Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen1

Gods genade in de rustdag

Op de zevende scheppingsdag rustte God. Zijn genade wordt daardoor zichtbaar. Hoe zit dat?

Het scheppingsverhaal

Het scheppingsverhaal zal vast niet nieuw voor je zijn. Voor de volledigheid toch even in het kort een samenvatting (zie ook Genesis 1):

Op dag een schiep God het licht. Op dag twee schiep Hij de lucht. De derde dag schiep God het land en de planten, en op dag vier schiep Hij de zon, maan en sterren. Op dag vijf schiep Hij de vogels en de vissen. Op dag zes schiep God de landdieren en de mens. En uiteindelijk, op de zevende dag rustte God.

Is het je wel eens opgevallen dat in het scheppingsverhaal al een soort beeld van het Evangelie is? Om dat te ontdekken gaan we kijken naar hoe God de rustdag instelt.

Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had. En God zegende de zevende dag en heiligde die, want daarop rustte Hij van al Zijn werk, dat God schiep door het te maken. 
– Genesis 2:2-3 (HSV)

Eeuwig doorgaan?

Hoewel we natuurlijk niet kunnen weten of het de Schepper moeite kostte om Zijn schepselen te creΓ«ren, schiep Hij vanuit het niets onze volledige wereld. Voor ons is het heel makkelijk om Hem te zien als een soort aannemer die zwaar lichamelijk werk en ook nog eens veel denkwerk uitvoert. Maar misschien was Hij wel meer als een kunstenaar, die met lichte penseelstreken stukje bij beetje een heelal schildert. 

Hoe dan ook, God is almachtig en had als Hij wilde eeuwig door kunnen gaan met scheppen. Dat deed Hij niet – Hij gaf ons een goed voorbeeld.

In Jesaja 40:28 staat: β€˜Weet u het niet? Hebt u het niet gehoord? De eeuwige God, de HEERE, de Schepper van de einden der aarde, wordt niet moe en niet afgemat. Er is geen doorgronding van Zijn inzicht.’ (HSV)

God had dus inderdaad geen rust nodig. 

Mensen daarentegen hebben wel rust nodig. Ondanks dat de mens is geschapen naar het beeld van God (Genesis 1:26-27), zijn wij helaas niet onuitputtelijk. Mensen kunnen niet eeuwig doorwerken zonder moe te worden. En daarom moeten wij rust nemen.

Een dag van rust

In Gods goede voorbeeld zien we een beeld van het Evangelie. Nog voordat Adam en Eva zich hadden kunnen bewijzen aan God of ook maar iets noemenswaardig hadden gedaan, liet Hij ze al zien hoe ze het beste kunnen leven. De rustdag is daarmee geen beloning voor ons harde werken. God heeft de rustdag gegeven uit liefde en vanuit genade. Ook als wij een week lang alleen maar zondig hebben geleefd of gewoon een week helemaal niks hebben gedaan, dan nog is de rustdag er ook voor ons.

Die genade zien we ook terug in het Evangelie. Het lijden en sterven van Jezus gebeurde ook zeer zeker niet omdat wij dat verdienden, maar uit genade. God houdt zoveel van de mensen, dat Hij zelfs Zijn eigen Zoon voor ons heeft gegeven. Door dezelfde genade van God mogen wij niet alleen één dag per week rusten, maar zullen we ooit ook een eeuwige rust mogen ervaren. Niet omdat we dat verdienen, maar omdat Hij van ons houdt.

Wat bijzonder dat in de Bijbel al vanaf de eerste verzen de genade van God zichtbaar wordt! 

Aan de slag! 

Hoe zou jij de rustdag in willen vullen? Is dat ook wat je in de praktijk doet? Zo niet, probeer daar dan komende week eens verandering in te brengen.

paola don

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!