Buitengewoon

04

aug

Renske Hoste

Heb jij weleens een realisatie moment waarbij je kijkt naar wie je bent? De afgelopen tijd zat ik in zo’n moment. En ik moet zeggen, het is niet altijd makkelijk om te bepalen wie je bent. Ik was 4 jaar lang keurig een student. Dat is makkelijk. Zeker wanneer de o zo standaard vraagt ‘wat doe jij?’ voorbij komt. Studie afgerond, eerste baan gestart maar na een half jaar dacht ik; dit past niet bij wie ik ben. Wat dan wel?

Goede vraag. Best lastig om daar een antwoord op te geven. ‘Ik ben goed in van alles.’, tja dat solliciteert niet helemaal lekker. Al snel kwam bij mij de ‘Wat als’ gedachte langs.

Wat als ik nu goed was in bakken? Bakker.
Wat als ik nu de PABO had gedaan? Juf.
Wat als ik nou heel technisch was? ICT’er.

Herken je dat? Dat je jezelf heel snel met anderen gaat vergelijken. Zij is goed in dit en hij doet altijd dat zo goed! Oh en zie is hoe zij haar werk doet; prachtig hoe zij in haar bestemming staat!

Tot God door een lied zei: ‘Als jij een ander moest zijn, dan was je wel anders gemaakt.’ Oei.. daar werd ik even op mijn nummer gezet. Ik was alleen maar mijzelf aan het vergelijken met anderen, zonder te kijken naar alles wat God in mij heeft gelegd.

Hij heeft ons buitengewoon bijzonder gemaakt. Gewoon in wie we zijn. En God is niet alleen trots op jou als je je werk goed doet, Hij is ook blij met de gewone dingen die je doet. Met die pan soep die je maakt, de strijk die je doet, het kaartje wat je schrijft en de liederen die je zingt.

Voegt dit volgens jou iets toe aan jouw doel van het leven? Ik dacht van niet. Ik dacht dat het om het grote plaatje ging, de grote doelen in het leven die ik wil behalen.

In The Message Bible staat het volgende.

He creates each of us by Christ Jesus to join him in the work he does, the good work he has gotten ready for us to do, work we had better be doing.
Ephasians 2: 10

In de NVB word de tekst als volgt beschreven:

Want Hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid.
Efeze 2: 10

Ik wil die goede daden doen. Op een buitengewone manier. En die buitengewone werkzaamheden, daar krijg ik geen loon voor of status. Maar bij God krijg ik er hemelse credits voor.

Zit jij in een periode waarbij je je nutteloos voelt omdat je geen werk of concreet doel in je leven hebt? Weet dan dat je een buitengewoon persoon bent, want je bent zijn dochter. Jij mag zijn wie je bent. Je mag gewone werkzaamheden als buitengewoon gaan zien omdat God het zo ziet en zo naar je kijkt.

Aan de slag!

Kijk vandaag is naar alle gewone dingen die je doet. Sta er aan het eind van deze dag eens bij stil en bedenk even hoe blij God hiermee is. Je hebt goede daden gedaan en ze zijn buitengewoon.

Luister het lied ‘Buitengewoon’ en als je twijfelt aan wie je bent, bedenk dan:

Als je een ander moest zijn, dan was je wel anders gemaakt.

Deel deze overdenking

 1. Lien schreef:

  Bedankt voor deze overdenking. Ik lees dit precies op een moment dat ik het nodig heb:)

 2. Belinda schreef:

  Wauw wat heb je dit mooi geschreven Eef! En je bent inderdaad bijzonder!

 3. Anne-Sophie van de Kraats schreef:

  Heel mooi omschreven lieve Eef. Een heel herkenbare zoektocht waardoor je nog mooier wordt omdat je de allerbelangrijkste waarden ontdek. Vooral in wie je bent in God. Dat is geweldig ondanks de moeite die het soms kost!

 4. Adeline schreef:

  Dank je wel. Deze komt binnen zeg.
  Zo herkenbaar, zo vaak zo’n stemmetje in mijn gedachten dat ik niet goed genoeg ben, anders had moeten zijn.
  Maar dan had Hij me wel anders gemaakt… zo waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap