Eten uit de hemel – over hamsteren en vertrouwen op God

28

feb

Annika

Vanaf 1 januari 2019 is de btw op boodschappen verhoogd. Het gevolg was dat een groot aantal mensen in december nog even snel boodschappen gingen hamsteren. Nog even snel wat conserven en wc-papier inslaan, zorgen dat we genoeg in huis hebben voordat de prijzen stijgen. Veel mensen zijn geneigd om op deze manier zekerheid te zoeken, zorgen dat ze genoeg van alles hebben, zodat ze zich maar geen zorgen hoeven te maken over de toekomst. En zorgen maken is menselijk!

Hamsteren in de woestijn

Ook de Israëlieten maakten zich soms zorgen over de toekomst. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt wat ze allemaal hadden doorstaan. Toen ze vrijgelaten werden uit hun slavenpositie door de Egyptenaren, vluchtten ze onder leiding van Mozes naar het land dat God hen had beloofd. Die tocht zou jaren duren, dwars door de woestijn, vol ontberingen en uitdagingen. En al die tijd waren de Israëlieten afhankelijk van God. Van zijn leiding; ze wisten de weg niet. Van zijn voedsel; in de woestijn is immers niet genoeg voedsel om een volk te onderhouden. Op een zeker moment, toen na anderhalve maand reizen het voedsel op begon te raken, voorzag God zijn volk van voedsel.

“Toen zei de Heer tegen Mozes: “Ik zal voor jullie brood uit de hemel laten regenen. Het volk mag daarvan precies zoveel verzamelen als ze voor één dag nodig hebben. Ik wil zien of ze wel of niet zullen doen wat Ik beveel. En op de zesde dag moeten ze ervoor zorgen dat ze twee keer zoveel verzamelen als op de andere dagen.””
(Exodus 16: 4-5, BasisBijbel)

Het regende elke dag manna en kwartels uit de lucht. Het voedsel moest meteen worden verzameld en gegeten. Een paar slimmeriken besloten wat extra’s te verzamelen, zodat ze nog genoeg zouden hebben voor de volgende dag. Ze wisten tenslotte niet of er de volgende dag weer genoeg te eten zou vallen. En dan kan je maar beter wat meer pakken, even hamsteren, om te zorgen dat je gezin de volgende dag ook weer te eten zou hebben.

“Mozes zei tegen hen: “Jullie mogen er niets van bewaren voor de volgende dag.” Maar sommige mensen luisterden niet naar Mozes. Zij bewaarden toch een deel voor de volgende dag. Toen was het bedorven. Er zaten wormen in en het stonk. En Mozes werd boos op hen.”
(Exodus 16:19, BasisBijbel)

Hamsteren werkte niet

De mensen die slim dachten te zijn door extra eten in voorraad te nemen, bleken ongehoorzaam aan God. Ze vertrouwden niet op wat Hij beloofd had, dat Hij hen zou voorzien van genoeg eten. Het eten bedierf, er kwamen wormen uit en het stonk. God liet hen zien dat ze het niet op eigen kracht konden, dat ze Hem nodig hadden om te overleven. Alleen op sabbat, de rustdag, bleef het eten lang genoeg houdbaar om twee dagen mee te doen. Omdat God het zo geregeld had, niet omdat de Israëlieten het zo planden.

Hamsteren in de tegenwoordige tijd

Wat leren we hier nu van, dat het hamsteren in de Albert Heijn tegen de wil van God ingaat? Dat geloof ik niet, we leven in een andere tijd en context. We zijn voor onze boodschappen niet direct afhankelijk van God, we leven in een land waar genoeg te eten is voor iedereen en waar boodschappen hamsteren een kostenbesparing is, geen angst om tekort te hebben.
Ik denk dat onze les te vinden is in de afhankelijkheid van God. Zo vaak proberen we ons leven zelf te regelen, alle touwtjes in handen te houden en ons voor te bereiden op het ergste wat kan komen. Terwijl God van ons vraagt om de touwtjes los te laten, in zijn hand te leggen en Hem te vertrouwen!

Aan de slag!

Waarin vind jij het moeilijk om afhankelijk te zijn van God? Denk er eens over na vandaag en probeer de komende week eens om het los te laten, om je afhankelijk op te stellen van God. Waarin kan jij leren meer op God te vertrouwen?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap