De Vader, Zoon en Geest: wie wijst naar wie?

30

jan

Marijke Gootjes-Verhoeve

Het leek bijna een filmscène. Een gewoon moment uit het dagelijks leven werd een bijzonder inzicht over de Vader, Zoon en Geest, maar ook over jou en mij. En ik kon niet anders dan glimlachen, want wat een prachtig beeld liet Hij mij zien! Ik wil jullie meenemen in mijn belevenis…

Het was een mooie nazomerdag en ik bracht mijn man Peter naar de trein. Terwijl hij de trein instapte raakte ik even afgeleid, waardoor ik niet zag waar hij ging zitten. Ik liet mijn ogen langs de ramen dwalen, maar die waren vies en spiegelden en ik had geen idee waar ik moest zoeken. Tot ik ineens de beweging zag: iemand die mijn zoekende blik had gezien, wees dat Peter tegenover hem zat. Ik zag eerst Peters hand tegen het raam en daarna zag ik hem zelf. Niet zo scherp als toen we samen naar het station liepen, maar het was hem! Ik begon te stralen omdat ik hem had gevonden en vanwege de onverwachte helper die ons (nog) een ontmoeting met elkaar gunde. En terwijl ik wegliep besefte ik ineens hoe veelzeggend dit beeld was.  

Jezus wijst naar de Vader

Jezus kwam om ons de weg naar de Vader te wijzen. Terwijl wij zoekende waren, toonde Hij Zijn liefde en wees ons wie de Vader is. Hij eiste nooit de aandacht op voor Zichzelf, maar deed alleen wat de Vader zou eren. Hij was als de man in de trein die niet per se zelf gezien wilde worden, maar mijn aandacht trok zodat ik Peter zou zien. Jezus gunt ons een ontmoeting met God. Hij wijst ons de Vader, waardoor wij gaan stralen.

Wat Ik doe getuigt ervan dat de Vader Mij heeft gezonden.
– Johannes 5:36b (NBV21)

Wie Mij heeft gezien, heeft de Vader gezien. Ik spreek niet namens mezelf als Ik tegen jullie spreek, maar de Vader die in Mij blijft, doet zijn werk door Mij.
– Johannes 14:7 en 9b (NBV21)

Ik zag Peter wel, maar niet scherp doordat het glas spiegelde en vies was. Zo zien wij God nu ook nog niet volledig. Soms zien we Zijn hand of vangen we een glimp van Hem op. Peter kon mij trouwens wel goed zien, omdat ik in de zon stond en het glas van binnenuit niet spiegelde. En dat is ook een prachtig beeld van God. Zijn oog rust op ons en Hij ziet ons in het licht van Zijn Zoon, ondanks dat we soms onrein zijn door de zonden die wij doen. 

Wanneer het volmaakte komt zal wat beperkt is verdwijnen. Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben.
– 1 Korintiërs 13:10 en 12 (NBV21) 

De Heilige Geest wijst naar Jezus

Jezus getuigt van de Vader en wijst daarmee naar Hem. De Geest getuigt van Jezus en wijst naar Hem, Die de Waarheid is. Opvallend is dat zowel Jezus als de Geest niet namens zichzelf spreken, maar namens de Vader. Het gaat uiteindelijk om Zijn eer. 

Wanneer de pleitbezorger komt die Ik van de Vader naar jullie zal zenden, de Geest van de waarheid, die van de Vader komt, zal die over Mij getuigen.
– Johannes 15:26 (NBV21)

De Geest van de waarheid zal jullie de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet namens zichzelf spreken, maar Hij zal zeggen wat Hij hoort en jullie bekendmaken wat komen gaat. Door jullie bekend te maken wat Hij van Mij heeft, zal Hij Mij eren.
– Johannes 16:13-14 (NBV21)

Naar wie wijs jij?

En dan de vraag: naar wie wijs jij? Probeer jij door jouw manier van leven en spreken niet de aandacht op jezelf te vestigen, maar op Hem die de waarheid is? Gun jij anderen een ontmoeting met God de Vader?

Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen om mijn getuigen te zijn… tot aan de uiteinden van de aarde.
– Handelingen 1:8 (NBV21)

Wij allen die met onbedekt gezicht de luister van de Heere weerspiegeld zien, zullen door de Geest van de Heer meer en meer naar de luister van dat beeld worden veranderd.
– 2 Korintiërs 3:18 (NBV21)

We mogen Gods getuigen zijn door anderen te wijzen op Jezus, zoals de man in de trein mij wees op Peter. Als het goed is weerspiegelen we Gods heerlijkheid, doordat we steeds meer op Hem gaan lijken en stralen door onze ontmoeting met Hem.

Aan de slag!

Wanneer je deze week op straat loopt, op school bent of op je werk, denk er dan nog eens aan: hoe kun jij anderen wijzen op Jezus en van God getuigen?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap