Eigenschappen om een mooier mens te zijn

17

mrt

Gastblogger

Het is altijd fijn om te horen van de mensen om je heen dat je een mooi mens bent. In de uiterlijke zin, als jij je weer eens hebt opgedoft voor een feestje: ‘Hé, wat zit je haar leuk!’ of ‘Wat heb je een ‘práchtige jurk aan!’  Maar ook qua innerlijk kunnen anderen je een mooi mens vinden. Dat is eigenlijk nog veel mooier als iemand van buitenaf dat ziet. Woorden als liefdevol, vriendelijk, eerlijk en geduldig komen dan al gauw in je naar boven. Het zijn karaktereigenschappen die je door woorden en daden aan de mensen om je heen laat zien. Als ik deze woorden hoor, dan moet ik gelijk denken aan de ‘vrucht van de Geest’.

“Maar de vrucht van de Geest is: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.”
(Galaten 5: 22-23, NBV)

En als je deze eigenschappen bezit, ben je zeker weten een mooi mens! Maar hoe zit dat dan? Want in het dagelijkse leven ontbreekt het mij ook nog weleens aan één, twee… of… soms ook wel aan al deze eigenschappen. Herkenbaar?

De Bijbel leert ons dat wij door God gevormd worden naar zijn evenbeeld en dat we gaan lijken op de Here Jezus: Hij was de mooiste mens die ooit op aarde heeft geleefd.

En God is de Enige die het doel van de mens kan bepalen. Het begon al in Genesis 1:26 waar Hij zegt: “Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken…” Alleen als de vrucht van de Geest zichtbaar wordt in onze levens kunnen we een mooier mens worden. Zodat we de mensen om ons heen laten zien wie de Here Jezus is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Er wordt in de Bijbel gesproken over ‘de vrucht’. Het staat beschreven in enkelvoud.

Het begint namelijk met de liefde. Wat groeit er als de Geest echt in je werkt? Juist: liefde! Het is de liefde die zichtbaar is geworden in de Here Jezus. En alles wat na de liefde komt, kunnen we zien als de verschillende manieren waarop de liefde zich uit. Een mooie uitwerking hiervan:

‘Blijdschap is liefde die zich verheugt
vrede is liefde die rust
geduld is verdraagzame liefde
vriendelijkheid is liefde die anderen dient
goedheid is liefde die het beste zoekt voor anderen
trouw is liefde die zijn beloften houdt
zachtmoedigheid is liefde die bewogen is met de pijn van anderen
zelfbeheersing is liefde die regeert.’

De liefde is dus de belangrijkste factor om vrucht te dragen.
Daarnaast vind ik de benaming voor ‘vrucht’ mooi, omdat het een groeiproces is. We mogen groeien in ons geloof waar deze negen eigenschappen aan bijdragen. In 1 Korintiërs 3:7 staat:

“Wij planten en begieten, maar God geeft de groei.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak willen we het gewoon allemaal zelf doen. Als de vrucht van de Geest echt tot bloei komt, is dat iets wat van we van Hem mogen ontvangen. Maar: ook jíj speelt een rol in dat proces. We moeten Hem het werk laten doen, maar we moeten ons daar wel bewust op blijven richten en daar ook zelf dagelijks mee aan de slag gaan.

In Johannes 15:5 wordt ons dit duidelijk gemaakt:

“Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder Mij kun je niets doen.”

Aan de slag!

De ‘vrucht van de Geest’: het zijn negen eigenschappen die van jou een mooi mens kunnen maken. Besef dat je de mooiste mens die ooit op aarde heeft geleefd, de Here Jezus, uitstraalt wanneer je de vrucht van de Geest laat bloeien en je karakter door Hem laat vormen.

Probeer dit in de praktische zin vandaag of deze week vorm te geven door vanuit de vrucht van de Geest naar een bepaalde situatie te kijken waar je middenin zit. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen aan het doen bent en de persoon voor je bij de kassa heel langzaam de boodschappen inpakt of wanneer de samenwerking met je collega moeizaam gaat.

En als het lukt, probeer dan de negen eigenschappen uit je hoofd te leren, zodat je aan de vrucht van de Geest herinnerd wordt bij alles wat je doet. Ik wens jou deze week veel liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing toe!

Gastblogger
Deze overdenking is geschreven door gastblogger Desirée.

Deel deze overdenking

 1. Eveline schreef:

  Mooi!!

 2. Niki schreef:

  Prachtig, dankje!! Gisteravond wilde ik de vruchten van de Heilige Geest gaan opzoeken wat er niet van gekomen was en nu krijg ik dit blog voorgeschotelt 🥰

 3. Jeannette schreef:

  Eye opener voor mij: de vruchten van de Geest aan de liefde gekoppeld!

 4. Carola schreef:

  Super mooi omschreven zeg💛

 5. Kim schreef:

  Heel erg bedankt :’) wat prachtig beschreven!! Dankjewel <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap