De 10 geboden gelden niet meer voor ons, toch?

19

okt

Liza

Afgelopen zomer had ik de leiding op een christelijk meisjeskamp. Ravotten in het bos, nachtspellen spelen, slapen in tenten, eindeloos veel klapspelletjes doen, mooie vriendschappen beginnen en jonge meisjes vertellen hoe God hen ziet. Ik offer er graag een week van mijn zomervakantie voor op, want ik vind het waardevol om hierin te investeren. Op maandag – als de meisjes net zijn gearriveerd – stellen we met elkaar regels op.

We stellen geen regels op, omdat wij als leiding graag boos of streng willen doen, maar omdat we het beste met de meisjes voor hebben. Een voorbeeld: het kampterrein grenst aan een bosrand. De regel ‘je mag het kampterrein niet zonder toestemming verlaten’ is er dus niet om de meisjes te pesten, maar om hen te beschermen.

Zo is het eigenlijk ook met de leefregels die God voor ons heeft opgesteld. Die zijn er niet om ons te pesten of plezier weg te nemen. Ze zijn juist bedoeld om het leven te kunnen leven – in al zijn volheid, samen met Papa!

In Psalm 19:9 lezen we het volgende:

De bevelen van de Heer zijn goed
en maken de mensen blij.
De wetten van de Heer zijn zuiver
en geven de mensen raad.
(BasisBijbel)

Ik vind het bijzondere woorden die hier staan. En om eerlijk te zijn: ik merk hier vaak niets van. De bevelen van de Heer (de 10 geboden) maken de mensen blij? Ik ken mensen die zich bewust hebben afgekeerd van God, omdat ze zich schuldig voelen over het overtreden van deze leefregels. Hoe maakt de wet mensen dan blij? Ik vind het maar ingewikkeld. Toch staat het er.

Misschien vinden we die wet zo vervelend, omdat  we de wet vaak vanuit ons eigen perspectief bekijken. What’s in it for us? Weinig, als je de 10 geboden zo leest in Exodus 20. Je mag dit niet en je mag dat niet – ik begrijp heel goed dat mensen hier een beetje allergisch voor zijn geworden. Het beperkt je vrijheid enorm.

Maar wat nu als we de 10 geboden eens bekijken vanuit Gods perspectief? Was als we het eens vergelijken met de situatie die ik aan het begin van deze overdenking schetste? Wat als God geen leefregels heeft opgesteld om ons het leven zuur te maken, maar omdat Hij ons bij Zich wil hebben? Zodat wij het leven in al z’n volheid kunnen leven? Niet om ons te beperken, maar om ons overvloed te geven? Dan kun je die regels ineens met een hele andere insteek lezen!

In Psalm 19:8 staat:

De wet van de Heer is volmaakt
en richt de mensen op God.
De woorden van de Heer zijn te vertrouwen
en geven de mensen wijsheid.
(BasisBijbel)

De wet richt ons op God. Aha, dat klinkt mij al logischer in de oren. Ik las een eigentijdse bewerking van de 10 geboden, die die heel duidelijk maakt:

In Christus spreekt God je aan:
Ik ben de Heer, je God.
Ik heb je bevrijd uit de slavernij van de zonde.
Ik heb je vrijgekocht van de duivel.
Ik wil jouw God zijn.
Ga niet naar een ander – Ik heb je lief.
Eer mij niet op jouw manier – Mijn manier geeft je vrijheid
Misbruik mijn naam niet – Mijn naam redt jouw leven
Gebruik mijn dag goed – Dat is de dag van ons samen
Respecteer je vader en moeder – Door hen leer je mij kennen
Kom niet aan het leven van een ander – Ik bescherm het jouwe toch voor je
Bewaar het geheim van man en vrouw – Ik maak hen één in mij
Neem niet wat van een a(A)nder is – Ik zorg toch voor je
Wees trouw in alles wat je zegt – Zo heb je mij ook leren kennen
Wees niet jaloers – Ik vervul het verlangen van je hart
(prof. C.J. De Ruijter)

Dat is de kern: God wil dat je afhankelijk bent van Hem. Hij wil jouw God zijn.

Aan de slag!

Lees de vertaling van de 10 geboden hierboven nog eens op je gemak door. Zoek daarna Exodus 20 op in je eigen Bijbel (of hier) en herschrijf de 10 geboden voor jezelf. Maak ze eigentijds en pas ze toe op je eigen leven. Succes!

Naar De waarde van de 10 geboden’ uit ’50 dagen inspiratie – Lindi Melse’ 

Deel deze overdenking

  1. Cathelijne schreef:

    Mooi geschreven. Ik vind de eigentijdse bewerking van de 10 geboden verfrissend en helder. Dankjewel voor de overdenking vanochtend 🙂

  2. Kim schreef:

    Dankjewel Liza ?? prachtig om de 10 geboden in deze prachtige vertaling zó te lezen! ♥️? Heel erg bedankt ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap