Voor de vrouw met die (te) grote droom

17

jan

Mandy

Ha, mooie vrouw! Welke droom heb jij? Een boek schrijven, een bedrijf oprichten of je hele levensstijl veranderen? Wat zit er in je hart, misschien heel diep weggestopt? Dat ene waar je van denkt: ‘dat gaat dus nóóit gebeuren!’ Ik geloof dat er in iedereen wel zo’n droom zit. Eentje die God er zélf in heeft ingestopt. Wat houdt je tegen? En, misschien nog wel belangrijker, wat zou er gebeuren als je vól achter die droom aanging?

Er komt vast in je op bij bovenstaande woorden. Een soort ‘heilige droom’, die God als het ware voor jou heeft bedacht. Iets dat Hij wil gebruiken om door jou heen zijn koninkrijk te vergroten en zijn waarheid en liefde te verspreiden. Zoiets als Liza bijvoorbeeld had met Zij Lacht (dat verhaal kun je hier lezen). Ik geloof dat God ons dat soort dromen gegeven heeft om volop na te jagen.

Onzekerheid houdt je vaak tegen

Maar ik weet óók dat je hier een hele hoop onzekerheid over kunt hebben. Een hele berg ‘ja, maar’s’, die zich opstapelen als sneeuw voor je deur na een enorme sneeuwstorm – het houdt je letterlijk tegen om een stap verder, naar buiten, te zetten. ‘Ja, maar dat kan ik toch niet?’ ‘Ja, maar iemand anders is daar toch véél geschikter voor dan ik?’ ‘Ja, maar daar heb ik toch helemaal niet de tijd of de middelen voor?’ En daar sta je, volledig ingesneeuwd.

Loflied op de sterke vrouw: een prachtig voorbeeld!

Ik begrijp die gedachten als geen ander. Ik heb die gedachten zelf ook. Ze kunnen al het andere overschreeuwen. Maar ik wil je gedachten vandaag vullen met iets anders. Ik wil je meenemen naar Spreuken 31, naar het ‘Loflied op de sterke vrouw’. Eén van mijn favoriete Bijbelteksten.

Ze is bezig met wol en vlas, en spint en weeft met vlijtige handen. Ze gaat er ver op uit om eten te halen, zoals de schepen van een koopman. Ze staat vroeg op, als het nog donker is. Ze zorgt dat iedereen te eten heeft, ook haar slavinnen krijgen wat ze nodig hebben. Als er een akker is die ze graag wil hebben, dan koopt ze die met het geld dat ze zelf heeft verdiend, en plant er een wijngaard op. Ze pakt het werk stevig aan en is onvermoeibaar. Ze zorgt ervoor dat alles goed gaat. Ze werkt zelfs ‘s nachts. Haar handen zijn altijd bezig. Ze spint wol en weeft. Ze is gul voor arme mensen en helpt mensen in nood. Ze is niet bang voor de kou, want haar hele gezin draagt warme kleren. Ze weeft mooie tapijten en haar kleren zijn van fijn linnen en mooie rode wol. (Spreuken 31:13-22)

Welke woorden komen in je op als je over deze vrouw leest? Daadkrachtig, sterk, doortastend (of misschien wel hele andere woorden?). Wat een bijzondere dame, hè? Wat zou ik graag wat meer zijn zoals zij, vooral als het op mijn droom aankomt. Herken je dat?

Zie hoeveel potentie je hebt!

Ik heb goed nieuws voor ons: wij kúnnen meer zijn zoals deze vrouw uit Spreuken. Ik geloof dat als het op onze droom, maar ook op de rest van ons leven, aankomt we net zo daadkrachtig kunnen zijn als zij. En dat dat ook is zoals God ons bedoeld heeft: als vrouwen die de wereld in lichterlaaie kunnen zetten, als ze maar zien hoeveel potentie ze hebben! Geef jezelf eens de ruimte om te durven dromen over wat er zou kunnen gebeuren als… Wat zie je, als de mist die om je toekomstdromen hangt optrekt?

Ben je bereid om God te vertrouwen?

Natuurlijk, die ‘ja, maar’s’ in je achterhoofd… Sommige van die twijfels zijn vast gerechtvaardigd. Je hebt geen garantie dat je ooit in je handen zult hebben wat je zo graag wilt. Maar is het je genoeg waard om het tóch te proberen (en misschien op een heel ander punt te eindigen)? Als God deze droom in je hoofd en je hart heeft gestopt, is het je genoeg om ‘ja’ te zeggen en niet te weten waar Hij je mee naartoe neemt?

Aan de slag!

Dus, pak die droom van je er nog eens bij. Heb je ‘m? Misschien is ‘ie een beetje stoffig, als een oude doos die je na een hele tijd weer eens van zolder haalt – gewoon eraf blazen. Neem je droom in handen en vouw je handen, met je verlangen erin, dicht. En bid tot God, vraag wat Hij wil dat je met die droom doet. Vraag of Hij je moed geeft als je richting hebt. En vooral, dat Hij je zijn ogen geeft voor de mogelijkheden die je hebt. Ga, vrouw, en raak de wereld aan!

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Bedankt Lieve Mandy, dit is waarschijnlijk één van de antwoorden waarop ik zit te wachten. Maar hoe meer ik denk, zou mijn droom dan echt van God komen. ..hoe harder de twijfel (aanvallen in mijn gedachten)
  Maar inderdaad ik mag gewoon vertrouwen op Gods leiding en stappen gaan zetten op het water.
  Liefs xx Carola

  • Maaike schreef:

   Ik bid voor jou Carola!

  • Mandy schreef:

   Lieve Carola, het is zo ontzettend lastig, al die twijfels in ons hoofd… Maar Hij laat ons niet in de steek! Soms moet je gewoon een paar stappen zetten, om erachter te komen wat de juiste weg is. Als dan blijkt dat je niet de goede kant opgaat, dan zal Hij je route aanpassen, dat weet ik zeker! En als blijkt dat je wél de goede kant opgaat, dan zul je zien: deuren worden geopend en dingen worden duidelijker. Zegen voor jou en je droom! Liefs!

 2. Renske schreef:

  Hi Mandy!

  Mooie tekst allereerst :). Ik heb zelf een droom waar ik heel enthousiast over ben. Een manier waarop kunst en sociaal maatschappelijke organisatie kunnen samen komen! Ik hoop dat ik mijn droom waar kan maken, mensen kan inspireren en hopelijk helpen om te leren om zichzelf meer lief te hebben . Echter het niet als doel God’s koninkrijk te vergroten. Hoe weet ik dan of die droom van God komt?
  Sorry als ik je nu met lastige vragen kom 😉 maar ik zit zelf al langer met die vraag.

  Liefs,

  Renske Teekens

  • Mandy schreef:

   Hoi Renske! Dankjewel dat je je droom deelt, dat kan best moeilijk zijn, het hardop uitspreken (of uittypen ;-). Ik snap je vragen, en ik herken ze ook! Ik denk dat bijna iedereen met een droom die wel herkend. Ik heb geen overduidelijke antwoorden, maar ik heb even over je vraag nagedacht en deze dingen kwamen in me op.
   – Is jouw droom in lijn met wat God in zijn woord zegt dat waar is en waar Hij van houdt? Als ik aan kunst en een sociaal maatschappelijke organisatie denk, denk ik ja! God houd van kunst en creativiteit (kijk maar naar hoe alle dieren gemaakt zijn), van schoonheid (denk maar aan de tempel van Salomo, die was prachtig en kunstig gemaakt!) en van betrokken zijn op mensen (en dat mensen dat onderling zijn). Denk jij dat je droom iets in zich heeft dat niet in lijn is met Gods karakter? Dat is een belangrijke vraag.
   – Gebruik je voor jouw droom de gaven, talenten en interesses die je van God gekregen hebt? Ik denk dat iedereen op haar eigen manier iets kan doen, omdat het goed bij haar past en ze de gaven ervoor gekregen heeft. Ik denk dat God het prachtig vind als je die inzet, net als in de gelijkenis van de talenten. Verstop ze niet. Ik denk ook niet dat alleen dromen als ‘een kerk beginnen’ of een ‘christelijk’ beroep uitoefenen in lijn zijn met Gods koninkrijk. Misschien zie je nu niet hoe Gods koninkrijk vergroot zou worden, maar doordat jij een stap durft te zetten heeft Gods Geest weer allerlei mogelijkheden om mensen te bereiken! Als jij jouw christen-zijn in je droom meeneemt dan kan ik niet anders dan me voorstellen dat Hij dat gaat gebruiken.
   – Soms is het een kwestie van gewoon een stap zetten (zei ze heel dapper ;-). Ik kan uren, dagen, maanden wachten op een teken waardoor ik absolute zekerheid krijg, maar soms is het gewoon die eerste stap durven zetten. Misschien betekent dat dat het moeizaam gaat, en geeft dat je duidelijkheid dat je misschien toch een andere weg moet gaan (of de tijd nog niet helemaal rijp is!). Maar misschien betekent dat ook dat er deuren worden geopend en je merkt dat God voor je uitgaat en je steeds meer duidelijkheid geeft naarmate je meer stappen zet.
   Ik hoop héél erg dat je hier iets mee kunt, en dat het je verder helpt. En als je nog vragen hebt, stel ze!
   Liefs!

  • Anne schreef:

   Hoi Renske,
   Ik denk dat jouw droom zeker ook wel bij God vandaan kan komen! Ik weet natuurlijk niet hoe jij het inzetten van kunst voor je ziet, maar kunst is natuurlijk een manier waarop je je talenten kunt inzetten, en met sociaal maatschappelijk werk help je kwetsbare mensen. Dit zijn maar twee dingen, en het kan natuurlijk nog veel groter. Maar dat zijn al manieren om God te eren en mensen te laten groeien.

   Ik vind dat je trouwens een supergave droom hebt! Ik ben zelf van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming, dus dat ligt helemaal in mijn straatje haha 😉

   Liefs, Anne

 3. Bep schreef:

  Ha Renske, soms hoeven dromen niet zo verheven te zijn. God vraagt ons onze gaven te gebruiken . Als je dat doet in dienst van je naaste is dat al tot eer van Hem, want dat kun je alleen maar door Hem. We hoeven niet allemasl profeten en leraren te zijn, dan zou er van het leven op aarde niks terecht komen. Gebruik je gaven die God je geeft op een creatieve manier en je eert Hem.
  Ook jij mag zijn wie je bent!
  Liefs Bep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap