Alles onder controle, toch?!

06

okt

Tirza Rots

Hoe zou het leven van het volk Israël er in de woestijn uit hebben gezien? Ik stel me zo voor hoe, in de aanwezigheid van God, de moeders brood bakten van het manna, de mannen voor het vee zorgden en de kinderen speelden. Ze waren ongetwijfeld niet steeds gericht op de wolkkolom. Hoewel de aanwezigheid van God wel hun leven bepaalde, leefde ze hun ‘alledaagse’ leven.

God gaat voor Zijn volk uit

Bid jij vaak om Gods leiding? Misschien wil je graag weten op welke plek God je wil hebben of zoek je richting voor de toekomst. Het volk Israël werd dag en nacht geleid. Ze wisten precies op welke plek God hen wilde hebben. Hij was in die tijd letterlijk dicht bij Zijn volk, in de vorm van een wolkkolom en een vuurkolom. 

De HEERE ging vóór hen uit, overdag in een wolkkolom om hun de weg te wijzen, en ‘s nachts in een vuurkolom om hun licht te geven, zodat zij dag en nacht verder konden trekken. Hij nam de wolkkolom overdag en de vuurkolom in de nacht niet weg voor de aanblik van het volk.
– Exodus 13:20-21 (HSV)

God ging heel concreet vóór Zijn volk uit. Hij gaf duidelijk zichtbaar aan welke weg het volk moest gaan. Hij bepaalde wanneer ze zouden optrekken en wanneer ze hun tenten weer zouden opbouwen. Dit alles om op de plek te verblijven die God voor hen bedacht had.

Het lijkt mooi. En dat was het natuurlijk ook! Maar was het ook mákkelijk? Was het comfortabel voor de Israëlieten, dat ze nooit wisten waar ze aan toe waren? Ze wisten niet of ze drie dagen, drie weken of drie maanden op één plek zouden blijven. En als de wolkkolom weer in beweging kwam en het hele volk opbrak en de wolk achterna ging, wisten ze niet hoelang ze onderweg zouden zijn en wáár de reis überhaupt naartoe ging.

God zorgt altijd

Voor de ogen van hun vaderen had Hij wonderen gedaan in het land Egypte, in het gebied van Zoan. Hij spleet de zee doormidden en deed hen erdoor gaan, de wateren deed Hij rechtop staan als een dam. Hij leidde hen overdag met een wolk, de hele nacht met een lichtend vuur.
– Psalm 78:12-14 (HSV)

Of wisten de Israëlieten wél waar ze aan toe waren? Ze hadden God aan hun zijde, Die voor hen zorgde. Die áltijd voor hen gezorgd had. De God van wonderen, de grote Voorziener was aan hun zijde en trok voor hen uit! De God, Die Zijn volk met macht en majesteit uit het land Egypte geleid had. Die God, Die voorzien had in manna, kwakkels en water. Die God, Die ervoor gezorgd had dat hun kleding in de woestijn niet versleten. Die ervoor zorgde dat hun voeten niet opzwollen van het vele lopen (Deuteronomium 8:4).

Misschien wilden de Israëlieten wel veel sneller reizen dan God aangaf. Wie weet wilden ze wel een héél andere weg gaan! Ze wilden ongetwijfeld weten wannéér en via welke route ze uiteindelijk in hun beloofde land zouden arriveren. 

God is ‘in control’

Misschien ben jij een echte controlefreak. Je wilt weten waar je naartoe gaat. Weten wat je doelen zijn. Welke gevaren je onderweg misschien tegenkomt. Waar rustplaatsen te vinden zijn en waar je kunt genieten van de mooiste uitzichten. Je wilt graag een uitgestippelde route.

Misschien wil je weten wáár je komt te werken, wannéér je de ware tegen gaat komen en hoe het verloop van je ziekte zal zijn. Welke mooie dingen er nog voor je in het verschiet liggen. 

Maar helaas, de toekomst is onzeker. Stapje voor stapje zal het zich ontvouwen, dag na dag. Je hebt géén controle. Maar wat wél zeker is, is dat je een goede Reisleider hebt. Hij weet de weg. Hij gaat je voor. En Hij verlicht je pad. 

Deuteronomium 1:31 zegt zo mooi dat God het volk gedragen heeft, zoals een man zijn zoon draagt, op heel de weg die het volk is gegaan, tot op deze plaats. Als de toekomst je bang of onzeker maakt, kan het helpen terug te kijken op de weg die je al gelopen bent. Om te ontdekken dat God er al die tijd was en al die tijd voor je heeft gezorgd. Sla je ogen op naar omhoog. Je mag erop vertrouwen dat Hij je zal blijven leiden! 

Aan de slag!

Alles onder controle! Jouw persoonlijke Reisleider gaat je voor… naar het Beloofde Land!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap