Ga je mee naar de eenzame plaats?

08

feb

Marianne de Bart-van der Lee

In de maatschappij waarin we leven moet alles snel. Vierentwintig uur in een dag is eigenlijk te kort voor alles wat we willen doen. Als je iets wilt of nodig hebt, kun je het binnen een paar uur in huis hebben. Appjes, vragen van anderen of deadlines op je werk kunnen voelen als een druk op je schouders. Alles moet snel, leuk en makkelijk. Wil jij ook wel eens uit die sneltrein stappen? Er is een manier! Ga je mee naar de eenzame plaats? 

De erēmos: een eenzame plaats

‘De eenzame plaats, waar heb je het over?’, hoor ik je denken. Ik heb het over de ‘erēmos’, een Grieks bijvoeglijk naamwoord dat je regelmatig in de Bijbel vindt. Het betekent iets als ‘een eenzame, verlaten en/of stille plaats’ en verwijst ook regelmatig naar het woord ‘woestijn’. De erēmos is een verlaten plek, een onbewoonde plek, zonder (mede)mensen. Plekken waar geen mensen komen of zijn geweest zijn vaak wild. In zo’n wildernis is geen invloed van anderen. Er is tijd. Er is rust. Het is een plek om je Maker te ontmoeten. Om aan de voeten van God te zitten. Om adem te halen. 

Weet je wie de erēmos regelmatig opzocht? Jezus! Het is de plek waar Hij de verleiding van de duivel zou weerstaan. De plaats waar Hij zich vaak terugtrok uit de menigte, om te bidden. Ik neem je mee naar vier verzen waar Jezus deze erēmos opzocht en vertel je wat we hiervan kunnen leren. 

De erēmos is een plek om alleen naartoe te gaan

En toen Jezus dit hoorde, vertrok hij vandaar met een schip naar een eenzame plaats (erēmos), alleen
– Mattheüs 14:13 (HSV)

Dit vers bevindt zich midden in een hectische en verdrietige periode voor Jezus. Hij had net gehoord dat Zijn neef Johannes was gestorven. Daarom wilde Hij met de boot naar een afgelegen plaats, waar Hij alleen met God kon zijn. Logisch, na zo’n bericht. Hoewel Hij deze eenzame plaats uiteindelijk niet bereikte omdat er toen Hij uit de boot stapte een hele menigte op Hem wachtte, is dit het eerste wat we leren: de erēmos is een plek waar je alleen bent. Alleen met je gedachten. Alleen met God. 

De erēmos is een plek waar je kunt bidden midden in een drukke periode

En ’s morgens vroeg, nog diep in de nacht, stond Hij op, ging naar buiten en begaf zich naar een eenzame plaats (erēmos) en bad aldaar.
– Markus 1:35 (HSV)

Ik weet niet hoe het met jou zit in een drukke tijd, maar God zoeken schiet er bij mij juist dan vaak bij in. Na een drukke dag kies ik er al snel voor om een nacht goed te slapen in plaats van diep in de nacht op te staan om tot God te bidden. Jezus deed dat wel. De dag ervoor had Hij mensen onderwezen in de synagoge, de schoonmoeder van Simon genezen en ‘s avonds laat vele zieken en bezetenen geholpen. Hij moet doodmoe zijn geweest, maar toch stond Hij ’s ochtends heel vroeg op om met Zijn Vader te spreken. Wát een les! 

De erēmos is een plek waar je met regelmaat naartoe kunt gaan

Maar het nieuws over Hem verspreidde zich juist verder, en grote mensenmassa’s verzamelden zich om naar Hem te luisteren en zich van hun ziekten te laten genezen. Hijzelf trok zich geregeld terug op eenzame plaatsen (erēmos) om er te bidden.
– Lukas 5:15-16 (NBV)

Jezus ging regelmatig naar de erēmos. Omdat Hij Zijn Vader nodig had en omdat Hij bij Hem wilde zijn. Om op te laden. Om op adem te komen. En om kracht te ontvangen voor alles wat Hij moest doen. Om dezelfde redenen mogen wij ook met regelmaat naar de erēmos gaan. 

Ga je mee naar de eenzame plaats? 

En Hij zei tegen hen: Komt u zelf mee naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit; want er waren er velen die kwamen en die gingen en zij hadden zelfs geen gelegenheid om te eten.
– Markus 6:31 (HSV)

Deze uitnodiging van Jezus aan de discipelen geldt vandaag ook voor jou en mij. Als het goed met je gaat, of juist niet. Als je de tijd hebt of júíst als je super druk bent. Jezus laat je vandaag zien dat het zo waardevol is om de erēmos op te zoeken. En als Híj het al deed, dan móet het wel goed zijn. 

Aan de slag!

Wat is jouw erēmos? Op welke stille plek kun jij God ontmoeten? Is er een plekje in de natuur waar je naartoe kunt gaan? Of een plek in je huis of in de tuin waar je alleen kunt zijn? Maak deze week een wandeling of zoek zo’n stille plaats op om jouw Schepper te ontmoeten. Bid. Laad op. Rust uit. Adem. Dan kun je weer verfrist op weg.

Deel deze overdenking

  1. Riet schreef:

    Eremos, mijn stille tijd met zij lacht…waar dan ook..altijd bij me..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap