Een jaar lang wittebroodsweken!

26

jan

Tirza Rots

De eerste vier tot zes weken na een huwelijkssluiting noem je de ‘wittebroodsweken’. De term komt uit de tijd dat roggebrood dagelijkse kost was en wit brood een feestelijke lekkernij. De wittebroodsweken zijn bedoeld om een pasgetrouwd stel ongestoord van elkaar te laten genieten. In deze periode is het de bedoeling dat mensen wat afstand houden en het bruidspaar niet met allerlei zaken storen. De Bijbel kent ook een soort wittebroodsweken. Alleen zijn het geen vier tot zes weken, maar maar liefst tweeënvijftig!

Wanneer een man pas een vrouw genomen heeft, mag hij niet met het leger uittrekken, en mag men hem geen enkele verplichting opleggen. Een jaar lang zal hij vrij zijn ten behoeve van zijn huis zodat hij zijn vrouw, die hij genomen heeft, kan verblijden.
– Deuteronomium 24:5 (HSV)

Een jaar lang vrij van verplichtingen

Een pasgetrouwde man mag niet worden opgeroepen om deel te nemen aan de strijd. En hij heeft een jaar lang geen enkele verplichting buitenshuis. Kende jij deze tekst? Ik vond hem erg mooi toen ik hem voor het eerst las. Eerlijk is eerlijk, ik kan me niet herinneren dat ik ooit over deze tekst heb horen preken of spreken. Maar als je erover nadenkt is het prachtig dat God zelfs hier een wet voor opstelt! 

Er bestaat natuurlijk een kans dat een man sneuvelt in de strijd. Als kersverse echtgenoot zou zijn naam niet voortbestaan, zolang er geen nageslacht op de wereld is gezet. Uiteraard is dit belangrijk. Maar als je verder leest in de tekst kom je nog iets verrassends tegen: de man krijgt een jaar lang vrijaf van welke verplichting dan ook! Ongetwijfeld zal hij zijn bezigheden gehad hebben. Maar anderen mochten niets anders van hem verwachten dan dat hij zich, samen met zijn vrouw, zou verblijden. 

Gods ontwerp

Hier spreekt zorg uit van een Hemelse Vader, Die zorgt voor Zijn volk en nageslacht wil geven. God is de bedenker van het huwelijk; het is Zijn ontwerp. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is een goed fundament te leggen in je huwelijk. Getrouwde stellen die inmiddels kinderen hebben, weten hoe het ouderschap je huwelijk verandert. Hoe snel samen tijd doorbrengen erbij in kan schieten. Maar ook als je getrouwd bent en geen kinderen hebt, is het belangrijk om te blijven investeren en tijd en aandacht voor elkaar te hebben.

Wie echter gehuwd is, draagt zorg voor de dingen van de wereld, hoe hij [zijn] vrouw zal behagen.
– 1 Korinthe 7:33 (HSV)

Verblijden in elkaar

Het woord ‘verblijden’ staat in andere vertalingen ook wel geschreven als ‘vreugde brengen’. God verwacht dus niet alleen dat we elkaar als man en vrouw liefhebben en voor elkaar zorgen, maar ook dat we ons in elkaar verheugen! ‘Behagen’ verwijst naar het iemand prettig en aangenaam maken; de ander terwille zijn. Deze tekst gaat over de man, maar je kunt de tekst ook omdraaien. Als vrouw is het net zo goed jouw taak om goed voor je man, als je die hebt, te zorgen. Maar ook om te investeren in vreugdevolle momenten samen. Ja, seksualiteit speelt daar zeker een rol in. God heeft dit geschenk gegeven om te koesteren! Zo mag jij je, op de meest intieme manier, verbinden met je man.

Misschien ben je nog niet getrouwd, maar heb je wel een relatie. Of misschien wil je wel graag een relatie, maar ben je nog alleen. Maar als je getrouwd bent, dan wil ik deze vraag vandaag bij je neerleggen: hoe gaat het momenteel met jouw huwelijk? Breng je (genoeg) tijd door met je man? Verheug jij je over jouw man?

Een vrouw is door de wet gebonden, zolang haar man leeft. Als haar man echter ontslapen is, is zij vrij om te trouwen met wie zij wil, [maar] alleen in de Heere.
– 1 Korinthe 7:39 (HSV)

Levenslange verbintenis

Deze tekst bevestigt dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbintenis. Het huwelijk is zo kostbaar! Het is een afspiegeling van Gods liefde voor Zijn gemeente. Daarnaast is het ook het fundament van ons gezinsleven. Vandaag is dan ook de dringende oproep: plan tijd in om te investeren in je huwelijk! Verheug je in je eigen man. Koester de positieve dingen die je met elkaar deelt. Investeer in jullie intimiteit.

Jullie verbintenis is voor een leven lang! Je hebt God een belofte gedaan. Die geldt niet alleen voor de wittebroodsweken of het eerste jaar van je huwelijk, maar ook voor alle jaren daarna. Ik wens je Gods zegen over je huwelijk!  

Aan de slag!

Wees creatief en plan op korte termijn quality time met je man!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap