunt er dwars doorheen kijken. In de omgeving van Oosterbeek is in de Tweede Wereldoorlog fel gevochten. Ook deze boom moest het ontgelden. Een granaatinslag liet een ravage achter en de ontploffing zorgde ervoor dat de boom werd verwoest. Onherroepelijke schade. Die boom zou dit nooit te boven komen. En toch staat hij nog fier overeind. Hoe kan dat?

Je zou denken dat de impact van zo’n bom de boom totaal had moeten vernietigen. Dat hij zou afsterven. Maar ondanks de schade is deze boom gaan groeien. Sterker nog, hij is om het grote, gapende gat in zijn kern heen gaan groeien. Je kunt dwars door deze boom heen kijken en tegelijkertijd amper de top zien omdat die zo hoog is. 

Hoe bestaat het”, dacht ik, terwijl ik naast die boom stond. Hoe kun je zo’n klap overleven? Ik denk omdat deze boom stevig geworteld is. 

Geworteld

‘Leef in eenheid met Christus Jezus, nu u Hem als uw Heer aanvaard hebt. Blijf in Hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid.’
– Kolossenzen 2:6-7 (NBV21)

Dit beeld raakte mij enorm. Want ik herkende mij in die boom. Er was op dat moment namelijk ook een ‘bom’ in mijn leven afgegaan. Ik wist niet meer hoe ik deze klap te boven zou moeten komen. Mijn ziel was aan flarden. Toch stond ik nog overeind. Niet in bloei, maar ik stond nog. Gehavend en beschadigd, maar niet geknakt. Want ik mocht belijden dat ik diep geworteld en gegrondvest mocht staan in Christus. Hij, die kracht geeft om tegen alle verwachting in te blijven staan. En je nota bene ook nog eens wil laten groeien.

Dat is wat het betekent om geworteld en gegrondvest te staan in Christus. Een vaste stabiliteit omdat Hij jou heeft gered en je Hem nu als Heer hebt aanvaard. Je mag door het leven wandelen mét Hem en in Hem. Zo ben je bestand tegen elke storm. Tegen elke granaatinslag in jouw leven. Door Hem word je gevoed, word je gesterkt van binnenuit. Maar de opdracht uit Kolossenzen luidt ook: leef in eenheid met Christus Jezus. Blijf dicht bij Hem, zodat je niet ontworteld raakt. Blijf bij de Bron van Leven.

Dan zul je zijn als die boom van Psalm 1. Die boom, geplant aan waterbeken. De boom die vrucht geeft op zijn tijd en waarvan het blad niet zal afvallen. Zelfs niet in de grootste stormen van je leven. Dan kan er een bombardement op je leven vallen, maar geworteld en gegrondvest in Christus zul je fier overeind blijven staan. 

Aan de slag!

Ga eens naar buiten vandaag en zoek ze eens op, die bomen. Zo wordt het beeld van jezelf als boom geworteld en gegrondvest in Christus nog visueler. 

Deel deze overdenking

 1. Margriet schreef:

  Een prachtig beeld van de beschadigde boom
  die diepe wortels heeft met nieuwe kracht om te groeien. Goed om te onthouden wanneer je zelf in zo’n situatie zou komen.Dan mag je jezelf herinneren aan dit beeld en psalm 1 Hartelijk dank en Gods zegen met de bijbeloverdenkingen

 2. Marion schreef:

  Mooie overdenking met prachtig beeld van de boom! Ik ben zo dankbaar en voel me zo gezegend dat we als kinderen van God ons geworteld en gegrondvest mogen weten in Jezus Christus, onze Heiland, onze Bevrijder! Zonder Hem zou ik de stormen niet door kunnenkomen, zou ik wankelen en me reddeloos verloren en heel erg eenzaam voelen!

 3. Elise schreef:

  Prachtig! Is er ook een foto van deze boom??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap