Bevrijdingsdag – wat zegt de Bijbel over vrijheid?

05

mei

Gastblogger

Vandaag is het Bevrijdingsdag, we vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. We staan ook stil bij het feit hoe kostbaar vrijheid is en tegelijkertijd hoe kwetsbaar. Dagelijks strijden mensen voor hun vrijheid en dagelijks sterven er mensen door gewapende conflicten. Vandaag staan we dan ook stil bij de mensen die niet in vrijheid leven.  Ondanks dat wij in Nederland misschien niet in oorlog leven, zijn er toch veel mensen die niet in echte vrijheid leven. Maar wat is dan echte vrijheid? Wat vertelt de Bijbel ons hierover?

Het is op een vrijdagmiddag als ik de gesloten afdeling van een GGZ-instelling op loop. Ik ga op bezoek bij mijn jongere zus. Mijn zus gaat door het leven met een stempel van borderline en gaat gebukt onder heftige depressies en onrust in haar hele lijf. De depressies zijn zo heftig dat soms gedachten aan doodgaan haar enige uitweg lijken. Ze kan de mooie dingen in het leven niet meer zien, elk lichtpuntje lijkt gelijk gedoofd te worden door leugens in haar denken. Leugens dat ze waardeloos is, dat niemand van haar houdt of dat ze door iedereen verlaten wordt, leugens dat ze maar beter dood kan zijn. Omdat ze in een toestand van totale verwarring zichzelf iets dreigde aan te doen, werd ze tijdelijk opgenomen op een gesloten afdeling.

Als ik aan kom lopen, staat ze me al op te wachten achter een deur die gesloten blijft tot de verpleegkundige deze open doet en ik naar binnen kan. Na een dikke knuffel gaan we buiten in de tuin, die met een hek omgeven is, in het zonnetje zitten. We kletsen wat bij en ik geef haar de cadeautjes die ik voor haar heb meegenomen. Een kleurboek voor volwassenen, waar kleurplaten met Bijbelteksten in staan. Samen bladeren we het kleurboek door, sommige teksten en platen vindt ze mooi en andere weer erg moeilijk om te begrijpen door de situatie waar ze in zit. Aan de hand van wat we tegenkomen kletsen we wat. Dan heb ik nog een cadeautje, een schilderijtje met daarop de tekst: “I am surrounded bij the arm of the Father.” Deze tekst is afkomstig uit het lied: “No longer slaves” (niet langer slaaf) van Bethel Music. Diezelfde ochtend hadden we namelijk nog even contact op de WhatsApp en vertelde ze me dat ze zo ontzettend bang was. Ze was bang dat ik van haar zou schrikken, van het feit dat ze zo somber en verdrietig is. Ze had angst over wat ik dan van haar zou denken, maar ze vertelde mij ook dat ze soms angst heeft om alleen de straat op te gaan.

In het lied zingen ze: “I’m no longer a slave to fear, I am a child of God”, (ik ben niet langer een slaaf van angst, ik ben een kind van God) vandaar dat ik het schilderijtje zo toepasselijk voor haar vond. Ze vindt het mooi en ergens in haar ogen, die momenteel weinig uitstralen, zie ik dat het waar is. En dan zegt ze: “Wat een vrijheid is het om te leven zoals jij.” Ik laat het niet merken, maar mijn hart breekt als zij die woorden uitspreekt, en snel zend ik een kort gebed naar boven. “Heer ik gun haar ook zo die vrijheid in U.”

Ik heb geleerd om niet meer naar het waarom te vragen. Anderhalf jaar geleden heeft deze vraag mij bijna lam gelegd. Ik heb geleerd om te vragen “Hoe Heer? Hoe kan ik helpen? Hoe kan ik iets van U laten zien in deze situatie?” Ik wil beschikbaar zijn om te doen wat Gods Geest vraagt om anderen te helpen in die vrijheid te komen die U biedt.

Net als mijn zus, zijn er nog velen die gebukt gaan onder het juk van minderwaardigheid, heftige angst en andere leugens die het denken kunnen beheersen en je gevangen kunnen houden. Juist in deze situatie wil Jezus jou ontmoeten en zegt Hij:

“Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je.”
(Mat.11: 28-30)

Vanuit de Bijbel leren we dat het tegenovergestelde van vrijheid het leven in slavernij is. Een slaaf is gebonden, maar door Jezus’ offer is het mogelijk geworden om te leven in vrijheid. Om een vreugdevol leven te leiden in de nabijheid en in relatie met God de Vader. Door het aanvaarden van Jezus’ offer ben je in Gods ogen vrij. Maar velen voelen en gedragen zich nog niet zo. We mogen als kinderen van God gaan leren leven, rusten, wandelen, denken en spreken als Zijn Koningsdochters. Leren geloven en leven naar Gods woord, de waarheid, die ons vrij maakt!

“Jezus zei tegen de Joden die in Hem geloofden: “Als jullie blijven geloven wat Ik zeg en doen wat Ik zeg, zijn jullie echte leerlingen van Mij. Dan zullen jullie de waarheid gaan begrijpen, en de waarheid zal jullie vrijmaken.”
(Joh. 8: 31-32)

Ik ben me er heel bewust van bij het schrijven van deze overdenking dat het zou kunnen overkomen dat ik denk dat het allemaal zo “gemakkelijk” is om ervan af te komen. Ik ben me ervan bewust dat een echte depressie -geen stemmingswisselingen- een psychiatrisch ziektebeeld is, waar ook genezing voor nodig is. (Is voor God iets te wonderlijk?!) Toch ervoer ik dat ik het zo mocht schrijven.

Deze overdenking kwam tot stand door de uitspraak: “Wat een vrijheid is het om te leven zoals jij.” een vrijheid die mijn zus duidelijk niet ervaart, maar waar ze wel naar verlangt. Naar een leven vanuit het geloof dat je in Jezus meer dan overwinnaar bent, je niet bang hoeft te zijn omdat God altijd bij je is. Dat Jezus je vrijgekocht heeft met Zijn kostbaar bloed en je hierdoor mag leven in absolute vrijheid.

Ik draag deze overdenking dan ook aan haar op, en alle vrouwen die zo’n soortgelijke situatie herkennen. Ik ben dankbaar dat ik haar situatie mocht weergeven. Ze wil er zelf ook eerlijk en open over zijn over hoe zij zich voelt. Zich niet meer schamen, maar stappen gaan zetten op weg naar vrijheid zodat ze, net zoals wij vandaag vieren dat we in Nederland in vrijheid leven, haar eigen bevrijdingsdag kan vieren.

Bevrijding door het overwinningswerk van Jezus! Jezus streed voor ons en leed voor ons, Hij kent de pijn en moeite waar jij misschien nu doorheen gaat. Maar Jezus overwon de dood en daarmee won Hij de “oorlog”. En deze overwinning mag vandaag gevierd worden, door Jezus die ons de overwinning bracht!

Aan de slag!
Ben jij moe? Of ga je gebogen onder het gewicht van je problemen? Jezus wil jou rust geven. Geef dat wat jou bezig houdt en bijvoorbeeld angstig maakt aan Hem en Hij geeft je Zijn innerlijke rust ervoor terug. Jezus wil jou compleet vrij maken! Misschien is het nodig om hiervoor (professionele) hulp in te schakelen. Blijf niet alleen met sombere depressieve gevoelens rondlopen, praat hierover met iemand! Wellicht met een pastoraal medewerker uit je kerk.

 • Ik wil je uitdagen om Efeze 1 eens te lezen. Daar staan uitspraken en beloften in hoe God jou nu ziet, het is misschien wel leuk om zelf een proclamatiekaart te maken. Deel dit dan met ons op Instagram, gebruik de hashtag #zijlacht (zorg dat je profiel op openbaar staat, anders kunnen we het niet zien).
 • Bid voor de mensen waarvan jij weet dat ze niet in vrijheid leven, spreek vrijheid over hun levens uit. Bid ook voor de mensen die leven in oorlogsgebieden of daaruit gevlucht zijn.
 • Ten slotte: luister eens naar het lied ‘no longer slaves’.

Deel deze overdenking

 1. hennie bakker schreef:

  Wat een herkenbaar verhaal. Mijn dochter kampt al jaren met dezelfde problemen. We dankbaar hoe God ons al die jaren al draagt en blijven bidden voor haar vrijheid. Gos is groot

  • carola schreef:

   Lieve Hennie,
   Wat ontzettend heftig ook voor jullie om dit te herkennen in je dochter. Maar, inderdaad we hebben een goede God die ons, jullie, dag aan dag draagt.
   Ik bid ook voor jullie dochter dat ze (snel) haar bevrijding mag vieren. Vrijheid door het bloed van Jezus.
   Lieve groet Carola

 2. Petra schreef:

  Dankjewel carola voor deze overdenking. Het raakt me diep in mijn ziel en dan stromen de tranen bij mij, maar is Gods troost ook heel dichtbij. Wat een zegen dat God ons vrij wil maken van alle angst en leugens in onze/mijn gedachten. Herkenbaar ook in de situatie met mijn zus, anders maar vergelijkbaar. Ik blijf bidden dat zij echte vrijheid mag gaan ervaren.
  Tenslotte wat mooi om bij dit thema mijn belijdenistekst van 15 jaar geleden terug te lezen ‘kom tot Mij allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven ‘. Ondanks alle vragen, mogen we in dit vertrouwen door ons leven gaan.
  Dankjewel carola dat je gehoor hebt gegeven aan jouw gevoel dat je dit zo mocht schrijven.

  • carola schreef:

   Lieve Petra,
   Met liefde en bewogenheid geschreven in de hoop te bemoedigen en ogen te openen. Dus graag gedaan!
   Kom bij mij allen die vermoeid en belast zijn is ook de tekst waar Jezus mij dichtbij Hem trok. En het is zo’n waarheid.
   Bedankt voor je lieve reactie
   liefs Carola

 3. jacqueline schreef:

  oh lieverd..wat een prachtig stukje weer…maar tegelijkertijd zo verdrietig…..natuurlijk raakte t me tot op t bot….oh meis wat moet t je als zus raken….en ja waarom vragen worden hoe vragen… dat is een sleutel om om te gaan met diepe, moeilijke verdrietige dingen…!!!!
  Maar oh wat een zegen kan jij voor haar zijn….ik zegen je met wijsheid . fijngevoeligheid. heeeeeel veeeel onvoorwaardelijke liefde voor je zus… enne oh als ik je zondag zie..dan kan ik niet anders dan je een diepe intense knuffel geven..met wat tranen…..Enne als je t verhaal verder wil vertellen..ik wil graag naar je luisteren….
  Heel veel liefs Jacq

  • carola schreef:

   Lieve Jacq
   ❤????
   Ik ben er zondag niet, maar ik hou je knuffel graag te goed.
   We praten snel weer eens bij, graag zelfs!
   Bedankt voor je hartverwarmende reactie!
   Liefs xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap