4 dingen waartoe Paulus je oproept in te groeien

02

jan

Marije Brandwijk

Het nieuwe jaar is net begonnen. Misschien heb je je voorgenomen om bepaalde dingen minder te doen. Zoals je telefoon wat minder te openen of minder ongeduldig te reageren op bepaalde dingen. Paulus roept ons op om bepaalde dingen juist méér te doen en daarin te groeien!

Brief aan de Thessalonicenzen

Paulus schreef een brief aan de Thessalonicenzen, een gemeente die hem aan het hart gaat. Deze gemeente is op de juiste weg met hun geloof. Ze hebben echt ervaren dat je door het geloof anders leert leven en denken. Toch blijft het leven als gelovige een leven van voortdurende groei om bepaalde dingen meer te doen.

Ik denk dat wanneer je Jezus volgt dat ook vanzelf je verlangen wordt: nog meer groeien in Hem en je leven heiligen tot eer van Hem. Dit schrijft Paulus ook in zijn brief: “Verder, broeders, vragen wij u en roepen wij u er in de Heere Jezus toe op, dat u, zoals u van ons ontvangen hebt hoe u moet wandelen en God behagen, daarin nog meer overvloedig wordt.” (1 Thessalonicenzen 4:1, HSV)

De lezers van deze brief weten dus al hoe ze moeten wandelen in het geloof en God de eer kunnen geven die Hij verdient. Maar ze worden ertoe opgeroepen om daar toch nog meer in te groeien. Hoe kunnen ze dat doen? 

Groeien in heiligheid

Pak je Bijbel er maar bij en lees 1 Thessalonicenzen 4:1-8.

Voor de lezers van deze brief is het niet onbekend; het klinkt haast als een soort reminder. Ze worden opgeroepen om er meer op te letten dat ze heilig leven. Dat wil zeggen dat ze zich steeds meer afkeren van het kwade. Niet alleen met hun gedachten, maar ook met hun lichaam. Afkeren van bijvoorbeeld seksuele zonden en streven naar het goede.

Want God heeft ons niet geroepen tot onreinheid, maar tot leven in heiliging.
– 1 Thessalonicenzen 4:7 (HSV)

Groeien in de liefde

We lezen verder in 1 Thessalonicenzen 4:9-10.

Paulus concludeert in deze verzen dat er al veel liefde naar de medemens wordt getoond, wat heel goed en een compliment waard is. Toch worden ze opgeroepen om dat “nog veel meer” te doen, zoals je in vers 10 kunt lezen. Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat we allemaal nog kunnen groeien in de liefde. Alleen Jezus was volmaakt in liefde. Je kunt groeien in de manier waarop je liefde geeft of in wíé je allemaal liefde geeft. Liefhebben zonder te kijken naar wie er voor je staat bijvoorbeeld. Als ik voor mezelf spreek, heb ik het elke dag nodig om meer te groeien in de liefde; om mijn hart steeds meer open te stellen voor iedereen.

Groeien in kalmte

Daarover lezen we in 1 Thessalonicenzen 4:11-12.

Op zoek naar meer kalmte in het leven. Dat kunnen we misschien allemaal wel gebruiken.  Ik vind het mooi hoe dit in een Engelse Bijbelvertaling staat: “And to make it your ambition to lead a quiet life: You should mind your own business and work with your hands, just as we told you.” (1 Thessalonians 4:11, NIV)
Soms betekent een rustig leven leiden: blijven doen wat je al deed en daarin proberen meer momenten van kalmte te creëren. Wat kun jij dit jaar doen om meer momenten van rust en stilte in je leven in te brengen? Hou je je veel bezig met je werk en meningen van andere mensen?

Groeien in hoop

Tot slot lezen we 1 Thessalonicenzen 4:13-18.

Het laatste gedeelte van deze brief spreekt van veel hoop. Daar mogen we misschien ook wel meer naar verlangen en in groeien. Om de hoop meer vast te houden en te delen. Het leven kan moeilijk zijn en vol verdriet, maar Paulus schrijft dat we niet hoeven te leven als mensen die geen hoop hebben. We mogen geloven en vasthouden aan de hoop dat Jezus terugkomt en dat er eens eeuwige vreugde zal zijn. Daar mogen we anderen ook mee bemoedigen: “Zo dan, troost elkaar met deze woorden.” (1 Thessalonicenzen 4:18, HSV)

Aan de slag!

Waar wil jij dit jaar meer van? Kies eens één ding uit deze overdenking waar je mee aan de slag gaat. Lees vandaag ook het hele hoofdstuk 1 Thessalonicenzen 4, om het meer tot je te laten spreken.

Bronnen
Hoofdstuk voor Hoofdstuk, geschreven door Warren W. Wiersbe
– Studiebijbel Online

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap