4 eigenschappen van echte vriendschap

23

okt

Hanneke van der Galiën

Vrienden, je hebt ze in alle soorten en maten. Vriendinnen van de kerk waar je samen mee bidt. Collega’s die je ook naast het werk ziet en vriendinnen geworden zijn. Je beste vriendin met wie je lief en leed deelt. David en Jonathan. Jezus en Zijn discipelen. Maar wat zijn nou de eigenschappen van echte vriendschap?

Heb elkaar lief

Een vriend heeft te allen tijde lief, en een broeder wordt in benauwdheid geboren.
– Spreuken 17:17 (HSV)

Liefhebben. Het geldt voor God, voor je naasten, voor jezelf en voor je vrienden. Volgens Spreuken heeft een vriend altijd lief. Altijd. Het is het fundament en de kern van je vriendschap: elkaar liefhebben. Jezus zei het als volgt: “Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden.” (Johannes 15:13, HSV) Liefhebben, het is alles over hebben voor elkaar. Hoe zit het met jouw vriendschappen? Hebben jullie elkaar lief? Zou jij alles over hebben voor je vrienden?

Steun elkaar door dik en dun

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, geeft de schrijver van Spreuken aan dat ‘een broeder in benauwdheid wordt geboren‘. Een vriend is er niet alleen wanneer het diegene uitkomt, maar ook wanneer het moeilijk wordt. Echte vrienden steunen elkaar door dik en dun. Ze zijn er voor elkaar wanneer het goed gaat en wanneer het minder goed gaat. Ze lopen niet weg wanneer het moeilijk wordt. Ze verblijden zich wanneer de ander blij is, en huilen mee wanneer de ander huilt. Hoe zit dat bij jou? Steun jij je vrienden door dik en dun of vind je het makkelijker om weg te lopen wanneer het moeilijk wordt? En zijn jouw vrienden er ook voor jou wanneer je het zelf moeilijk hebt?

Help elkaar

Echte vrienden steunen elkaar niet alleen, maar helpen elkaar ook. Ze staan elkaar niet alleen bij in moeilijkheden, maar helpen elkaar ook om uit die moeilijkheden te komen.

Twee zijn beter dan één, want samen krijgen zij een goede beloning voor hun zwoegen. Want als zij vallen, helpt de één zijn metgezel overeind. Maar wee die ene die valt, terwijl er geen tweede is om hem overeind te helpen.
– Prediker 4:10 (HSV)

Het is makkelijker om weer op te staan wanneer iemand je een helpende hand aanreikt, wanneer je het niet in je eentje hoeft te doen. Prediker heeft goed door dat sommige dingen nou eenmaal beter werken wanneer je samen bent in plaats van alleen. Dat het leven dragelijker wordt wanneer je iemand hebt om het samen mee te delen. En jij? Reiken jouw vrienden en jij elkaar de hand om elkaar te helpen? Merk je dat sommige dingen beter gaan wanneer je ze samen met je vrienden doet?

Scherp elkaar

In een echte vriendschap is er ruimte om elkaar te corrigeren en elkaar aan te spreken op fouten.

IJzer scherpt men met ijzer, zo scherpt een man het gezicht van zijn naaste.
– Spreuken 27:17 (HSV)

Door ijzer met ijzer te slepen, ontstaat er een scherp mes. Het is nodig om dat te doen, omdat je met een bot mes niet kan snijden. Zo is het ook met vriendschap. Doordat je hecht met elkaar omgaat en elkaar goed kent, ontstaat er ruimte om elkaar te corrigeren. Om te leren van elkaar en elkaar op de juiste weg te wijzen. Het is geen vrijbrief om elkaar af te kraken en alleen maar te kijken naar andermans fouten. Nee, het is een mogelijkheid om te groeien en om wijzer te worden. Is er in jouw vriendschap ruimte om elkaar te scherpen? En op wat voor manier gebeurt dat dan?

Echte vriendschap?

In de vorige paragrafen kwamen de eigenschappen van een echte vriendschap aan bod. Maar de schrijver van Spreuken weet ook dat niet alle vriendschappen goed voor je kunnen zijn.

Een man die vrienden heeft, kan het slecht vergaan, maar soms is er een echte vriend die meer toegewijd is dan een broer.
– Spreuken 18:24 (HSV)

Je kan vrienden hebben die niet goed voor je zijn. Vrienden waardoor het je niet goed, maar juist slechter vergaat. Misschien herken je het wel: vrienden die geen echte vrienden zijn, foute vrienden, misschien zelfs giftige vriendschappen. Weet dat je altijd in gesprek mag gaan met de ander en dat het is sommige gevallen, wanneer het niet beter wordt, het zelfs nodig kan zijn om het stof van je voeten te schudden en verder te lopen.

Aan de slag!

Tijd om je vriendschappen onder de loep te nemen! Herken jij je vriendschappen in het beeld van echte vriendschap? En herken je jezelf in het beeld van een echte vriend? Zo nee, wat zou er dan kunnen veranderen om wel een echte vriend te worden?

Deel deze overdenking

  1. Nicolette Henraat schreef:

    Hoi hoi,

    Hebben we het hier nu over christelijke vriendschappen of ook over vriendschappen met niet christelijke mensen. MIjn beste vriend is namelijk niet christelijk en dan gebeurd het toch wel dat je heel anders denkt over veel dingen maar toch is hij mijn beste vriend en wil ik hem daardoor niet laten vallen. Wel is het zo dat ik anders kijk naar problemen die hij dan bijvoorbeeld heeft waarop ik anders reageer dan voorheen ten ik niet christelijk was. en dat geeft wel een bepaalde afstand.
    Ik ben even benieuwd hoe anderen christelijken hier in staan en mee omgaan.
    |Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap