Angst in je leven – Jezus weet er alles van

15

nov

Corline Hoefnagel

“Waarvoor ben je bang?” vraag ik op een dag in de klas. Er schieten een heleboel vingers de lucht in. “Voor spinnen”, zegt een meisje giechelend. “Ik ben bang in het donker”, roept iemand anders. En Bas zegt, heel zacht: “Dat mijn moeder niet meer beter wordt.” Angst. Als je goed kijkt, lees je het in de ogen van voorbijgangers. Je hoort het in de gesprekken om je heen. En je ruikt het in de straten. Angst sluipt in onze hoofden en baant zich een weg door deze wereld.

Er is maar één plek waar angst niet bestaat – en dat is bij God. Want God is liefde. Volmaakte liefde. En volmaakte liefde drijft de vrees uit. Dat staat in 1 Johannes 4:18 (HSV). Wist je dat er in de Bijbel bijna vierhonderd keer staat dat we niet bang hoeven te zijn? Het lijkt alsof God dit dus elke morgen tegen ons wil zeggen: ‘Wees niet bang!’

Wees niet bang

Waarvoor ben jij bang? Voor het dreigende terreur in de wereld? Ben je bang om een dierbare te verliezen? Of dat je niet rondkomt aan het einde van de maand? Of, kleiner misschien, ben je bang om vandaag die belangrijke pitch te houden? Ben je bang omdat je vanavond voor het eerst in jaren weer gaat daten?

God zegt vandaag tegen je: wees niet bang.

Jezus kent angst

Toch was de Heere Jezus zelf ook bang. Hij weet heel goed wat angst is. Hij heeft met de angst een grote strijd gevoerd. In de hof Gethsemané zweette Jezus grote druppels bloed. Zo bang was Hij voor de drinkbeker van de toorn van God die Hij moest drinken.

En Hij nam Petrus en de twee zonen van Zebedeüs met Zich mee en begon bedroefd en zeer angstig te worden.
– Mattheüs 26:26 (HSV)

En Hij kwam in zware zielenstrijd en bad des te vuriger. En Zijn zweet werd als grote druppels bloed, die op de aarde neervielen.
– Lukas 22:44 (HSV)

Hematidrose

Druppels bloed zweet je alleen als je extreem bang of gestresst bent. Hematidrose heet het in de geneeskunde. Het komt maar heel sporadisch voor. Als je bloed zweet, heb je een hevige paniekaanval.

Jezus begrijpt ons

Ik vind het bemoedigend om te beseffen dat Jezus weet hoe het is om bang te zijn. Hij werd mens en voelde emoties. Dus Hij weet ook hoe het is om te worstelen met nare emoties. Ik las daarover iets in het boek ‘Mintijteer’ (van Esther Maria Magnis).

“En het was in deze ogenblikken, als Johannes weer een pijnaanval had, dat ik begon mijn God ervoor te danken dat Hij zich door de mensen had laten folteren. Dat Hij zelf geschreeuwd had. Want als dat niet zo was geweest, dan had ik niet meer met Hem kunnen spreken. Dan had ik misschien op een of andere manier nog heel beleefd in Hem geloofd. Maar ik zou dan ook gedacht hebben: “Kom eerst maar eens uit de hemel hier naar beneden. Lijd eerst zelf meer eens, voordat je van ons verlangt dat we in je geloven” – maar dat kon ik nu niet meer zeggen. God had al geleden…”

Beste angst

En daarom, beste angsten, zing ik een lied boven jullie gekrijs uit. Ik zing een lied over de volmaakte Liefde die kwam en gaf en brak. Zelf bang was maar toch leed. Beste angsten, ik hoor jullie wel. Maar ik luister niet naar jullie. Ik luister naar de Stem die me trekt met koorden van liefde. En al trekken jullie ook aan mij, Zijn armen zijn veel, veel sterker.

Aan de slag!

Als ik overvallen wordt door angst, zet ik soms de muziek van Scripture Lullabies aan. Rustige muziek, geïnspireerd op Bijbelteksten. Luister naar dit nummer I am here en leef vandaag vanuit de vrede en zekerheid dat God erbij is.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Corline, een hele praktische tip!
    Het zal niet in alle omstandigheden makkelijk zijn, soms heel moeilijk, maar toch het beste wat we kunnen doen!

    Hij is het waard dat ik op aard, àl mijn tijd Hem dankend wijdt!
    Here van boven schenk mij de kracht om U te loven bij dag en bij nacht🙏🏻🙌🏻 ( oud lied )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap