Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen2

Liefde is de vervulling van de wet – deel 2

Gisteren lazen we over de twee belangrijkste geboden in het Nieuwe Testament, namelijk om God lief te hebben boven alles en onze naasten als onszelf. Gisteren keken we naar wat deze wet precies inhoudt. Vandaag kijken we naar de toepassing van hoe wij met deze liefde vervuld kunnen worden.

Wees niemand iets schuldig dan elkaar lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld. Want dit: U zult geen overspel plegen, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen vals getuigenis geven, u zult niet begeren, en welk ander gebod er ook is, wordt in dit woord samengevat, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. De liefde doet de naaste geen kwaad. Daarom is de liefde de vervulling van de wet.
– Romeinen 13:8-10 (HSV)

Van wet naar Jezus naar liefde

Om te begrijpen wat het betekent dat de liefde de vervulling van de wet is, hebben we in de overdenking van gisteren stilgestaan bij wat de wet inhoudt en hoe Jezus deze vervuld heeft. Dit is essentieel in het christelijk geloof om te begrijpen en de verbanden tussen het Oude en Nieuwe Testament te snappen. Gisteren hebben we gelezen met welke bedoeling God de wet geeft en wat deze inhoudt.

God verlangde ernaar dat Zijn volk, zoals Zijn bedoeling was, de woorden van de wet in hun harten zouden sluiten. In plaats van dat de Joden de regels en wetten als een wilsbesluit naleefden. Met de komst van Jezus, is de wet tot haar volledige doel gekomen. De wet en de Profeten worden namelijk door Jezus samengevat in het gebod om God de Vader lief te hebben boven alles en uw naaste als uzelf. Paulus doet hier in Romeinen 13 nog een schepje bovenop door te zeggen dat de liefde de vervulling is van de wet. 

Liefde als vervulling van de wet

In de gelezen tekst uit Romeinen 13 noemt Paulus een aantal voorschriften uit de tien geboden die betrekking hebben op de omgang met de mens. Deze geboden die op onze medemens gericht zijn, kunnen worden samengevat in: hebt u naaste lief als uzelf.

Jezus onderwees dat de wet alleen volbracht kan worden vanuit een hart dat gevuld is met de liefde voor God. Het gaat hier om de agapè-liefde. Dat is een op-de-ander-gerichte liefde die het handelen bepaalt. Zoals God liefde is, wil God ook dat de mens liefde is. God verlangt ernaar dat wij de liefde voor en van God in ons hart sluiten en vanuit die liefde leven, zoals Jezus dat deed. Vanuit deze liefde kunnen wij niet anders dan onze naaste geen kwaad meer aandoen. Door deze liefde kunnen wij niet anders dan ons houden aan de tien geboden. Niet vanuit het wettische, maar vanuit de liefde! Op die manier is liefde de vervulling van de wet.

Door de Heilige Geest

De liefde waar het hierboven over gaat, hebben wij niet van onszelf. De liefde hebben wij van God ontvangen door de Heilige Geest, zoals Paulus schrijf in Romeinen 5:5: β€˜En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God in onze harten uitgestort is door de Heilige Geest, Die ons gegeven is.’ (NBG51) Laat het duidelijk zijn dat wij deze liefde niet kunnen beoefenen en onze naasten niet lief kunnen hebben als onszelf, zonder God en Zijn Heilige Geest. Probeer deze liefde dus niet van jezelf te verwachten, want dan word je teleurgesteld. Het kan alleen bestaan als een afspiegeling van de liefde van en voor God in ons hart, als gevolg van bekering en een leven dicht bij Jezus.

Liefde gaat dieper

Wauw, wat een ontzettend grote God hebben wij! Dat wij zo vervuld mogen worden van deze liefde, dat wij niet anders kunnen dan onze naasten liefhebben als onszelf. Betekent dit dan dat we alles van de mensen om ons heen moeten toelaten? Liefde gaat verder dan alles toelaten. Liefde is ook grenzen stellen om iemand te behouden voor misstappen. Ik denk dat wanneer wij leven uit Gods liefde en onze naaste liefhebben als onszelf, wij elkaar ook mogen aanspreken op gedrag dat tegen God of Zijn Woord ingaat. Doe dit in liefde en niet in oordeel. En boven alles in afstemming met God die ons de liefde schenkt door Jezus Christus. 

Aan de slag!

Denk eens na over de volgende vragen: Laat ik mijn β€˜liefdestank’ vullen door de Heilige Geest, met Gods liefde? En is deze agapΓ¨-liefde de bron van wat mijn handelen beΓ―nvloedt?

Bronnen:
De Levensschool. (z.d.). MattheΓΌs 5:17 – Jezus heeft de wet vervuld. Geraadpleegd op 25 juli 2024.
De Levensschool. (z.d.). Romeinen 13:10 – De liefde is de vervulling van de wet. Geraadpleegd op 25 juli 2024.


Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!