Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen7

#Take10 momentjes

#Take10. Om je dag te verfrissen. Dit is een campagne van Starbucks, die je aanmoedigt om ieder uur tot anderhalf uur even tien minuutjes voor jezelf te nemen om je gedachten te verzetten, om een rustmomentje in te lassen en even op te laden. Vandaag daag ik je uit om ook een #take10 moment in te lassen en geef ik je vijf ideeën voor jouw #take10 moment!

Druk, druk, druk

In een wereld van volle agenda’s, roodgloeiende telefoons, en 24/7 aan staan, is het verlangen naar rust enorm groot. We hebben het allemaal druk en er wordt soms veel van ons verwacht. Dit is niet per se negatief, er zijn ook heel veel belangrijke dingen die onze aandacht vragen. Maar vaak is het zo dat hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we nemen. Hoe minder tijd we nemen om Gods Woord te lezen, om in Zijn aanwezigheid te zijn en om te bidden. 

Niet alleen in onze tijd is dit een probleem. Ook in de tijd van de Bijbel waren de mensen druk, inclusief Jezus en Zijn discipelen. Veel mensen kwamen op Hem af om Hem te horen spreken of om Zijn wonderen te zien. Toch nam Jezus regelmatig rust. Hij nam tijd alleen, en tijd om alleen te zijn met Zijn Vader. Om op te laden. Om nieuwe energie op te doen. Hij had dit nodig om geestelijk fit te kunnen blijven. En Hij hielp ook Zijn discipelen om af en toe een moment rust te nemen.
We lezen dit bijvoorbeeld in Marcus 6:30-31: ‘De apostelen kwamen weer terug bij Jezus en vertelden Hem over alles wat ze gedaan hadden wat ze de mensen onderwezen hadden. Hij zei tegen hen: ‘Ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten.’ Want het was een voortdurend komen en gaan van mensen, zodat ze zelfs niet de kans kregen om te eten.’ (NBV21)

Jezus’ levensstijl

Als discipelen van Jezus mogen wij ook leren van Zijn levensstijl. Jezus herhaalt meerdere keren hoe belangrijk het is om rust te nemen bij Hem, om tijd met God door te brengen.  

Blijf in Mij, dan blijf Ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in Mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vruchten voortbrengen. Maar zonder Mij kun je niets doen.
– Johannes 15:4-6 (NBV21)

Vandaag wil ik je uitdagen om ook zo’n #take10 moment te nemen. Kan jij vandaag tien minuten nemen om even op te laden in de drukte van je dag? Ik geef je graag een aantal ideeën om te doen tijdens jouw #take10 moment.

  1. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Opschrijven waar je dankbaar voor bent, helpt je om het goede te zien. Om stil te staan bij Gods goedheid en trouw. 
  2. Lees of luister een psalm. Laat je inspireren door de liederen uit de Bijbel. 
  3. Bid voor iemand. Neem de tijd om te bidden voor je naaste. Denk aan iemand in je omgeving die het moeilijk heeft en breng deze persoon bij God in gebed. 
  4. Stilte. Je kunt jouw #take10 moment ook gebruiken om echt even stil te worden. In een omgeving van non-stop lawaai kan dit heel moeilijk zijn en vraagt het oefening, maar stil worden geeft ruimte. Ruimte in je hoofd, maar ook in je hart. Vraag God om je hierbij te helpen en om tot je te spreken. 
  5. Luister naar muziek. Maak voor jezelf een afspeellijst met rustgevende nummers en laat Gods waarheid tot je doordringen.

Aan de slag!

Kies één van de bovenstaande ideeën en neem vandaag een #take10 moment. 

tamara bal

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!