Als geloven zien wordt, en je oog in oog staat met Jezus

21

sep

Gastblogger

Fantaseer jij wel eens hoe het zou zijn om naast Jezus te lopen? Om oog in oog met Jezus te staan? Of hoe het zou zijn om samen met Hem op de bank te zitten en gezellig te kletsen en dan je hart met Hem te delen zonder dat er belemmeringen zijn? Zelf fantaseer ik daar weleens over en dan verlang ik naar het moment dat ons geloof in Jezus over zal gaan in daadwerkelijk zien.

Hoe zou het zijn?

Op Hemelvaartsdag keek ik naar ‘The Passion’ Hemelvaarteditie op de televisie. Dit keer ging het niet over de lijdensweg van Jezus, maar werd het verhaal weergeven van Jezus en Zijn discipelen vanaf de opstanding tot de hemelvaart van Jezus. Persoonlijk moest ik een beetje wennen aan de manier waarop het verhaal gebracht werd, maar er was een moment dat mij enorm raakte: het moment dat Jezus aan de elf apostelen verscheen, nadat ze ontdekt hadden dat Jezus niet meer in het graf lag. Ze waren verdrietig, verslagen en vergeten wat Jezus tegen hen had gesproken. Er was ongeloof in hun hart geslopen, en dan ineens staat Hij daar!

En toen zij over deze dingen spraken, stond Jezus Zelf in hun midden en zei tegen hen: Vrede zij u. Zij werden angstig en zeer bevreesd en dachten dat ze een geest zagen. En Hij zei tegen hen: Waarom bent u in verwarring en waarom komen zulke overdenkingen op in uw hart? Zie mijn handen en mijn voeten, want Ik ben het Zelf. Raak mij aan en zie, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals u ziet dat Ik heb. En terwijl Hij dit zei, liet Hij hun de handen en voeten zien.
– Lukas 24:36-40 (HSV)

WOW! Hoe zou het zijn om oog in oog te staan met Jezus? Hoe zou het zijn als we kunnen zien dat Hij ons liefdevol aankijkt? En hoe zou het zijn als Hij Zijn handen naar ons uitstrekt zodat wij Hem kunnen aanraken? Hoe zou het zijn als Hij hoorbaar en rechtstreeks vol liefde tot ons hart zou spreken?

Kan jij er met je verstand bij om te bedenken hoe het daadwerkelijk zijn zal? Ik niet echt, maar het is fijn om hier af en toe over te fantaseren. Het wekt bij mij een bepaald verlangen op, maar ook een bepaalde drive om vast te houden aan deze hoop die eens werkelijkheid zal zijn. Herken jij dit?

Wanneer dan?

De Bijbel leert ons dat het geloof nu een vaste grond is van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de dingen die men niet ziet (Hebreeën 11:1). We zien Jezus nog niet met onze natuurlijke zintuigen. Maar er zal een dag komen dat ons geloof zal overgaan in zien. Wanneer dat moment zal zijn, weet niemand behalve de Vader. Jezus zelf zegt tegen zijn discipelen:

“Maar die dag en dat uur is aan niemand bekend, ook aan de engelen niet, maar alleen aan Mijn Vader.”
– Mattheüs 24:36 (HSV)

Tot aan die dag leven we, in geloof, met de belofte die Jezus ons zelf gaf toen Hij met Hemelvaart de aarde verliet:

“En zie, Ik ben met U al de dagen, tot de voleinding van de wereld.”
– Mattheüs 28:20 (HSV)

Die is, Die was en Die komen zal

Er is geen plek op aarde waar wij heen gaan zonder dat Jezus daar bij is. Weliswaar niet fysiek, maar door geloof leeft Jezus in jou en mij. Jezus leeft in jou door de Heilige Geest die in jouw hart is komen wonen. Ondanks dat we Jezus nu niet meer met onze natuurlijke zintuigen kunnen waarnemen, mogen we geloven dat Hij de altijd Aanwezige in ons leven is. Dichterbij dan in ons wonen kan Hij niet zijn. Laat deze waarheid je vreugde geven in tijden dat je het even niet zo zonnig ziet, kracht geven op de momenten dat jij je zwak voelt, troost op momenten van verdriet. Laat het je opnieuw hoop geven om te blijven volharden in geloof, en blijf Hem ondanks alles prijzen. Want nu en altijd is Hij onze lofprijzing waard.

Aan de slag!

Sluit je ogen en fantaseer gewoon eens hoe het mogelijk zou kunnen zijn als jij op die dag oog en oog zal staan met Jezus. Wat doet dit met jou? Luister ondertussen naar dit lied.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Carola, geweldig om dat vooruitzicht te hebben en er nu al over na te mogen denken!
  Hoe het zal zijn?: Nog mooier en heerlijker dan hier op aarde, wij zien Jezus! !!!
  Ik moest op deken aan opwekking 818, Op die dag in de hemel, at een vreugde zal dat zijn,!

 2. Loesje schreef:

  Ik moest bij de inleiding van dit stuk denken aan het nummer van Joan Osbore – One of us!
  Zo mooi dat dit popnummer nog wel eens bijd e grote radio stations te horen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap