“Compassie is toch niets voor mij?” Met deze 4 tips lukt het jou ook!

22

jun

Gastblogger

Ben jij ook zo’n type dat het liefst geen nare dingen ziet of hoort? Ik denk dan vaak “Wat kan ik eraan doen? Niets!” Vervolgens heb ik dan een rotgevoel en voel ik me schuldig als ik geniet terwijl ik weet dat er zoveel ellende is. Op een gegeven moment ga je je afsluiten voor de pijn en het verdriet van anderen om je heen. Het kan soms best wel schokkend zijn om erachter te komen dat je hart nog helemaal niet zo op dat van God lijkt. Het is misschien meer HARD dan HART. Toch roept God ons juist op om compassie te hebben met onze medemens, onze medevrouw. Benieuwd hoe je dit in je dagelijkse leven kunt toepassen?

Soms mogen we gewoon weer wakker geschud worden en gericht zijn op waar we voor geroepen zijn. Ik heb het nodig om af en toe stil te staan en te beseffen waarvoor ik leef en waarom ik leef. God vraagt ons om onze naasten lief te hebben als onszelf.

Chris Tomlin heeft een nummer geschreven wat oproept tot een ontwaken van ons hart. Er komen een paar zinnen in naar voren die ik zo treffend vind:

In our hearts Lord, in this nation, Awakening
In onze harten Heer, in deze natie, Ontwaak

For the world You love
Voor de wereld die U liefheeft

Your will be done, let Your will be done in me
Uw wil zal geschieden, laat Uw wil geschieden in mij

For this moment, for this hour, awakening
Voor dit moment, voor deze tijd, ontwaak

I hear Your voice and this is my awakening
Ik hoor Uw stem en dit is mijn ontwaking

Only You can raise a life
Alleen U kan een leven laten opbloeien/opstaan

Awake my soul, awake my soul and sing
Sta op mijn ziel, sta op mijn ziel en zing
(“Awakening”, Chris Tomlin)

We mogen onze ogen geopend houden voor wat er om ons heen gebeurt. We hebben een God die hoop, troost en genezing brengt. En een God die vol ideeën zit om zijn kinderen te bereiken. Hij wil dat graag door JOU heen doen.

“LAAT UW WIL GESCHIEDE DOOR MIJ, DAT BETEKENT ACTIE!”

Als wij in actie komen en ons hart openen voor de vrouwen om ons heen dan kan Gods liefde zichtbaar worden en Zijn wil geschieden. Als jij onmogelijke situaties tegenkomt waar je liever je ogen voor sluit, wil God jou juist gebruiken en wijsheid geven. Wij zijn er voor de moeders, juffen, buurvrouwen, kapsters die het soms niet meer weten. Laat je hart niet verkillen zodat het je niets meer doet.

Als wij compassie hebben met de vrouwen om ons heen geloof ik dat er verandering gaat plaatsvinden.

Hoe pas ik compassie toe in mijn dagelijks leven?

Stap 1: Wat betekent compassie?

Compassie gaat verder dan medelijden hebben met iemand. Compassie is voelen MET mensen. Het zorgt voor een connectie. Je interesseert je voor hun situatie.

Stap 2: Wees niet bang voor emoties

Vaak houden we ons groot en willen we niet voelen wat de ander voelt. Als je daadwerkelijk voelt wat de ander voelt dan kun je niet anders dan in actie komen. Je wilt het probleem voor de ander oplossen. Dit lukt vaak niet en daarom proberen we het allemaal maar een beetje op afstand te houden.

Weet je dat het vaak al genoeg kan zijn om gewoon naar iemand te luisteren en er voor die persoon te zijn?

Stap 3: Ga naar God voor wijsheid

Als je merkt dat een bepaalde situatie je hart heeft geraakt dan mag je met die emoties naar God toe gaan. Hij is degene die wil helpen en je concrete ideeën wil geven.

Stap 4: Kom in actie!

Als jij merkt dat je hart is geraakt voor dat oude buurvrouwtje op de hoek dan mag je voor haar bidden en God vragen wat je voor haar kunt doen. Of misschien is je hart geraakt en heb je compassie gekregen voor een vrouw die in een moeilijk huwelijk zit. Of misschien is er wel een alleenstaande moeder die wat hulp kan gebruiken. Er zijn enorm veel mogelijkheden om compassie op een praktische manier vorm te geven.

Aan de slag!
Luister eens het lied “Awakening” en laat God je hart openen voor hetgeen Hij jou wil laten zien. Voor welke vrouw mag jij compassie krijgen? Voor welke vrouw kun jij het verschil maken? 

 Zullen we samen zorgen voor de vrouwen om ons heen? Samen maken we een GROOT verschil!

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfster Esther. Esther geniet van de vrijheid die God geeft en ze ziet het leven als een groot avontuur samen met Hem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je Esther hoort lachen. Samen met haar man biedt ze een thuis voor pleegkids. Ze lacht van chocola, muziek, verse bloemen, kaartjes schrijven en gelukkige mensen. Esther vindt een autorit dé perfecte uitkomst voor een last minute nagellaksessie.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap