Ga je mee op reis? We gaan op zoek naar wijsheid!

20

aug

Esmeralda van Dijke

Er was eens, in een land hier ver vandaan, een koningin die hoorde dat er een koning was die grote wijsheid bezat. Met hem wilde ze wel eens praten! De koningin besloot om stad en land af te reizen om de koning te bezoeken. Ze nam goud, edelstenen en specerijen met zich mee als geschenk voor de koning. Dit was geen kleine hoeveelheid; alleen het goud was bij elkaar al zo’n 3600 kilo! Er zijn nooit meer zó veel specerijen naar Israël gebracht dan zij meenam. Dat moet een enorme karavaan geweest zijn, allen op weg naar, inderdaad, koning Salomo. Voor hem en na hem zal er nooit meer iemand zijn met zoveel wijsheid als koning Salomo. Een gesprek met de wijze koning, daar had de koningin van Scheba heel veel voor over!

De bovenstaande geschiedenis van de koningin van Scheba is te lezen in 2 Kronieken 9:1-12. Hoeveel heb jij over voor wijsheid? Waar zoek je je wijsheid? Ben je bereid om een (figuurlijke) reis te maken? Ik wil vandaag met jullie kijken naar dit verhaal van de koningin van Scheba omdat het mij verraste en me aan het denken heeft gezet. Het verhaal begint als volgt:

“De koningin van Scheba hoorde wat er allemaal over Salomo verteld werd. Daarom reisde ze naar Jeruzalem om hem allerlei moeilijke vragen te stellen. Want ze wilde weten hoe wijs hij was.”
(2 Kronieken 9:1a, BasisBijbel)

‘Hé! Er is een wijze koning! Laat ik hem opzoeken, ik neem schatten en specerijen mee en ik reis honderden kilometers met mijn karavaan, eens kijken hoe wijs die man echt is.’ En daar ging de koningin van Scheba, op reis en op zoek naar wijsheid. Bijzonder, vind je niet?

Na een lange reis komt ze dan eindelijk aan bij koning Salomo en ze gaat met hem in gesprek. Salomo beantwoordt álle vragen van de koningin van Scheba. Koning Salomo heeft misschien ook vreemd opgekeken dat een koningin zo’n lange reis maakt om met hem te spreken. Tegelijkertijd houdt hij de wijsheid niet voor zichzelf, maar is hij bereid om deze te delen met de koningin van Scheba. Er staat zelfs geschreven dat ze een gesprek hebben van hart tot hart, wat bijzonder! Heb jij mensen om je heen met wie je van hart tot hart kunt spreken? Ben jij bereid om je wijsheid en ervaringen te delen en te gebruiken om de ander te bemoedigen of te ondersteunen?

Daar staat ze dan, de koningin van Scheba, ál haar vragen zijn beantwoord. De wijsheid van koning Salomo was nog groter dan zij gehoord had en ze is diep onder de indruk. Als mens zijn wij vaak geneigd om de ander te prijzen voor zijn goede daden of wijze raad. De koningin van Scheba heeft echter één ding goed begrepen: de wijsheid van Salomo komt van de Here God en aan Hem komt alle eer!

“Ik prijs uw Heer God, die zoveel van u houdt dat Hij u zijn koning heeft gemaakt! Omdat de Heer voor altijd van Israël houdt, heeft Hij u koning gemaakt om dit land rechtvaardig te regeren.”
(2 Kronieken 9:8, BasisBijbel)

Ik vind de koningin van Scheba een powervrouw, een pure vrouw. Zij is ook een koningin van een land om voor te zorgen en in plaats van jaloers te zijn op koning Salomo, omdat het zo goed met hem en zijn land gaat, is ze oprecht blij en dankbaar. Ze prijst de Here God, koning Salomo en zijn land gelukkig en ze overlaadt koning Salomo met het goud, de edelstenen en de specerijen.

“Koning Salomo gaf aan de koningin van Scheba alles wat ze wilde hebben. Het was nog meer dan zij aan de koning had gegeven. Daarna ging ze met haar dienaren terug naar haar land.”
(2 Kronieken 9:12, BasisBijbel)

De koningin van Scheba ontvangt nog meer dan zij aan de koning heeft gegeven en dan keert zij terug naar huis. Wat een voorbeeld is deze vrouw! Ze is nieuwsgierig naar wijsheid, ze heeft de moed en het lef om zo’n lange reis te maken, ze toont kwetsbaarheid om van hart tot hart te spreken met Salomo en vervolgens prijst ze de Heer voor zijn wijsheid en prijst ze het land van een mede-koning gelukkig. Na een bijzondere reis komt ze terug in haar koninkrijk om ook daar de grote wijsheid van de God van Israël door te vertellen!

Aan de slag!

Waar zoek jij je wijsheid? Heb jij mensen met wie je van hart tot hart kunt praten? Waarmee je elkaars wijsheid deelt? Wees zoals de koningin van Scheba met een gezonde dosis nieuwsgierigheid, moed, kwetsbaarheid en dankbaarheid, luister dit lied over wijsheid en ga op reis, stop niet voor je de pure wijsheid gevonden hebt bij de Here God en prijs Hem!

“Als je wijs wil worden, heb dan ontzag voor de Heer. Dat is het begin van alle wijsheid. De Heer moet voor eeuwig geprezen worden.”
(Psalm 111:10, BasisBijbel)

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Dat was het eerste en het beste staatsbezoek wat er gebracht werd. Als je nu de staatsbezoeken ziet, gaat het om de belangen van de volken. Naar God wordt niet gevraagd . Hier zoekt deze Koningin naar de wijsheid van God, zoals ook Salomo deed toen hij van God mocht wensen wat hij wilde. Als wij dat ook doen, brengt je dat dus hele goede dingen. Veel wijsheid gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap