De God die ziet – deel 1

24

jun

Tamara Bal

Je gezien voelen is iets wat voor veel mensen belangrijk is en wat velen najagen. Het is fijn om gezien en gewaardeerd te worden. Het is fijn als mensen je zien voor wie je bent, waarderen wat je doet en naar je omkijken als je in een moeilijke situatie zit. Iemand die getuigt van hoe God naar haar omkijkt, is Hagar.

Hagar

We maken kennis met Hagar in Genesis 16. Sarai, de vrouw van Abraham, kon geen kinderen krijgen en stelt aan haar man voor dat hij probeert een kind te verwekken bij Hagar, haar Egyptische slavin. Dat doet hij en Hagar raakt zwanger. Maar zodra ze zwanger is, respecteert ze Sarai, haar meesteres, niet meer. Sarai klaagt hierover bij Abraham. Hij zegt tegen Sarai dat ze met haar slavin mag doen wat zij denkt dat goed is. Sarai besluit haar te vernederen, en Hagar vlucht weg, omdat het leven haar zo zwaar wordt gemaakt. Ze vlucht de woestijn in. 

De Engel van de Heere vond haar bij een waterbron in de woestijn, bij de bron aan de weg naar Sur. En Hij zei: Hagar, slavin van Sarai! Waar komt u vandaan en waar gaat u heen? Zij zei: Ik ben op de vlucht voor mijn meesteres Sarai. Toen zei de Engel van de HEERE tegen haar: Keer terug naar uw meesteres, en onderwerp u aan haar gezag.
– Genesis 16:7-9 (HSV)

Ontmoeting met God

Hagar heeft een ontmoeting met God. Hij ziet naar haar om, te midden van haar ellende. Een zwangere vrouw in de woestijn, die haar hele hebben en houden heeft achtergelaten vanwege het gedrag van haar meesteres. Maar God ziet haar. En Hij noemt haar bij haar naam en titel: Hagar, slavin van Sarai.
Ik vind het opvallend dat God tegen haar zegt dat ze weer terug moet keren naar haar meesteres. Hij haalt haar niet uit de situatie, maar bemoedigd haar wel en geeft haar de moed om terug te gaan naar de situatie waarin ze zich bevond. De engel zegt dat haar nageslacht talrijk zal zijn, en ook geeft Hij haar instructies voor de naam van haar zoon. Hij geeft haar hoop voor de toekomst. 

Ik herken dit in mijn eigen leven. Er zijn momenten geweest in mijn leven dat ik het liefst wilde dat God me uit een situatie had gehaald. Maar in plaats daarvan gaf hij me de kracht om door te gaan, of een nieuw perspectief waardoor ik de moed had om weer door te gaan. 

De God die ziet

En zij gaf de HEERE, Die tot haar sprak de naam: U bent de God Die naar mij omziet! Want zij zei: Heb ik hier dan Hem gezien Die naar mij omgezien heeft?
– Genesis 16:13 (HSV)

Nadat de engel is uitgepraat, getuigt Hagar dat God naar haar heeft omgezien. Hij is de God die ziet! En zoals God naar Hagar omkeek, zo kijkt hij ook om naar jou! 

Als jij in een moeilijke situatie zit of je misschien niet gezien voelt door de mensen om je heen, weet dan dat God jou altijd ziet. Hij kijkt naar je om en is naast je. Hij laat je niet alleen in jouw ‘woestijn’, maar is erbij. God geeft je een schouder om op te huilen, en geeft je kracht om door te gaan. Hij is degene die hoop geeft.

Aan de slag!

Hoe heeft God naar jou omgezien? Schrijf een paar voorbeelden op van hoe God in jouw leven naar je heeft omgezien. 

Deel deze overdenking

  1. Femke schreef:

    Hoi Tamara,

    Op you tube is hierover een mooi lied te vinden. Het heet:

    The God who sees, van Nicolle Mullen.

  2. Sophie schreef:

    Zo mooi, Hij leidt je erdoorheen en je voelt je gezien, gehoord en gedragen 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap