Als de teleurstelling je leven beheerst

19

feb

Gastblogger

Heb je ook weleens zo’n dag dat je even niets kunt hebben? Je ziet alles als een teleurstelling. Het aanrecht ligt nog vol met troep, je haar zit niet goed en je kleren matchen niet bij elkaar. Iedereen die je tegenkomt, is irritant. Het geluid van je mobiel kun je niet meer horen. Kortom, het is een verschrikkelijke dag. Maar hoe verwerk je nou zo’n vreselijke baaldag en word je niet meer teleurgesteld in alles en iedereen?

Een baaldag heeft een enorme impact, het voelt alsof je niet geleefd hebt die dag. Je hebt niet kunnen genieten. Misschien is een hele dag bankhangen wel onderdeel van deze dag in het jaar. Moet je nagaan hoe dit moet zijn voor mensen die dit constant hebben! Ik geef toe, soms mag ik ook wel wat meer genieten, maar dat denk ik vaak achteraf. Dan denk ik: waarom heb ik ook alweer boos gereageerd toen m’n broertje voor de zoveelste keer hard aan het zingen was in de woonkamer? Hij geniet tenminste. Ik baal, maar ben tegelijkertijd teleurgesteld dat ik niet kan genieten zoals hij dat doet. Maar voor sommige mensen beheerst de teleurstelling een groot deel van hun leven. In Efeze geniet Paulus, hij feest en juicht omdat God gezegend is. Van teleurstelling is weinig te merken.

3 Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons in de hemelsferen, in Christus, met talrijke geestelijke zegeningen heeft gezegend. 4 In Christus immers heeft God, voordat de wereld gegrondvest werd, ons vol liefde uitgekozen om voor hem heilig en zuiver te zijn, 5 en hij heeft ons naar zijn wil en verlangen voorbestemd om in Jezus Christus zijn kinderen te worden, 6 tot eer van de grootheid van Gods genade, ons geschonken in zijn geliefde Zoon. 7 In hem zijn wij door zijn bloed verlost en zijn onze zonden vergeven, dankzij de rijke genade 8 die God ons in overvloed heeft geschonken. (Efeze 1: 3 – 8)

Ik vind dit zelf één van de mooiste stukken uit de Bijbel, omdat het echt gaat over Gods grote kracht. Christus heeft ons vol liefde uitgekozen en dat heeft Hij gedaan met een speciale reden. Wij zijn voorbestemd om Zijn kinderen te worden. Als je dit leest, moet je toch wel kunnen genieten van het leven dat God je heeft gegeven? God heeft ons genade geschonken over ons hele leven, over alles wat we doen, meemaken, denken. Hij is met ons. Waarom dan die teleurstelling en boosheid? Kunnen we dan niet genieten?

Natuurlijk wel, maar christenen kunnen ook best tegenslagen hebben. Zelfs in de Bijbel wist Elia het op een geven moment ook even niet meer. Toen hij hoorde dat koningin Izebel, de vrouw van koning Achab, hem wilde vermoorden, vluchtte hij en stortte geestelijk in elkaar. Het vertrouwen in God was hij even kwijt; hij zag het niet meer zitten.

3 Elia werd bang en vluchtte om zijn leven te redden. Bij Berseba in Juda aangekomen liet hij zijn knecht achter 4 en zelf trok hij één dagreis ver de woestijn in. Daar ging hij onder een bremstruik zitten, verlangend naar de dood en zei: ‘Het is genoeg geweest, Heer. Neem mijn leven, want ik ben niet beter dan mijn voorouders.’ (1 Koningen 19: 3 – 5)

Elia kon het niet meer, maar God trok hem eruit. Hij haalde hem uit de diepste put en tilde hem omhoog. Een teleurstelling is niet erg, zolang je maar weet wie God is en wat Hij voor je gedaan heeft. Dan ga je vanzelf wel weer genieten van dat je mag leven als een kind van God. Want wat is er nu mooier dan weten dat je een Vader hebt die om je geeft, in donkere en heldere tijden? Zelfs als je diep in de put zit en even niet kan genieten van al het moois wat God geeft, trekt Hij je er uit.

Aan de slag!
Wanneer heeft God jou uit de put getrokken? En waar was je nu als Hij er niet was geweest op dat moment?

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfster Melanie. Melanie is een enthousiaste 21-jarige student Media, Informatie & Communicatie die op zoveel mogelijk verschillende manieren haar passies en talenten wil inzetten voor het Koninkrijk van God. Van het schrijven van blogs, verhalen en gedichten tot zingen en gitaar spelen voor de Koning. Zij Lacht van een prachtige regenboog, de zon die elke dag weer opkomt, goede gesprekken, fijne vriendschappen en het maken van muziek.

Deel deze overdenking

 1. Kirsten schreef:

  Mooie herinnering Melanie! 🙂

 2. Truus schreef:

  weet je Melanie, bij teleurstellingen en “baalmomenten” heeft God me er altijd uitgehaald,als ik me aan Hem overgaf.
  Zou Hij dat niet gedaan hebben….Hij kent mij beter dan ik mezelf.
  Op moeilijke momenten leg ik mijn bijbeltje open,zelfs op de strijkplank.
  Een van mijn lievelings teksten is ps.27:14(engels):
  Wait on the Lord:be of good courage,and He shall strengthen your heart; wait I say,on the Lord.
  Wat een rijkdom dat Hij ons lief heeft!
  (ps.arm broertje)

 3. Melanie schreef:

  Wauw wat mooi Truus! Dat is waar. Hij kent ons als geen ander en heeft ons lief hoe we ook zijn!

  Groetjes,
  Melanie

 4. Guido schreef:

  Absoluut mooi Melanie, maar wat als teleurstellingen in het leven je leven beheerst.
  Keihard werkt, goed bent voor je medemens, maar toch weer teleurgesteld raakt.
  Sommigen noemen het een autisme, geef het een naam.
  En ik kan absoluut genieten van het leven maar zou soms hopen dat God zich weer eens manifesteert.
  Zich laat zien, en niet als van die op zichzelf staande zaken van alle dag.
  Maar een absolute entiteit.
  Niet een eenmalige actie van zo’n 2000 jaar geleden.

  • Melanie schreef:

   Beste Guido,

   Bedankt voor je reactie. Ik snap heel goed wat je bedoelt. Het is zo moeilijk om niet teleurgesteld te raken en de positieve dingen te blijven zien als dat af en toe gewoon niet lukt. Mag ik vragen waar de teleurstellingen bij jou vandaan komen? Je hoeft het niet te delen hoor, bij God leggen is al genoeg.

   Ik denk dat dat het belangrijkst is. Ook die teleurstellingen kan je bij God leggen, vraag Hem hoe je je kunt blijven focussen op de positieve dingen en Gods wonderen meer mag zien. Want dat die er zijn daar ben ik zeker van!

   Misschien vind je het fijn om door te praten over dit onderwerp. In dat geval kun je je verhaal sturen naar doorpraten@zijlacht.nl.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
   Ik zal voor je bidden

   Liefs, Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap