Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen1

Wat mag het geloof je kosten?

Persoonlijke ontwikkeling en ons eigen geluk zijn erg belangrijk in onze tijd. We zijn gericht op wat iets ons oplevert, wat goed voelt en wat we eraan hebben. Ook in het geloof. Mag geloven ons nog iets kosten? En zo ja, wat kost het dan?

Jezus gebruikt de kracht van beeldspraak om Zijn visie te geven op de kosten. Lees maar:

Wie van jullie die een toren wil bouwen gaat niet eerst de kosten berekenen, om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw? Als hij het fundament gelegd heeft maar de bouw niet kan voltooien, zal iedereen die dat ziet hem uitlachten en zeggen: β€œDie man begon te bouwen, maar afmaken kon hij het niet.”
– Lucas 14:28-30 (NBV21)

Wat zegt Jezus over de kosten?

Volgens Jezus is het belangrijk om vooraf te berekenen wat het geloof je gaat kosten als je Hem wilt volgen. Anders begin je eraan en kom je erachter dat je het niet kunt volbrengen. Helaas zien we dat om ons heen: gelovigen die afhaken omdat het ze teveel kost. Teveel tijd, teveel inspanning, teveel zelfopoffering. Of ze geloven op hun eigen manier, waarbij het ze nauwelijks iets kost. Dus het liefst zonder verantwoordelijkheden, toewijding en trouw. En al helemaal niet met verplichtingen!Β 

Ik schrijf dit niet om te oordelen, maar in hoeverre zijn we ons ervan bewust dat investeren noodzakelijk is? Geen opbrengst zonder de prijs die het kost. Ondertussen worden we beΓ―nvloed door de maatschappij die gericht is op snelle resultaten, beloningen en een goed gevoel. Diepte-investeringen vergen echter tijd en zullen ons meer kosten. Het voelt lang niet altijd goed en het is een kwestie van doorzetten en volhouden. Jezus adviseert ons om daarop voorbereid te zijn.Β 

Het kostte Jezus alles

Als we kijken naar Jezus, dan zien we dat het Hem Γ‘lles heeft gekost om ons te verzoenen met de Vader. Om ons te redden van de dood. Hij liet Zijn hemelse heerlijkheid achter, Zijn troon werd een kruis. Hij was bereid om ziekte, lijden en zonden op Zich te nemen. Hij werd door God verlaten. Jezus was niet gericht op Zijn eigen geluk, maar wilde de Vader gehoorzamen om zo tot Zijn doel te komen.Β 

Verlang jij ernaar dat God tot Zijn doel kan komen in jouw leven? Wat mag het geloof jou dan kosten? Laten we kijken wat Jezus er verder over zegt: 

Wie Mij volgt, maar niet breekt met zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zussen, ja zelfs met zijn eigen leven, kan niet mijn leerling zijn.
Wie niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, kan niet mijn leerling zijn.
Zo geldt ook voor jullie: wie geen afstand doet van al zijn bezittingen, kan mijn leerling niet zijn. Zout is iets goeds. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kunnen we het dan zijn kracht teruggeven?
– Lucas 14:26-27 en 33-34 (NBV21)

Wow, dat zijn pittige woorden: geloven kost Γ³ns dus ook alles! Als ik eerlijk ben, voel ik deze woorden schuren: Γ‘lles opgeven? En mijn persoonlijke geluk dan? Tegelijk weet ik – door Jezus – dat de wil van de Vader doen pas echt gelukkig maakt en dat het zal leiden tot het beste resultaat. Optimale zelfontplooiing dus, maar wel pijnlijk. Dat vraagt om keuzes die tegen mijn gevoel ingaan; die zelfopoffering vragen. En toch verlang ik ernaar dat God tot Zijn doel kan komen in mij.Β 

Wat mag het geloof je kosten?

Het gaat er niet om elkaar allemaal regels op te leggen, maar om de vraag: wat mag het geloof je kosten? Waarschijnlijk weet je voor jezelf wel waar het schuurt. Waar je je meer laat beΓ―nvloeden door wereldse opvattingen dan door Gods principes. Waar je geneigd bent om af te haken of concessies te doen. God is genadig: je mag vandaag opnieuw de kosten berekenen en een keuze maken om je kruis op je te nemen en Hem te volgen. Paulus was daartoe bereid. Het geloof mocht hem alles kosten. Durf jij zijn woorden als een verklaring uit te spreken?

Maar wat voor mij winst was, ben ik omwille van Christus als verlies gaan beschouwen. Sterker nog, ik beschouw alles als verlies. Het kennen van Christus Jezus, mijn Heer overtreft immers alles. Omwille van Hem heb ik alles prijsgegeven; ik heb het als afval weggegooid. Ik wil Christus kennen en één met Hem zijn…’
– Filippenzen 3:7-9a (NBV). 

Aan de slag!

Neem de tijd om na te denken wat het geloof je mag kosten. Welke offers wil jij brengen?


2 reacties op “Wat mag het geloof je kosten?”

  1. GENADE is gratis, maar leven uit LIEFDE tot onze Vader kost je iets, nl. je LEVEN. Triestig genoeg wordt er in sommige gemeenten alleen nog maar de genade en liefde gepredikt, en niet dat het ook echt ons leven kost.

  2. Volgens mij, als je bereid bent om alles op te geven, krijg je meer terug dan je verloor.
    Want je krijgt een echt vervuld leven, met Zijn liefde. En die liefde is groter dan welk leed, als je maar zo dicht bij Hem komt dat je dat kunt gaan voelen.
    Ik heb dingen opgegeven en ben verrast door hoe gelukkig ik me voel. En dat sterkt me om meer op te geven, ook al vind ik dat nog moeilijk. Maar Hij zal me hoeden en voor me zorgen.

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!