Geloof in je overwinning voordat je aan de wedstrijd begint!

12

okt

Esmeralda van Dijke

Misschien heb je, net als ik, wel eens ’s morgens voor de spiegel gestaan, jezelf aangestaard en je afgevraagd hoe je in vredesnaam deze dag door moest komen. Uitdagingen en problemen waar je geen oplossing voor wist, een overwinning die in de verste verte niet te bereiken was. Wat deed je op dat moment? Begon je spontaan te huilen en meldde je je ziek, of gaf je jezelf een bemoedigende glimlach, vroeg je Jezus om hulp en ging je aan de slag? Het volk van Israël deed het laatste, in plaats van terneergeslagen terug hun tenten in te gaan, begonnen ze te juichen voor de Heer en dat bezorgde hen een overwinning.

Lang geleden wilde het volk Israël de stad Jericho binnendringen. Deze stad was omringd met muren die zo dik waren dat er zelfs huizen op gebouwd waren. God had echter gezegd dat Hij deze stad in de handen van Israël zou geven. De manier waarop dit zou gebeuren moet in de ogen van de inwoners van Jericho buitengewoon vreemd zijn geweest. Het volk kreeg de opdracht om zes dagen lang in een rondje langs de stadsmuren te lopen. De ark ging voorop, de strijders er achteraan. Op de zevende dag moest het volk zeven keer om de stad lopen en als ze klaar waren, zouden de priesters op hun bazuinen blazen. Als het geluid van de bazuinen zou klinken moest het volk een luid gejuich aanheffen en dán zou de metersdikke stadsmuur instorten. Geloof jij het? Kun jij juichen terwijl je niet eens weet of je wel gewonnen hebt? In het vertrouwen dat Jezus jou die overwinning al gegeven heeft?

Het afgelopen halfjaar mocht ik het licht van Jezus laten schijnen in Nepal. De laatste weken mocht ik met een zendeling meereizen en het zendingswerk ervaren. Het was maandagmorgen en we hadden een lange, gevaarlijke tocht voor de boeg. Natuurlijk was ik stuiterend enthousiast dat ik mee mocht, maar tegelijkertijd had ik geen idee hoe we die week, ver weg van de bewoonde wereld, door moesten komen of überhaupt op onze bestemming konden arriveren omdat de wegen bijna onbegaanbaar waren. Ik zag er ongelooflijk tegenop, net zoals de Israëlieten wanhopig naar die metersdikke muren keken. Hoe kon dit goed gaan? Hoe kon ik geloven in die overwinning? Net voor we vertrokken, bemoedigde de zendeling ons met deze tekst uit Jozua 6.

Toen begonnen de priesters op de ramshorens te blazen. Zodra het volk het geluid van de ramshorens hoorde, begon het te juichen. Toen stortte de stadsmuur in.
(Jozua 6:20)

Vertrouw & God zal zijn trouw bewijzen
‘Geloof in de overwinning, zelfs voor je die ontvangen hebt. Juich voor de Heer, want Hij zorgt!’ Hij heeft het bewezen aan het volk Israël en Hij zal het ook aan jou (en op dat moment aan mij) bewijzen. En dat deed God. Tijdens die reis, die inderdaad ongelooflijk zwaar en gevaarlijk was, mocht ik zo vaak de hand van Jezus ervaren en heeft Hij wonderen aan ons getoond die ik van tevoren niet had kunnen bedenken. Hoe bijzonder!

Juichen, voor je de overwinning hebt behaald. Wanneer je die overwinning dan behaald hebt, dan mag je hem delen met de mensen om je heen zodat ook zij geïnspireerd worden om te juichen voor hun problemen en uitdagingen. In onze zwakheid zijn we sterk, want dan kan de Heer zijn kracht door ons heen laten stralen! Wat een mooie, hoopvolle belofte in deze duistere wereld vol problemen. Daar krijg je toch spontaan een glimlach van op je gezicht!

Aan de slag!

Staan er voor vandaag moeilijke dingen op de planning? Uitdagingen of problemen die je liever niet onder ogen komt? Of heb je juist mogen ervaren dat Jezus inderdaad een overwinning mocht geven? Laat je mooiste glimlach stralen, juich voor de Heer, heb er vertrouwen in dat de God die de Israëlieten de stad Jericho binnen liet gaan ook jou zal helpen vandaag. Deel je overwinningen met de mensen om je heen en vraag hen of ze ook overwinningen mochten ervaren. Inspireer elkaar, juich en lach samen, want God is goed altijd en altijd is God goed!

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van de overwinning van het volk Israël? Dan kun je dat hier vinden!

Deel deze overdenking

  1. M schreef:

    Mooi om mn dag zo te starten. Thx Esmaralda voor de inspirerende interpretatie die je geeft aan dit bijbelgedeelte!

  2. Kim schreef:

    Dankjewel Esmeralda! ?? voor jouw zonnestraaltjes van vanmorgen die wijzen naar het stralende Licht van onze Vader ??✨ liefs!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap