Druk, busy, tryk, druck

12

jan

Dorine

Herken je dat moment dat de stress opeens toeslaat? Schiet nou toch eens op, we zijn te laat! Of het moment dat je spontaan je vriendin op straat tegen komt: ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Ach je kent het wel, druk, druk, druk,’ is vaak het standaard antwoord. Het volgende moment schiet jij of je vriendin in de stress, ‘Sorry, ik moet er echt vandoor ik heb het veel te druk! Spreek je snel weer.’ Hoe komt het toch?! Vanaf het moment dat we opstaan zijn we moe, wanneer we naar bed gaan zijn we uitgeput, de hele dag rennen we, vol stress, van hot naar her. Elke taal kent het woord druk. Als je kijkt naar de betekenis vind je het woord pressie. In gewone taal: Onder druk staan oftewel stress hebben. Dat is iets wat we allemaal kennen en wat ons vaak veel energie kost.


Er zijn al vele boeken en overdenkingen geschreven over het fenomeen druk zijn, zowel binnen het christelijke wereldje en daarbuiten. Een populair boek op dit moment is ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. In een interview met de NRC staan een aantal uitspraken van Tony Crabbe, één daarvan bleef bij mij erg hangen:

Drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is.

En dit is zo waar! Vaak kost het ons veel energie, negatieve energie: we worden ongeduldiger, vooral naar degenen van wie we houden. We hebben niet genoeg energie, dus niet genoeg tijd voor mensen om ons heen.

Als ik alleen al denk aan vanochtend: ik schoot uit naar mijn dochter omdat ik dacht dat ze brutaal was, bleek ze een heel grappig woordgrapje te hebben gemaakt. Dan schaam ik me echt even heel erg. Mijn hoofd zat te vol met alle plannen, zorgen en stress voor deze dag. Dat soort momenten ontnemen we onszelf en de mensen om ons heen door alsmaar druk te zijn. Als we dan eindelijk even een rustmomentje hebben, pakken we onze mobiel of tablet om even Facebook, Instagram of snapchat te checken. Op dat moment missen we weer een moment om onze hersens even rust te gunnen.

Dit zegt de HEER:
Ga op de kruispunten staan, denk na,
kijk naar de oude wegen.
Welke weg leidt naar het goede?
Sla die in, en vind rust.
Jeremia 6:16 (NBV)

Aan de slag!
Ik daag je uit om na het lezen van de blog nog even op je bank of op je stoel te blijven zitten. Gewoon even een paar minuten niks doen. Denk eens na over wat voor jou van waarde is. Hoe kun je daar vandaag aandacht aan besteden?

Lieve Vader in de hemel,
Dank u wel dat U een geduldige Vader bent, dank u wel dat U blijft wachten als we het te druk hebben om naar U toe te komen, dank u wel dat u op de uitkijk staat om ons te kunnen ontvangen met open armen. Vandaag wil ik ervoor kiezen om bij U te komen en al mijn zorgen bij U te brengen zodat ik de dag van vandaag onbezorgd tegemoet kan gaan.
Uw dochter

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Herkenbaar, bedankt voor deze mooie blog Dorine! Ik las net nog een mooie quote, meestal is het goede de vijand van het allerbeste!! Ga voor het allerbeste!! Tijd met God, dan wordt je gesterkt en kan je de dag aan!! Hij is zo goed!! ♥️

 2. Esther schreef:

  Thanks Dorine! En dat boek, ben ik erg benieuwd naar ? Ik heb hem ‘toevallig’ via m’n kerstpakket besteld!

 3. Fay schreef:

  Dank je Dorine mooi en herkenbaar ! Ik blijf nog even zitten na deze overdenking! ? Fijne dag

 4. Dag Dorine

  Een rustpunt de Vader staat op de uitkijk
  En ontvangt ons met open armen
  Drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is
  Dat heeft mij tot nadenken gezet
  Mijn voornemen is meer tijd met Mijn Vader

  De wereld is in een storm maar Zijn Nabijheid is vrede
  De waarde leer je als je om je heen kijkt
  even stil staan
  De natuur spreekt zonder woorden .
  Vol verwondering luister ik .
  Stilte en tijd voor de allerhoogste

  Neem op de plaats rust en geniet .
  Het weerspiegeld de Heerlijkheid van onze Schepper
  Bedankt voor de duidelijke uitleg
  Een gezegene dag ps wat is het mooi dat wij Koningsdochters zijn .

 5. Mirai schreef:

  Weer een fijne blog! Drukte kan inderdaad in de weg staan van wat echt van belang en waarde is. Thanks for sharing, bless.

 6. wiedy schreef:

  Mooi Dorine, goed om weer eens op gewezen te worden. We rennen maar door. Goed om bij de Vader stil te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap