6 praktische tips voor een meer duurzaam leven

06

okt

Dorine

Duurzaam leven, oftewel een bewustere levensstijl. We leven in een wereld die eigenlijk te gek is voor woorden. Bijna alles wat we consumeren is een belasting voor het milieu. Als we alleen al kijken naar het drinken van een simpele kop thee. Vaak verpakt in een kartonnen doosje met daarin een plastic verpakking met daarin een theezakje gemaakt van papier, zijde of kunststof. Dan kijken we nog niet eens naar het proces van het maken en vervoeren van de thee. Ik heb mij een tijdje verdiept in duurzaam leven. Wees gerust, ik ga je niet overhalen om dat ook te doen! Ik kwam erachter dat echt duurzaam leven een fulltime baan is en je juist het dubbele moet verdienen om dat te kunnen doen! Dus vandaag 6 praktische tips voor een meer duurzaam leven in de drukte van alledag.

Waarom zouden we kiezen voor een meer duurzaam leven?

De reden hiervoor kunnen we vinden in het eerste hoofdstuk van de Bijbel. God heeft alles gemaakt: de aarde, de hemel en alles wat daarop leeft. God geeft de mens de opdracht om te heersen over Zijn schepping.

“En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!”
(Genesis 1:26, HSV)

Jij en ik leven in Gods schepping, we hebben dus ook de verantwoordelijkheid om voor deze schepping te zorgen. Dat is de grootste reden om te kiezen voor een meer duurzaam leven!

Tip 1: Neem je eigen tassen mee

“Mevrouw, wilt u er een tasje bij?” Deze vraag moet je, als je aan het shoppen bent, meerdere keren beantwoorden. Thuis hebben we vaak een enorme voorraad aan tasjes liggen, dus voordat we de deur uitgaan stoppen we een paar tasjes in de grote tas. Wil je graag wat hipper voor de dag komen? Er zijn veel winkels die tassen verkopen van gerecycled materiaal. Een simpel begin van een meer duurzaam leven.

Tip 2: Gebruik herbruikbare spullen

Er zijn veel producten die we elke dag gebruiken en gewoon in de prullenbak gooien. Producten als wattenschijfjes, keukenpapier en zakdoekjes. Dit zijn allemaal producten die eenvoudig te vervangen zijn voor duurzamere producten die je kan wassen en hergebruiken. Katoenen wattenschijfjes en zakdoeken en waarom zouden we niet even een vaatdoekje pakken in plaats van een velletje keuken papier?

Tip 3: Zet ecologische schoonmaakmiddelen op je lijstje

Deze tip sluit mooi aan op de tweede tip. Je moet waarschijnlijk iets vaker een wasje draaien als je al je wegwerpproducten vervangt. Als je de normale schoonmaakmiddelen voor biologisch afbreekbare middelen vervangt, belast je het milieu een stuk minder. Misschien moet je er even aan wennen dat het niet zo intens schoon ruikt, maar het maakt minstens zo goed schoon als andere schoonmaakproducten!

Tip 4: Vervang je tampons en inlegkruisjes voor een (organic) menstruatiecup

Wist je dat we per vrouw gemiddeld 10.000 inlegkruisjes of tampons gebruiken in ons leven! Door ze te vervangen door een herbruikbare menstruatiecup kunnen we dit aantal behoorlijk laten slinken. De laatste tijd zie ik steeds vaker artikelen voorbij komen waarin wordt gewaarschuwd voor de resten van giftige stoffen die in maandverband en tampons zitten. Naast dat het dus beter voor het milieu is, is het ook beter voor je eigen lichaam.

Tip 5: Ga na een feestje gezellig samen afwassen

Het is heel verleidelijk om voor een feestje plastic wegwerpproducten te kopen, dat scheelt een hoop afwas, maar deze producten zijn enorm belastend voor het milieu. Er zijn goede alternatieven zoals bamboe-wegwerpproducten, maar die zijn vaak nog best prijzig. Dan is het goedkoper om bij de Ikea een stapel simpele borden en glazen te halen die je het volgende feestje weer tevoorschijn kan toveren.

Heb je geen zin in de afwas de volgende dag? Vraag of je vriendin wil blijven logeren en ga de volgende ochtend gezellig samen afwassen (met eco-afwasmiddel natuurlijk ;-)). En aansluitend als beloning een lekker ontbijtje.

Tip 6: Kook eenvoudiger

Kies een aantal keer per week voor een maaltijd met producten uit de buurt zoals aardappelen of peulvruchten met Hollandse groenten. Veel producten die we gebruiken komen uit verre landen. Door te kiezen voor lokale producten scheelt dat weer een vervuilende reis.

Als je wel kiest voor producten uit verre landen, kies dan zoveel mogelijk voor de ‘eerlijke handel’-producten. De boeren krijgen dan zoveel mogelijk een eerlijke prijs voor hun producten.

Aan de slag!

Denk vandaag eens na over de verantwoordelijkheid die we hebben gekregen over de aarde. Wat doe jij met deze verantwoordelijkheid?

Deze zes tips zijn vrij eenvoudig in je leven in te passen. Kies er vandaag eentje (of meer) uit waarvan je denkt dat je deze makkelijk in je leven kan toepassen.

Natuurlijk zijn er nog honderden andere dingen die je kunt doen om je leven duurzamer te leven. Als je nog een praktische tip hebt, deel hem dan gerust hieronder met ons!

Deel deze overdenking

  1. Henny schreef:

    Wat betreft je eigen tas meenemen : zodra ik boodschappen heb gedaan, en thuis ingeruimd heb, dan leg ik de lege boodschappentassen weer in de kofferbak. Zo heb ik ze altijd bij me!
    Helaas wonen wij zover van de winkel dat fietsen geen optie is, als jij wel met de fiets boodschappen doet, kan je ze natuurlijk in de fietstas doen 😉

  2. hennie bakker schreef:

    De tip voor katoenen zakdoeken is alleen niet zo geschikt bij een fikse verkoudheid. Dan is het medisch gezien niet zo verstandig ivm herbesmetting. Wel zou je kunnen overwegen ecoproducten te kopen. Kun je geen eco zakdoekjes vinden er is zeker wel makkelijk eco keukenpapuer en toiletpapier te krijgen

  3. Marlies schreef:

    Goed artikel! Belangrijk om hier – zeker ook als christenen – over na te denken en bewuste keuzes in te maken. Zelf ben ik afgelopen jaar gestopt met het consumeren van dierlijke producten. Ik weet dat velen dit vrij extreem vinden. Maar de invloed die de veehouderij op het milieu heeft is immens groot. Ik zou iedereen aanraden om daar wat research naar te doen 🙂
    Liefs, Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap