Gelukkig zijn vanuit Psalm 84

02

jul

Marijke Gootjes-Verhoeve

Gelukkig zijn willen we allemaal. Toch lijkt het alsof er steeds meer mensen perioden ervaren waarin ze zich ongelukkig voelen. Misschien jij ook wel. De Bijbel spreekt regelmatig over gelukkig zijn. Maar komen de opvattingen vanuit het Woord overeen met ons beeld van geluk? Laten we het samen onderzoeken. 

Ik wil je vragen om Psalm 84 te lezen. Gelukkig zijn komt in drie verzen voor: 

Gelukkig wie wonen in uw huis, gedurig mogen zij U loven.
Gelukkig wie bij U hun toevlucht zoeken, met in hun hart de wegen naar U.
Gelukkig de mens die op U vertrouwt.

– Psalm 84:5, 6 en 13b (NBV21)

‘Gelukkig’ (of welzalig) is hetzelfde als ‘rijk gezegend’. Wij koppelen dat vaak aan ons gevoel of aan onze omstandigheden. De psalm gaat echter dieper: het betreft de zegen, genade, het goede en de kracht vanuit God. Dat betekent dat je zelfs gelukkig kunt zijn als je (figuurlijk) door een dor dal trekt, dus als je te maken hebt met tegenslagen en verdriet. Het spreekt over een diep verlangen naar Gods aanwezigheid. Een verlangen om daar te zijn waar God is. 

Hoe gelukkig ben jij?

Nederlanders zijn één van de gelukkigste mensen op aarde. We leven in een welvarend land met goede gezondheidzorg en veel mogelijkheden. “Eigenlijk zijn er nauwelijks redenen voor ons om niet gelukkig te zijn”, zei een studente vorige maand tegen mij. Ik sprak bij een christelijke studentenvereniging over ‘Somberheid en depressie in het licht van de Bijbel’. Zij voelde zich schuldig over het ongelukkig zijn. 

Een grote groep jongeren is opgegroeid met de boodschap: ‘Je kunt alles worden. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar gelukkig bent.’ Het is echter maar de vraag of je alles kunt worden en alles in de hand hebt. Ondertussen word je hierdoor verantwoordelijk gemaakt voor je eigen geluk. Dat geeft een enorme druk. Daarbij zijn er genoeg ingrediënten in onze maatschappij – en de wereld om ons heen – waar je je zorgen over kunt maken. Zorgen waardoor je je ongelukkig kunt voelen, helemaal als iedereen om je heen zo gelukkig lijkt. 

Hoe werkt gelukkig zijn vanuit Psalm 84?

Hoe kan het dat je gelukkig wordt als je bij God woont, bij Hem je toevlucht zoekt en op Hem vertrouwt? De psalm geeft het antwoord:

 • In Gods aanwezigheid ontmoet je Zijn lieflijkheid;
 • Je mag God loven, waarbij je je richt op Wie Hij is (en niet op gevoel of omstandigheden);
 • God geeft kracht; 
 • Hij is de Bron, juist als je droogte ervaart;
 • Bij God is licht en leven, bescherming en geborgenheid;
 • God schenkt Zijn genade en eer. Zijn goedheid zal je volgen als je leeft in Zijn nabijheid. 

Psalm 84 praktisch toegepast

Misschien deel jij dat verlangen om gelukkig te zijn bij en door God, maar ervaar je het ook als een worsteling. Hoe pas je Psalm 84 praktisch toe? 

 • Door gebed en aanbidding zul je in Gods aanwezigheid zijn. Soms zul je God ervaren, soms ook niet, maar je strekt je uit naar Hem. 
 • Waar men vroeger naar de tempel ging, mogen wij naar de kerk/gemeente gaan om samen met andere gelovigen God te ontmoeten.
 • De psalmschrijver kent God persoonlijk. Dat blijkt uit de manier waarop hij tot en over God spreekt. Een persoonlijke relatie opbouwen is essentieel om Gods aanwezigheid op te merken. Daarvoor is het nodig om tijd samen door te brengen, bijvoorbeeld door het lezen van Gods Woord. Als je hier niet aan toekomt, is het goed om het in te plannen. 
 • Het vraagt elke dag een keuze welke weg je bewandelt (Psalm 1:1 en 15:2): Gods nabijheid zoeken of opgaan in wat de wereld aanbiedt? 

In onze maatschappij is de druk groot om te moeten presteren voor je geluk. Gelukkig zijn volgens Psalm 84 zorgt ervoor dat je niet zelf keihard je best hoeft te doen. God is precies wat – of eigenlijk Wie – we nodig hebben en dat geeft ontspanning. Je mag thuis zijn bij Hem, dé plek om gelukkig te zijn! 

Aan de slag!

Vragen om over na te denken: Wat raakt jou het meest uit Psalm 84? En waarin wil jij Psalm 84 meer concreet maken voor jezelf? Er zijn meer teksten in de psalmen over gelukkig zijn. Kies er een of meer uit en stel jezelf dezelfde vragen als hierboven. Psalm 1:1-3, 2:12, 4:7-8, 32:1-2, 41:1-4, 70:5, 89:16,18, 94:12-13a, 106:3, 112:1, 119:1-2,39, 128:1-2,4, en 146:5-6. 

Deel deze overdenking

 1. Sophie schreef:

  Herkenning in ook periodes van niet gelukkig zijn gevoel, blijven hangen in dat gevoel en ik, mezelf ipv me richten op God. Hij is het waar alles om draait en gaat. Jezus is onze kracht en Zijn Heilige Geest ons als steun. Daar op richten geeft geluk en het geluks gevoel. Ik weet het ondanks dat het soms zo anders voelt 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap