6 dingen die je kunt leren van de bruiloft in Kana

01

nov

Alien van Nes

Stel je eens voor, je geeft een bruiloft en halverwege het feest is het drinken op. Wat een stress zal dat geven! De gasten zullen vast eerder naar huis gaan als ze dorst krijgen. Of zelf voor drinken zorgen. Maar wat zou dat enorm gênant zijn…

Het overkwam een bruidspaar bij wie Jezus op het bruiloftsfeest was. Je kent het verhaal waarschijnlijk wel. Toch is het goed om soms ook weer naar de oude bekende verhalen te kijken. Soms ontdek je dan weer nieuwe dingen of spreken oude dingen weer aan. Of misschien is het verhaal juist nieuw voor je. Lees maar eens mee wat er op deze bruiloft gebeurde.

De bruiloft in Kana

Op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar. En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen. Toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: ‘Zij hebben geen wijn meer.’ Jezus zei tegen haar: ‘Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen.’ Zijn moeder zei tegen de dienaars: ‘Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.’ En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten.

Jezus zei tegen hen: ‘Vul de watervaten met water.’ En zij vulden ze tot aan de rand. Hij zei tegen hen: ‘Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester’; en zij brachten het. Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. En hij zei tegen hem: ‘Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard.’
– Johannes 2:1-10 (HSV)

6 dingen die opvallen

In dit verhaal vallen verschillende dingen op waar we wat van Gods karakter kunnen leren:

 1. Jezus gaat naar een feest en zorgt er zelfs voor dat het feest door kan gaan.
  God houdt er van als wij blij zijn en zoals in dit geval, het feest van de liefde vieren.
 2. Jezus laat Zijn macht zien, niemand kan zomaar water in wijn veranderen. Maar God kan dit wel.
  Hiermee laat Hij zien Wie Hij is en hoe machtig Hij is.
 3. Jezus had goedkope wijn kunnen maken of middelmatige wijn. Maar dat doet Hij niet. Hij maakt een hele goede en lekkere wijn.
  Jezus levert geen halfbakken werk. Datgene wat Jezus doet, is van kwaliteit. Zo wil Hij ons ook helpen.
 4. Een bruiloftsfeest was (is) een belangrijke gebeurtenis. Een bruiloft werd 7 dagen lang gevierd. Wanneer de wijn eerder opraakte of de wijn niet van goede kwaliteit was, werd dat gezien als gierig en ongastvrij. Je kon er dan op rekenen dat de mensen je de komende tijd met minachting zouden behandelen. Jezus grijpt in en voorkomt dit.
  God wil niet alleen helpen als het gaat om ziekte en dood, maar Hij wil ook helpen als het gaat over onze sociale contacten. God wil ons helpen in elk aspect van ons leven. Of het nou gaat over gezondheid, sociale contacten of bijvoorbeeld ons psychische welzijn. God geeft er om.
 5. Uiteindelijk had het bruidspaar (of de ceremoniemeester) een inschattingsfout gemaakt. Er was te weinig wijn. Jezus wijst hen echter niet op hun fouten en zegt niet: los je eigen problemen maar op, eigen schuld dikke bult. Nee, Jezus helpt en zorgt voor heel goede, lekkere wijn.
  God wil ons ook helpen als we fouten maken. We mogen bij Hem komen, toegeven dat we het fout hebben gedaan en Hem vragen ons te helpen om het weer op te lossen.
 6. Maria vertelt aan Jezus dat de wijn op is. Jezus geeft als antwoord dat Zijn tijd nog niet gekomen is. Een tijdje later (er staat niet beschreven hoeveel later) verandert Jezus het water in wijn.
  God helpt op Zijn tijd. Die tijd kan anders zijn dan hoe wij het in gedachten hebben.

Aan de slag!

Waarin heb jij het nodig dat God je helpt? Schroom niet maar vraag Hem je te helpen! God wil je heel graag helpen, soms alleen wel op een andere manier dan hoe wij het in gedachten hebben. Maar je mag er op vertrouwen dat je problemen veilig zijn in Gods handen. En dat Hij je op Zijn tijd zal helpen.

Deel deze overdenking

 1. Albert schreef:

  mooi het was de derde dag v h feest,
  God schiep op de derde dag het licht en maakte scheiding tussen licht en duisternis. Dat was wat Jezus liet zijn op Zijn tijd. Mijn tijd is nog niet gekomen zei Hij tegen Maria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap