Eigenschappen om een mooier mens te zijn

31

mei

Gastblogger

Het is altijd fijn om te horen van de mensen om je heen dat je een mooi mens bent. In de uiterlijke zin, als jij je weer eens hebt opgedoft voor een feestje: ‘Hé, wat zit je haar leuk!’ of ‘Wat heb je een ‘práchtige jurk aan!’  Maar ook qua innerlijk kunnen anderen je een mooi mens vinden. Dat is eigenlijk nog veel mooier als iemand van buitenaf dat ziet. Woorden als liefdevol, vriendelijk, eerlijk en geduldig komen dan al gauw in je naar boven. Het zijn karaktereigenschappen die je door woorden en daden aan de mensen om je heen laat zien. Als ik deze woorden hoor, dan moet ik gelijk denken aan de ‘vrucht van de Geest.’

In Galaten 5: 22 en 23 staat

‘Maar de vrucht van de Geest is: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.’

En als je deze eigenschappen bezit, ben je zeker weten een mooi mens! Maar hoe zit dat dan? Want in het dagelijkse leven ontbreekt het mij ook nog weleens aan één, twee… of… soms ook wel aan al deze eigenschappen. Herkenbaar?

De Bijbel leert ons dat wij door God gevormd worden naar Zijn evenbeeld en dat we gaan lijken op de Here Jezus: Hij was de mooiste mens die ooit op aarde heeft geleefd.

En God is de Enige die het doel van de mens kan bepalen. Het begon al in Genesis 1:26 waar Hij zegt:
“Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken …”
Alleen als de vrucht van de Geest zichtbaar wordt in onze levens kunnen we een mooier mens worden. Zodat we de mensen om ons heen laten zien wie de Here Jezus is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Er wordt in de Bijbel gesproken over ‘de vrucht.’ Het staat beschreven in enkelvoud.

Het begint namelijk met de liefde. Wat groeit er als de Geest echt in je werkt? Juist: liefde! Het is de liefde die zichtbaar is geworden in de Here Jezus. En alles wat na de liefde komt, kunnen we zien als de verschillende manieren waarop de liefde zich uit. Een mooie uitwerking hiervan:

‘Blijdschap is liefde die zich verheugt
vrede is liefde die rust
geduld is verdraagzame liefde
vriendelijkheid is liefde die anderen dient
goedheid is liefde die het beste zoekt voor anderen
trouw is liefde die zijn beloften houdt
zachtmoedigheid is liefde die bewogen is met de pijn van anderen
zelfbeheersing is liefde die regeert.’

De liefde is dus de belangrijkste factor om vrucht te dragen.
Daarnaast vind ik de benaming voor ‘vrucht’ mooi, omdat het een groeiproces is. We mogen groeien in ons geloof waar deze negen eigenschappen aan bijdragen. In 1 Korintiërs 3:7 staat:

Wij planten en begieten, maar God geeft de groei.’

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak willen we het gewoon allemaal zelf doen. Als de vrucht van de Geest echt tot bloei komt, is dat iets wat van we van Hem mogen ontvangen. Maar: ook jíj speelt een rol in dat proces. We moeten Hem het werk laten doen, maar we moeten ons daar wel bewust op blijven richten en daar ook zelf dagelijks mee aan de slag gaan.

In Johannes 15:5 wordt ons dit duidelijk gemaakt:

‘Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder Mij kun je niets doen.’

Aan de slag!
De ‘Vrucht van de Geest’: het zijn negen eigenschappen die van jou een mooi mens kunnen maken. Besef dat je de mooiste mens die ooit op aarde heeft geleefd, de Here Jezus, uitstraalt wanneer je de vrucht van de Geest laat bloeien en je karakter door Hem laat vormen. Probeer dit in de praktische zin vandaag of deze week vorm te geven door vanuit de vrucht van de Geest naar een bepaalde situatie te kijken waar je middenin zit. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen aan het doen bent en de persoon voor je bij de kassa heel langzaam de boodschappen inpakt of wanneer de samenwerking met je collega moeizaam gaat.

En als het lukt, probeer dan de negen eigenschappen uit je hoofd te leren, zodat je aan de vrucht van de Geest herinnerd wordt bij alles wat je doet. Ik wens jou deze week veel liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing toe!

Bronnen

Vrucht van de Geest
De Vrucht van de Geest
Doel en roeping van de mens
Je bent een mooi mens


De overdenking van vandaag is geschreven door gastblogger Desirée.
Desirée is verpleegkundige in het ziekenhuis, zorgt graag voor andere mensen en probeert hen altijd net een beetje extra liefde en zorg te geven dan nodig is. Ze vindt het een bijzondere uitdaging om aan de mensen om haar heen te laten zien dat ze een geliefde dochter van de Koning is. Zij Lacht van de zon die schijnt, uitgebreid kokkerellen, mooie reizen maken, gezellige uitjes met vrienden én quality time met haar leuke man!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooi Desirée!!?

 2. Een hele goede zonnige morgen Desiree

  Een mooie vriendelijke blije overdenking jouw blog
  Ik word er blij van de 9 vruchten van de Heilige Geest
  Om meer en meer op Jezus te lijken en het toe te passen in mijn dagelijkse leven
  En het werkt echt
  Het innerlijk gaat groeien je plant en zaait
  De vrucht gaat bloeien
  Wie in Jezus blijft verbonden zal steeds mooier worden naar zijn beeld

  • Desirée schreef:

   Het werkt, inderdaad! Mooi om te lezen dat je er blij van wordt. Als we ons open stellen voor Hem, is er steeds weer groei en bloei mogelijk.

   Een fijne dag!
   Groetjes Desirée

 3. Mariet schreef:

  Lieve Desirée, dank je wel voor deze mooie blog. Had ik net even nodig.

 4. Nicolien schreef:

  Liefde ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap