3 redenen waarom schapen dom lijken – en wat jij daarvan kunt leren

19

aug

Liza

Schapen staan over het algemeen bekend als domme dieren. Laten we eerlijk zijn: hoe fluffy ze ook zijn, ze zien er niet bepaald briljant uit. Maar uit recente onderzoeken blijkt dat schapen wel degelijk slim zijn. Zo kunnen ze twee jaar lang minstens vijftig gezichten onthouden. (Dat verklaart wel waarom ze hun herder zo trouw volgen, hè?) Maar waarom denken we dan dat schapen dom zijn?  

1. Schapen zijn kuddedieren

Schapen zijn echte kuddedieren. Als je een schaap uit een kudde haalt om het dier te onderzoeken, wordt het onrustig. Daarom is het lastig om het IQ van een schaap te testen.

2. Schapen zijn angstig

Daarnaast lijken schapen erg dom, omdat ze voor bijna alles bang zijn. Hierdoor gedragen ze zich dom (maar ze zijn het niet). Ze zijn bijvoorbeeld erg bang voor wilde dieren die graag op hen azen.

3. Schapen zijn afhankelijk

Als schapen nat worden, bijvoorbeeld als het hard heeft geregend of als ze in het water zijn gevallen, kan hun wol zo doorweekt worden dat ze heel makkelijk verdrinken. Daar komt nog eens bij: vlak voor scheertijd zijn schapen op hun zwaarst. Ze vallen dan gemakkelijk om en kunnen dan zelf niet meer opstaan. Dit maakt hun een makkelijke prooi voor roofvogels. Schapen hebben in deze situaties een herder nodig die ze uit het water haalt en die ze scheert. Deze kwetsbaarheid leidt soms tot panisch gedrag, waardoor – je raadt het vast al – schapen niet slim overkomen.

Zo, genoeg redenen waarom schapen dom lijken, hè? Maar wat kunnen wij daar nou van leren?

Wij zijn ook vaak bang

Niemand wil bang zijn, het is een nare emotie. Als je vroeger naar een spannende bioscoopfilm ging en bijna in je broek poepte van angst, zei je na afloop stoer dat de film helemaal niet eng was (of ben ik de enige die dat deed?). En als je in je eentje door het donker naar huis moet en bang bent voor vreemde geluiden om je heen, zing je keihard christelijke liedjes om maar niet bang te hoeven zijn (of ben ik ook hierin de enige? :-)). Of je je hierin herkent of niet, je snapt m’n punt vast: bang zijn is vervelend, dus die emotie voelen we liever niet. Maar stiekem zijn we allemaal weleens bang. Bang om te mislukken, op school of op ons werk. Bang voor relaties die ons kunnen beschadigen. Bang dat een geliefde iets overkomt. Bang voor… Vul het voor jezelf maar in.

We geven het liever niet toe, maar wij zijn vatbaar voor onze angsten, waardoor we ons soms dom gedragen. Daarom hebben wij, net als schapen, een herder nodig die ons overeind helpt als onze vacht te zwaar is geworden. Een herder die ons uit de sloot haalt als we erin zijn gevallen. Een herder die ons beschermt tegen roofdieren. Niet letterlijk natuurlijk, maar je snapt vast wat ik bedoel.

Aan de slag!

Al toen ik een jaar of twaalf was, heb ik psalm 23 uit mijn hoofd geleerd. Als ik bang ben, zeg ik ‘m hardop op. Het helpt mij om te weten dat ik een Herder heb, waardoor ik nergens bang voor hoef te zijn. Wellicht helpt het jou ook! Ik wil je dan ook uitdagen om psalm 23 uit je hoofd te leren. Vind je dat te veel moeite? Lees ‘m dan eens rustig door en sta extra stil bij het vetgedrukte vers. Je hoeft geen bang schaap te zijn, omdat je een Herder hebt die altijd bij je is!

Psalm 23 (NBG)

De Here is mijn herder, mij ontbreekt niets;
Hij doet mij nederliggen in grazige weiden;
Hij voert mij aan rustige wateren;
Hij verkwikt mijn ziel.
Hij leidt mij in de rechte sporen
om zijns naams wil.
Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis,
ik vrees geen kwaad,
want Gij zijt bij mij;
uw stok en uw staf, die vertroosten mij.
Gij richt voor mij een dis aan
voor de ogen van wie mij benauwen;
Gij zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over.
Ja, heil en goedertierenheid zullen mij volgen
al de dagen van mijn leven;
ik zal in het huis des Heren verblijven
tot in lengte van dagen.

Luister ten slotte dit lied eens. Het is een hele praktische vertaling van psalm 23.

Naar ‘Gods namen, jouw gebed (Hoofdstuk 15, Jahweh Roï)’ – Ann Spangler

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Hahaha Liza ?? zo leuk die schapen ? en absoluut zeker waar! ? Bedankt voor de mooie (en leuke!) les vandaag! ?♥️

  2. Selma schreef:

    Hebben jullie deze uitleg al eens beluisterd…? Dit geeft zo’n mooi beeld van Psalm 23

    https://petersteffens.nl/download/psalm-23/ (alleen even inloggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap