Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben

24

okt

Dorine

Wie heeft er weleens eens een dieet gevolgd? Je bent vast niet de enige! Het eerste wat er geschrapt wordt als je een paar kilo kwijt wil, zijn natuurlijk de snacks. Iedereen weet dat die gewoon niet goed voor je zijn, maar vaak wordt het brood ook van het menu afgehaald. Na een tijdje van salades, crackers en smoothies verlang ik echt naar een heerlijke snee versgebakken brood! Bij de geur alleen al loopt het water me in de mond. Al sinds mensenheugenis wordt er over de hele wereld brood gegeten, iedere cultuur heeft een eigen variatie op brood: plat, lang, dun, rond, dik, volkoren, wit, zacht, knapperig en ga zo maar door. Het spreekt dan ook iedereen aan dat Jezus in het gebed ons leert: Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben. Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Sommige mensen kunnen beter geen brood eten in verband met een glutenallergie, andere mensen leven in zulke omstandigheden dat er gewoonweg geen brood is, voor deze mensen is dit wel een lastige zin in het gebed. De BasisBijbel heeft het de lezer al iets gemakkelijker gemaakt, ze hebben het woordje brood vervangen door eten.

Geef ons vandaag het eten wat we nodig hebben.
(Mattheüs 6:11 BB)

Maar ik denk dat er meer betekenis in deze zin zit en dat juist die rijkdom te vinden is in het brood. In het Lucasevangelie gaat het op een gegeven moment ook over bidden en brood:

Daarom zeg Ik jullie: bid, want dan zul je krijgen. Zoek, want dan zul je vinden. Klop, want dan zal er voor je worden opengedaan. Want iedereen die bidt, zal krijgen. En iedereen die zoekt, zal vinden. En voor iedereen die klopt, zal worden opengedaan. Geen één vader geeft toch zijn zoon een steen als hij om een brood vraagt? Of een slang als hij om een vis vraagt? Of een schorpioen als hij om een ei vraagt? Dus ook al zijn jullie slecht, toch kunnen jullie goede dingen aan jullie kinderen geven. Dan zal jullie hemelse Vader toch zéker de Heilige Geest geven als mensen Hem daarom bidden?”
(Lucas 11:9-13 BB)

Jezus vertelt ons hoe we moeten bidden: ‘Geef ons vandaag het eten (brood) wat we nodig hebben’. Vervolgens, wanneer het hier in Lucas over gebed gaat, zegt hij: ‘Geen één vader geeft toch zijn zoon een steen als hij om een brood vraagt?’  We kennen iemand die wel met stenen aankomt wanneer Jezus honger heeft:

Daarna (na de doop van Jezus) stuurde de Heilige Geest Jezus naar de woestijn. Daar moest Jezus door de duivel op de proef worden gesteld. Hij bleef 40 dagen in de woestijn. Al die tijd at Jezus niets. Tenslotte kreeg Hij honger.
Toen kwam de duivel. Hij zei tegen Hem: “Als U Gods Zoon bent, zeg dan tegen deze stenen dat ze in broden moeten veranderen.”  Maar Jezus antwoordde: “In de Boeken staat: ‘Je kan niet alleen van brood leven. Alles wat God zegt, heb je óók nodig om te leven.’ ”
(Matteüs 4:1-4 BB)

De satan is listig, hij probeert Jezus hier uit te dagen. Hij pakt Jezus op zijn meest zwakke punt op dat moment: zijn honger. En wat houdt satan Jezus voor? Niet een overheerlijk net afgebakken croissantje, nee, satan houdt Jezus een steen voor.

Dit doet hij bij ons ook! Wij hebben allemaal een leegte in ons zitten. Vanaf het moment dat de scheiding tussen God en de mens ontstond hebben we als mensen een leegte, een onvervuld verlangen in ons zitten. En dat voelen we vaak op de momenten dat we moe of onrustig zijn, wanneer we spanning hebben. Dan komt satan naar ons toegesneld. Hier kind, hier heb je wat stenen om de leegte die je voelt op te vullen. En weet je wat wij doen?! Wij nemen de stenen aan! Sommige stenen lijken zo onschuldig, een filmpje kijken om mijn gedachten te verzetten, een zak chips om dat lege gevoel te vullen, flink zweten op de sportschool om van de onrust af te komen. Een glas alcohol om al die gevoelens even tot zwijgen te brengen. Het lijkt allemaal onschuldig, maar het zijn stenen.

Jezus zegt wanneer Hij verleidt wordt door satan: In de Boeken staat: ‘Je kan niet alleen van brood leven. Alles wat God zegt, heb je óók nodig om te leven.’

Dat is ons voorbeeld. Hij pakt de steen niet aan. Hij laat zich leiden door God, brood (of welk voedsel dan ook) is niet het meest belangrijkste wat je nodig hebt. Gods woord is de bron van het leven.
Jezus zegt:

IK BEN dat levende brood dat uit de hemel gekomen is. Als je van dit brood eet, zul je eeuwig leven. Dat brood is mijn lichaam. Ik geef mijn lichaam om aan alle mensen leven te geven.”
(Johannes 6:51 BasisBijbel)

Dit is zo’n waarheid. We hebben een leegte in ons hart die alleen Jezus kan vullen. Hij wordt het levende brood vanuit de hemel genoemd. Even een leuk Bijbels feitje: Jezus komt uit het stadje Bethlehem, wat broodhuis betekent, we krijgen ons brood direct vanuit de bron. Een plek waar er altijd overvloed is.

Hier komen we weer terug bij het gebed wat Jezus ons leert: Geef ons vandaag het eten (het brood) wat we nodig hebben. We hebben ontdekt dat het niet zomaar eten is waar we hier om vragen, we vragen of onze hemelse Vader ons elke dag opnieuw wil vullen met Jezus, het levende brood vanuit de hemel. En als wij vragen om een brood, krijgen wij geen steen, we krijgen iets oneindig veel beters, we krijgen de bron van het leven in ons wonen: de Heilige Geest.

Aan de slag

We kennen allemaal de tijden van zwakte. Denk vandaag eens na over jouw zwakke momenten. Wat zijn voor jou stenen (verleidingen). Wanneer vul je jezelf met bijvoorbeeld eten, beweging, vermaak of alcohol terwijl je eigenlijk op dat moment de woorden van God nodig hebt?

Vraag aan de Heilige Geest of Hij je wil laten zien wanneer je stenen hebt gepakt. Vraag God om vergeving voor die momenten en bid: Geef mij vandaag het brood dat ik nodig heb.

Er zijn nog zoveel mooie verhalen over brood uit de Bijbel waarin de diepere betekenis ook weer te vinden is. Denk aan het manna dat in de woestijn uit de hemel kwam om het klagende volk te eten te geven (Exodus 16). In de tempel lagen de heilige broden (Leviticus 24). Het verhaal van de vijf broden en twee vissen (o.a. Johannes 6). De Emmaüsgangers (Lucas 24 vanaf vers 13).

Bronnen
Geïnspireerd door een preek van Paul Martini

Deel deze overdenking

 1. Wiedy schreef:

  Mooi. Dorine!!!

 2. jenny schreef:

  mooi beschreven. ik ga er is opletten wat mijn stenen zijn. bedankt.

 3. Charlotte schreef:

  Mooi! Dankjewel

 4. Jeanette schreef:

  Prachtig!
  Ik werd vanmorgen wakker met het lied “ik heb U nodig” en vervolgens dacht ik dat ik even op zij lacht moest kijken.
  Ik geloof dat God mij vertellen wil dat ik puin moet ruimen!
  Bedankt voor deze mooie uitleg van de Bijbel.
  (Weet je trouwens dat het oorspronkelijke woord voor kribbe ook vertaald kan worden met broodbak? Die grote bakken die vroeger buiten stonden. Men wikkelde de broden vaak in doeken voor zij deze daar een nacht in legde)

  • Dorine schreef:

   Hoi Jeanette,
   Soms worden we even met onze neus op de feiten gedrukt door de Heilige Geest! Veel wijsheid bij het opruimen van je puin, dat is niet altijd even makkelijk, gelukkig staan we daar niet alleen voor!
   Dank je voor je feitje 🙂 Ik hou van die details in de Bijbel! Ik had het nog niet eerder gehoord dat kribbe ook vertaald kan worden met broodbak. Mooi, bijzonder!

   Gods zegen!

 5. Ina schreef:

  In deze week van vakantie staat ook onze bijbelstudie gepland, naast heel veel andere, leuk(er)e dingen. Voor mijn gevoel, geen “tijd” voor wat leeswerk over: de vierde bede, geef ons heden ons dagelijks brood. Na het ontbijt toch maar iets aan doen, nam ik me voor. Boekje op tafel, maar eerst Zij Lacht, God geeft meer dan we nodig hebben! Deze overdenking is de eerste stap en aansporing voor mij.
  Het zet aan het denken… welke stenen, welk Brood, heb ik echt nodig!
  Dank je wel en allen een goed “ gevulde” dag vandaag

  • Dorine schreef:

   Beste Ina,
   Wat bijzonder om te lezen dat deze blog zo mooi aansluit en je aanspoort! Ik bidt je toe dat je nog veel mooie dingen over dit onderwerp mag lezen en dat je erdoor gezegend mag worden!
   We hebben een grote God!
   Veel zegen, vandaag en met het voorbereiden van de Bijbelstudie!

 6. Kim schreef:

  Heel erg bedankt Dorine ??♥️ Zo mooi ?

 7. Mirjam schreef:

  Mooie boodschap. Laatst begreep ik dat de Aramese vertaling niet zegt ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’, maar ‘geef ons het Brood dat nooit meer op houdt’. Waarmee dus ook naar Jezus verwezen wordt. Dat sluit mooi aan bij wat je hierboven schrijft.

  • Dorine schreef:

   Wauw, ja dat is ook heel mooi.
   Ik blijf mij elke keer verbazen over de overvloed die God ons geeft!
   Dank je voor je aanvulling Mirjam!

 8. Carin schreef:

  Wat een prachtige leerzame overdenking, precies op het juiste moment. Het leert me om eerlijk onder ogen te zien dat ik ook stenen aanneem in mijn leven terwijl ik me beter op God’s woord kan richten. Dank je wel. Ik ben blij met zijlacht!

 9. Irene schreef:

  Dankjewel! Mooi inzicht <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap