Een volmaakte relatie?!

05

dec

Christa Noteboom

‘Heer, laat hem zien hoe hij me geraakt heeft met zijn verschrikkelijke gedrag!’ Een gebed dat ik aan het begin van ons huwelijk wel eens bad (zelfs leuke mannen doen soms verschrikkelijk). Gods antwoord kwam vrij snel: ‘Ga naar beneden, geef hem een knuffel’. Zoiets. Nadat ik had gedaan wat de Heer me aanraadde, was het probleem verholpen. Hoe makkelijk zou het geweest zijn om op zo’n moment de handdoek in de ring te gooien. Hollywood laat mij geloven dat mijn relatie altijd op de toppen van een positieve emotie moet balanceren, wil het een goede relatie zijn.

// Leestip: Mattheüs 5:27-32 //

Ook in Jezus’ tijd geloofde men die leugen. Het was ‘gewoon’ om vanwege kleine redenen te scheiden en opnieuw te trouwen. Jezus vertelt dat scheiden écht not done is. Hij gaat dwars tegen de heersende gewoonte van die tijd in en scherpt de volmaakte Wet van God nog eens stevig aan:

Iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd’
Mattheüs 5:27-32 (NBV).

Jezus adviseert zelfs om de lichaamsdelen die tot zonde verleiden direct te amputeren.

Los van de vraag of je dat letterlijk moet nemen of niet, wil ik je uitdagen om eens diep naar binnen te kijken. Jezus zegt dat de zonde al in je hart begint. Als je relatie jou niet de aandacht geeft die jij nodig hebt, is het makkelijk om naar een weiland te gaan waar het gras veel groener lijkt. Het is zó belangrijk om je ‘dagelijks brood’ niet van een (toekomstige) man te verwachten, maar van God. Als een ander niet voorziet in wat jij nodig hebt, is dat niet het probleem van die ander. Gód is Degene Die voorziet.

De Heer zorgt voor mij zoals een herder voor zijn schapen zorgt. Ik kom niets tekort’
Psalm 23:1 (Basis Bijbel)
.

Verwacht alles van Hem. Dan kun je blijven staan als de mensen om je heen jou niet bieden wat jij nodig hebt. Dan blijf je overeind als de ander tijdelijk of permanent uit de running is – en je dus niet op de toppen van positieve emoties door het leven kunt gaan.

Misschien is dit jouw grootste worsteling. Je wíl wel de weg gaan die God je laat zien, maar het lúkt je steeds maar niet. Weet dan, dat Jezus net als jij verzocht is geweest, maar niet zondigde. Hij wilde met jou ruilen. Jij hebt door zijn dood en opstanding zíjn gerechtigheid gekregen. Zíjn reinheid. Gods vergeving. Hij ontving jóuw zonden, jóuw verkeerde gevoelens en jóuw straf. Hij in plaats van jou, zodat jij in verbondenheid met God kunt leven. In zijn kracht zul je deze worsteling overwinnen. Dáárvoor kwam Hij naar deze aarde. Daarom vieren wij Kerst. Jezus draait alles om!

Aan de slag!

Lees 1 Johannes 1:5-2:2.
Wat schrijft Johannes over zondigen?
Welke troost en zekerheid mag je uit dit gedeelte halen?
Dank de Heer voor deze zegeningen!

 

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Lieve Christa?
    Ontzettend bedankt voor deze mooie en voor mij zo belangrijke overdenking ? Gods rijke zegen voor jou en jouw gezin ?
    Liefs, kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap