Genieten van de dagelijkse dingen! Onmogelijk?

28

mrt

Alien van Nes

Heb jij dat ook? Dat je je soms zo opgejaagd voelt, door alle dingen die je nog moet of kan doen? En dat het soms zo moeilijk is om gewoon te genieten van het hier en nu, van de dagelijkse dingen..?

Genieten

Het maakt God blij, als wij genieten van de dagelijkse dingen. Zoals in Prediker 9:7-9 (HSV) staat:

Ga uw weg, eet uw brood met blijdschap, drink uw wijn met een vrolijk hart, want God schept al behagen in uw werken. Laat uw kleding te allen tijde wit zijn en laat op uw hoofd geen olie ontbreken. Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon.

Genieten versus zwoegen

We mogen dus vrolijk zijn en genieten. Dat betekent niet dat ons leven één groot feest is. Integendeel. Zoals in de laatste regel van dit bijbelgedeelte staat, is het leven ‘zwoegen’. Prediker laat ook in de rest zijn boek zien dat je zult moeten zwoegen in je leven en alles in een flits voorbij gaat. En een van de dingen die Prediker mee wil geven aan zijn lezers is: als het leven dan zwoegen is en in een flits voorbij gaat, zorg dan dat je het goede doet en God zoekt in alles. En zorg dat je geniet van alles wat God je geeft. Want je maakt je leven zoveel aangenamer als je geniet van de dingen, dan wanneer je niet geniet. Dat het leven zwoegen is, daar kan je weinig aan veranderen. Maar je hebt wel de keuze hoe je hier mee om gaat. Je kunt vreugde zoeken in de dingen die mooi zijn, of je kunt je ogen er voor sluiten en je alleen richten op het zwoegen.

Voor alles is een tijd

Dit betekent niet dat je niet mag rouwen om dingen die je moeilijk vindt, dingen die je pijn doen. Zoals Prediker beschrijft in hoofdstuk 3 is er voor alles een tijd:

Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen. Een tijd om rouw te bedrijven en een tijd om te huppelen.
– Prediker 3:4 (HSV)

Het is goed om je tijd te nemen om verdriet te hebben en rouw te hebben. Verdriet en rouw mogen er zijn, mogen geuit worden. Want het leven is niet een groot feest en die schijn hoeven we ook niet op te houden.

Tegelijkertijd is het ook goed om blij te zijn en te genieten van de dagelijkse dingen. Ook dat hoort bij het leven en soms heeft dat een beetje extra aandacht nodig. Omdat we het nog wel eens vergeten, door alle drukte om ons heen. Wanneer we genieten van het leven en God dankbaar zijn voor de kleine (of grote) dingen in ons leven, geeft ons dat levensvreugde en energie om de dingen te doen die voor ons liggen. 

God de bron van ons leven

Als het ons aan zin en/of energie ontbreekt om de dingen te doen die we moeten doen, mogen we naar God toe gaan. Hij wil ons nieuwe kracht geven. Bij mijzelf voelt het sommige dagen weleens alsof ik helemaal geen tijd heb om naar God te gaan. Dan vind ik het moeilijk om de drukte even te laten voor wat het is en me werkelijk op God te richten. Toch is een dag zoveel mooier als je hem met God beleeft. En juist als je moe bent, als je het druk hebt, als je kracht nodig hebt, is er geen betere keus dan om naar God te gaan. God is de bron van kracht, vreugde, liefde enzovoort. Uit die Bron mogen wij putten, keer op keer. God wil ons helpen met datgene wat wij te doen hebben. Hij wil onze harten steeds weer opnieuw vullen. En Hij geeft elke dag dingen aan ons, soms groot, soms klein, waar wij van mogen genieten. 

Aan de slag!

Van welke (kleine) dingen geniet jij? Waar ga jij vandaag van genieten? God wordt blij van jouw blijdschap, omdat Hij van je houdt!

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Psalm 118 vers 24:
    Dit is de dag die de Heer ons geeft, laten wij op deze dag ons verheugen en verblijd zijn❣️

  2. Janneke schreef:

    Dankjewel, dit had ik even nodig.
    Ik ben een vrouw in de rouw en vind het moeilijk om weer te gaan genieten van het leven. Maar misschien is het nu tijd om weer een beetje te gaan huppelen. Ik ga beginnen met echt blij en dankbaar zijn voor de kleine dingen, een kop thee met een stukje chocola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap