Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen2

Jezus zegt: Blijf altijd bidden en verlies de moed niet!

Soms zou je de handdoek in de ring willen gooien, zinkt de moed je in de schoenen. Je wordt er moedeloos van en er lijkt geen einde aan te komen. Wanneer komt er verandering in je situatie? Wanneer wordt er recht gedaan? Kun je dan blijven bidden?

In de Bijbel word je meerdere keren opgeroepen om te blijven volharden in gebed ondanks moeilijkheden (Romeinen 12:12), en om te bidden zonder ophouden (1 Thessalonicenzen 5:17). Het is ook Jezus die een gelijkenis vertelt aan Zijn discipelen, waarin Hij ons oproept om te blijven volharden in gebed en de moed niet te verliezen. 

En Hij sprak ook een gelijkenis tot hen met het oog daarop dat men altijd moet bidden en niet de moed verliezen. Hij zei: Er was in een zekere stad een rechter die God niet vreesde en geen mens ontzag. En er was een weduwe in dezelfde stad en zij kwam voortdurend naar hem toe en zei: Doe mij recht tegenover mijn tegenpartij. En hij wilde een tijd lang niet. Daarna echter zei hij bij zichzelf: Hoewel ik God niet vrees en geen mens ontzie, toch zal ik, omdat deze weduwe mij lastigvalt, haar recht doen, opdat zij uiteindelijk niet komt en mij in het gezicht slaat.

En de Heere zei: Hoor, wat de onrechtvaardige rechter zegt. Zal God dan geen recht doen aan Zijn uitverkorenen, die dag en nacht tot Hem roepen, ook wanneer Hij lang wacht om hen te hulp te komen? Ik zeg u dat Hij hun met spoed recht zal doen. Maar zal de Zoon des mensen, als Hij komt, wel het geloof op de aarde vinden? 
– Lucas 18:1-8 (HSV)

Blijf bidden en verlies de moed niet!

Deze gelijkenis staat alleen beschreven in het evangelie van Lucas. Het is bijzonder dat we het in de Bijbel kunnen lezen! Het doel van deze gelijkenis is meteen duidelijk: om onze ogen te richten op God. Om te blijven bidden wanneer verhoring uitblijft en moed te blijven houden. Nu betekent dit niet per se dat je constant aan het bidden hoeft te zijn. Het gaat om de houding die je hebt naar God toe. Het van Hem blijven verwachten, niet verslappen.

We zien in dit verhaal een weduwe die onrecht wordt aangedaan door de rechter. Ze heeft recht op een deel van de erfenis van haar overleden man, wat voor deze vrouw heel belangrijk was voor haar levensonderhoud. Deze rechter kent God niet en hij ziet ook niet om naar zijn medemens.

Maar de weduwe in de gelijkenis geeft niet op. We lezen dat ze voortdurend naar de rechter toegaat, om te vragen of hij haar recht wil doen. Het enige wat ze misschien op dat moment bezit is de volharding om door te gaan, tot ergernis van de rechter. Het duurt een lange tijd voordat hij de weduwe eindelijk geeft waar ze recht op heeft. Niet eens voor haar, maar puur voor zichzelf (vers 5).

Wat wil Jezus jou met deze gelijkenis leren?

Jezus wil het volgende duidelijk maken: als deze onrechtvaardige rechter uiteindelijk luistert naar de weduwe, zal God dan ook geen recht doen aan Zijn mensen die Hem aanroepen? Ik vind het zo mooi hoe het in de Bijbel staat: β€˜…ook wanneer Hij lang wacht om hen te hulp te komen’ (vers 7).
Soms voelt het lang, maar er is hoop! Want er zal antwoord komen op je gebed. Jezus heeft het hier voornamelijk over de eindtijd. Het recht doen gaat dus niet alleen over het leven hier op aarde, maar ook over het leven erna. 

Jezus zegt zelf dat er spoedig recht gedaan zal worden, wanneer Hij terugkomt (zie Lucas 17:24). Maar Hij beΓ«indigt de gelijkenis met een indringende vraag, want zal Hij dan nog wel mensen vinden die geloven? Mensen die het Evangelie hebben aangenomen en die zijn blijven bidden, onophoudend en met goede moed?

Deze gelijkenis leert mij dat God mijn gebed hoort. Dat Hij mij oproept om te blijven bidden, met goede moed voor de toekomst. Want eens zal Hij Γ‘l mijn gebeden verhoren, als Hij dat hier op aarde nog niet doet. Wat een troost!

Aan de slag!

Bedenk eens of je ergens de moed door bent verloren en vraag God om je weer moed te geven om te blijven bidden. Ga na of er in je omgeving mensen zijn die al langdurig ergens voor bidden. Laat hen weten dat je aan hen denkt en bid voor hen.

Bronnen: StudieBijbel Online, Zij Lacht Studiebijbel

marije dekker brandwijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!