Bloemen, mensen en de Bijbel; wat zegt Jezus hierover?

14

mrt

Renske Hoste

Op de markt, in de stad, bij mensen thuis; overal let ik erop! Bloemen. Waar staan ze, hoe zien ze eruit, staan ze wel in een goede vaas? Ik ben echt gek op die dingen. Al die mooie kleuren en vormen – ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze liefde heb ik van mijn oma overgenomen. Zij kent alle soorten bij naam. Altijd is haar hele huis en tuin gevuld met de mooiste bloemen en planten. Een vraag die bij mijzelf op kwam borrelen: staat er in de Bijbel eigenlijk iets geschreven over bloemen?

Een Bijbelgedeelte waarin duidelijk wordt hoe mooi Jezus de schepping van zijn Vader vindt, en specifiek die van bloemen, staat beschreven in Mattheüs 6. Een rooskleurige tekst is het niet. De leerlingen van Jezus worden stevig toegesproken.

Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Daarom zeg Ik jullie: maak je nergens zorgen over. Niet of je wel eten en drinken zal hebben. Ook niet of je wel kleren zal hebben om aan te trekken. Het leven is toch belangrijker dan het eten? En het lichaam is toch belangrijker dan de kleren? Kijk eens naar de vogels. Ze zaaien niet, ze maaien niet en ze bewaren geen voorraden in schuren. Jullie hemelse Vader geeft ze te eten. Jullie zijn toch veel belangrijker dan de vogels? Wie van jullie kan door zich zorgen te maken, ook maar één centimeter groeien of ook maar één dag langer leven?
(Mattheüs 6:
25-27, BasisBijbel)

Pittig! Jezus zegt hier behoorlijk duidelijk dat de discipelen zich geen zorgen moeten maken. Over niets niet. Simpel weg omdat het geen zin heeft, je bereikt er niets mee.

Oké, fair point. Maar Jezus is nog niet klaar.

En waarom maken jullie je zorgen over kleren? Kijk eens naar de bloemen in het gras. Kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet. Maar Ik zeg jullie dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet zo schitterend uitzag als die bloemen. Het gras staat er maar één dag, want morgen wordt het als brandstof in de oven gegooid. Toch kleedt God dat gras zó mooi met bloemen aan. Dan zal Hij jullie toch zeker óók aankleden? Wat is jullie geloof toch klein!
(Mattheüs 6: 28-30 BasisBijbel)

Wacht even, laten we dit even op een rijtje zetten.
Ten eerste: Jezus praat vol verwondering over bloemen. Hoe ze groeien, hoe mooi ze zijn, hoe God het gras heeft gemaakt met al die bloemen.
Ten tweede: De bloemen zijn zo mooi dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet aan kan tippen.

Maar waarom zegt Jezus dit zo…?

Ondanks dat het dus weinig zin heeft dat bloemen op het gras groeien, maakt God ze schitterend mooi! Het gras wordt gebruikt als brandstof dus dan zal er, naar mijn idee, ook weinig overblijven van de bloemen. Zonde zou ik zeggen! Toch kiest God ervoor om deze bloemen te maken.

De vergelijking die Jezus hier mee wil maken vind ik treffend.
Als God zo veel schitterende elementen in een bloem legt, die maar zo kort groeit, hoeveel mooie elementen legt Hij dan wel niet in jou en mij? God kleedt ons aan met de mooiste kleuren en vormen!

Laat God jou aankleden met zijn wonderbaarlijke smaak. Hij is de Maker van mooi en gaat voor het allermooiste, het allerbeste resultaat! Pieker daar niet over, laat het los zoals Jezus dat van je vraagt.

God weet wat je nodig hebt. Hij kent jouw smaak als de beste.

Aan de slag!

Misschien heb jij wel net zo’n bloementic als ik heb. Kijk de komende tijd eens rond, let eens op de bloemen die je ziet. Alles wat je daaraan mooi vindt, zit nog vele malen meer in jouzelf. Puurheid, schoonheid, kleur!

Koop of pluk eens wat bloemen en geef ze een mooie plek in jouw huis. Besef maar eens wanneer je naar die beauty’s kijkt:
Ik ben net zo mooi en sprankelend als deze bloem. Nee, ik ben zelfs nog mooier dan dat!

Met dank aan onze lieve Maker. Een Maker met smaak!

Deel vooral een foto van de beauties met ons! Vinden wij leuk 🙂

Deel deze overdenking

 1. Eline schreef:

  Mooi Eva! Dank je!

 2. John schreef:

  Een mooi verhaal Eva.

  De liefde is heel belangrijk voor de mens. Ik ben nu inmiddels 3 jaar single en zou het leuk vinden om iemand te leren kennen.
  Mijn naam is John, 41 jaar, HBO niveau, PKN, goede baan, rustig type, geen kinderen. Het lijkt me leuk om kennis te maken met een leuke vrouw zonder kinderen. Een persoon met een stabiel en vrolijk karakter.

  • Anon schreef:

   He john, ik man ben die ook wat kan… maar dit lijkt me niet helemaal de plek om aan de vrouw te geraken… funkyfish. nl lijkt me een betere plek voor je ipv hier een beetje je profiel te spammen.

 3. debora schreef:

  Mooie blog, maar nog even een vraagje. Er staat in het bovenstaande Bijbelgedeelte: Maar Ik zeg jullie dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet zo schitterend uitzag als die bloemen.

  Vervolgens schrijf je: Ik ben net zo mooi en sprankelend als deze bloem. Nee, ik ben zelfs nog mooier dan dat!

  Terwijl er in de Bijbel staat dat zelfs de mens Salomo niet kan tippen aan die bloemen. Kunnen we dan wel zeggen dat wij mooier zijn dan de bloemen? Want eigenlijk staat er toch het tegenovergestelde? Hoe zie jij dat? Of iemand anders?

  • Marjolein schreef:

   Je reactie is in overeenstemming met de context van de bijbeltekst.
   Goed dat je niet alles aanneemt wat je leest en voor je zelf nadenkt! Gods zegen. Ps. Je bent prachtig in Zijn ogen hey, alleen hier gaat t echt over geen zorgen maken 🙂

 4. Pieta schreef:

  Hallo. Hoe ziet u dit ?! Ok Jezus zei dit wel; maar wat als je opgroeiende kinderen hebt die erbij willen horen wat kleding betreft in de groep..en je hebt als ouders geen geld zoals andere ouders op school? Onze kinderen wilden niet onze levenstijl nadoen!

  • Marjolein schreef:

   Hoi Pieta,
   Ik weet niet wat je bedoeld met ‘onze levenstijl nadoen’. Bedoel je dat je kinderen zich niet willen kleden zoals jou? Of niet naar het beeld wat jij hebt hoe ze gekleed moeten gaan?
   Kleding kost geld maar 2ehands (kringloop) is natuurlijk veel goedkoper. Ik was een lastige puber en had afkeer van alles wat mn ouders wilden en helemaal van 2ehands. Als je kinderen zich van God willen keren heb ik geen advies behalve, bid en maak je geen zorgen (lastig). Hoe meer mijn ouders me dwongen en de les wezen, hoe harder ik wegliep. Ze begrepen mij niet en ik voelde me erg eenzaam. Als puber had ik de drang erbij te horen terwijl ik ook zocht naar een eigen identiteit. Heel moeilijk en pas toen ik God echt leerde kennen wist ik wie ik was. Sterkte! De Vader kent jou en jou kinderen, Hij heeft de wijsheid om met deze situatie om te gaan. Ik bid voor je zus. Je bent niet alleen.
   Lieve groet, Marjolein

 5. liefdeskruiden schreef:

  Eén van de belangrijkste dingen die we vaak vergeten is dat geest, ziel en lichaam bij elkaar horen. Onlosmakelijk verbonden. Volgens de Bijbel is de ziel de adem van God die in ons lichaam geblazen werd. Zonder ziel geen lichaam en zonder lichaam dus geen ziel.
  Toen boetseerde Jahwe God de mens uit stof, van de aarde genomen, en Hij blies hem de levensadem in de neus: zo werd de mens een levend wezen. Genesis 2:7
  De Bijbel vertelt ons dat God die ziel liefheeft en ervoor zorgt. Hij vindt dat meer lieflijk dan de bloemen op het veld. Meer waardevol dan al het andere in de wereld. Die ziel hoort bij ons lichaam, altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap