Ben je geschikt of ongeschikt?

29

okt

Stefanie

Je kent ze vast wel, de reclames van de Koninklijke Landmacht. Ben je geschikt of ongeschikt? Toen ik laatst het verhaal van Gideon in mijn klas vertelde, moest ik hier opeens aan denken. Wij mensen kunnen ons soms volledig ongeschikt voelen voor een bepaalde taak, terwijl God daar misschien heel anders over denkt. Hij gebruikt mensen om zichzelf aan de wereld te openbaren. En Hij kan ook jou gebruiken, of je jezelf nou geschikt of ongeschikt voelt…

Terug naar het voorbeeld van Gideon. God had tegen Gideon gezegd dat hij Israël moest bevrijden van de Midianieten. Was hij geschikt of ongeschikt? Gideon vond zichzelf ongeschikt en zag dat niet echt voor zich. Hij kwam met excuses in de hoop dat God misschien een ander zou kiezen. “Ja maar… mijn familie is de armste familie van de stam van Manasse! Het kan toch niet zo zijn dat ík met míjn achtergrond Israël kan bevrijden? En trouwens, ik ben de jongste van mijn familie. Het is toch veel handiger om een meer ervaren iemand te kiezen?” Ondanks dat Gideon zichzelf ongeschikt vindt, kiest God hem uit om Israël van de Midianieten te bevrijden. Hij zegt het volgende:

Maar de Heer zei tegen hem: “Ik ben met je. Daarom zul je de Midianieten kunnen verslaan alsof het maar één man was.”
(Richters 6:16, BasisBijbel)

Een ander voorbeeld van iemand die zichzelf ongeschikt vond voor de opdracht die hij van God had gekregen, is Mozes. Mozes had van God de opdracht gekregen om de Israëlieten te bevrijden uit Egypte. Daarvoor moest hij een bezoekje gaan brengen aan de Farao, een van de machtigste mannen uit die tijd. Ik begrijp best dat Mozes dit spannend vond en dat hij liever wilde dat God een ander zou sturen. Ook hij kwam met verschillende ‘smoesjes’ om onder zijn opdracht uit te komen, waarvan dit de laatste is.

Mozes zei tegen de Heer: “Maar Heer, ik ben niet goed in spreken. Dat ben ik nooit geweest en dat ben ik nog steeds niet. Ik heb moeite met praten.” Maar de Heer zei tegen hem: “Wie heeft de mensen een mond gegeven? Wie zorgt ervoor dat iemand wel of niet kan praten? Of wel of niet kan horen, of zien? Ik, de Heer! Doe dus wat Ik zeg. Ik zal je mond helpen en je vertellen wat je moet zeggen.
(Exodus 4:10-12, BasisBijbel)

De afloop van beide verhalen is bij de meesten van ons bekend. Gideon verslaat de Midianieten en Mozes bevrijdt de Israëlieten uit Egypte. (Mocht je de verhalen verder willen lezen dat kan hier en hier!) Als ik deze twee Bijbelgedeelten met elkaar vergelijk, zijn er twee dingen die me opvallen.

  1. Zowel Gideon als Mozes vinden zichzelf ongeschikt voor de opdracht die ze van God hebben gekregen en ze proberen allebei onder de opdracht uit te komen.
  2. Bij beide situaties is er sprake van een goede afloop.

Met name dat tweede punt vind ik interessant. Er is sprake van een goede afloop, omdat God aan hun kant stond. God vond hen geschikt voor de taak, Hij was erbij en leidde hen. Beide overwinningen die werden behaald, hadden als doel om de grootheid van God te laten zien. De credits voor de overwinning gingen niet naar Gideon of Mozes, maar naar God. Hij gebruikt mensen om zichzelf aan de wereld te openbaren. En Hij kan ook jou gebruiken, of je jezelf nou geschikt of ongeschikt voelt.

Aan de slag!

Ben jij geschikt of ongeschikt? Bij dingen waar je goed in bent, zal je jezelf geschikt vinden voor een bepaalde taak of opdracht. In andere gevallen vind je jezelf minder geschikt. Maar dat maakt niet uit. God kan iedereen in elke situatie gebruiken. Ik geloof dat Hij je de kracht en wijsheid zal geven die je nodig hebt, als je dingen doet voor Hem om zijn grootheid te laten zien. Want onthoud:

Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
(Filippenzen 4:13, BasisBijbel)

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Steef voor deze bemoediging!!
    Geweldig om te weten en te ervaren dat we nergens alleen voorstaan!
    We hebben een almachtige Heer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap