Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen3

Liefde is de vervulling van de wet – deel 1

De twee belangrijkste geboden in het Nieuwe Testament zijn om God lief te hebben boven alles en onze naasten als onszelf. Een bekend vers dat ook wel ‘de wet van de liefde’ wordt genoemd. Maar wat houdt deze wet van liefde in? En kunnen wij deze op alles wat er om ons heen gebeurt van toepassing laten zijn? 

Wees niemand iets schuldig dan elkaar lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld. Want dit: U zult geen overspel plegen, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen vals getuigenis geven, u zult niet begeren, en welk ander gebod er ook is, wordt in dit woord samengevat, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. De liefde doet de naaste geen kwaad. Daarom is de liefde de vervulling van de wet.
– Romeinen 13:8-10 (HSV)

Elkaar altijd liefhebben

De eerste zin van bovenstaand Bijbelgedeelte stelt dat we andere mensen niks anders schuldig mogen zijn dan elkaar lief te hebben. Daarmee geeft Paulus aan dat liefhebben een dagelijks terugkerende verplichting is die we elkaar als mensen altijd verschuldigd zijn. Elkaar liefhebben is niet iets om eens in de zoveel tijd te doen. Nee, het is Gods bedoeling dat we elkaar als mensen altijd liefhebben. Laat dat de eerste les van deze overdenking voor je zijn!

De wet in het Oude Testament

Paulus schrijft vervolgens dat wie de ander liefheeft, de wet heeft vervuld. Maar het is goed om eerst stil te staan bij wat ‘de wet’ is en inhoudt.

De wet waaraan Paulus refereert, vinden we terug in de eerste vijf Bijbelboeken van het Oude Testament, ook wel bekend als de Thora. De tien geboden uit Exodus 20 zijn onderdeel van de wet. De wet die op de SinaΓ― is gegeven, is een verbondssluiting tussen God en Zijn volk IsraΓ«l. EΓ©n van de functies van de wet is het aanduiden van zonden, maar het is ook een richtlijn voor een goed en gezegend leven in het beloofde land. Het was Gods bedoeling dat de woorden van Zijn wet bij de mensen in de harten zouden zijn. Maar het volgen van de wet wordt vaak opgevolgd als een wilsbesluit, iets wat je verstandelijk doet en niet met het hart.

In Jesaja 29:13 lezen we dat het God niet te doen was om de regels en de wetten. Hij zei: β€˜Dit volk nadert Mij slechts met woorden en eert Mij met zijn lippen, terwijl het zijn hart verre van Mij houdt.’ Met de komst van Jezus veranderde alles. Hij vervult de wet, zoals in MattheΓΌs 5:17 staat: β€˜Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen’. Jezus heeft de wet met Zijn komst tot zijn volle recht doen komen. 

Jezus als vervulling van de wet

Hierboven lezen we dat de wet vervuld is in Jezus Christus. Door Jezus heeft de wet de bedoeling gekregen, zoals God deze Zelf al bedoeld had in het Oude Testament. Dat heeft als gevolg dat wij, doordat Jezus voor onze zonden aan het kruis is gegaan, vrij en met een oprecht hart en vast vertrouwen bij God mogen komen.

In het Nieuwe Testament wordt de inhoud van heel de wet en de profeten samengevat met de bekende tekst uit MattheΓΌs 22:37-40: β€˜Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.’

Je naaste liefhebben als jezelf is het tweede gebod, dat gelijk is aan het eerste gebod om Jezus boven alles lief te hebben. Maar als het tweede gebod lijkt op het eerste, kan het tweede gebod om je naaste lief te hebben niet bestaan zonder het eerste gebod. In ons leven als christen is onze liefde voor onze naaste een afspiegeling van onze liefde voor God. 

Christenleven door liefde

Jezus onderwees Zijn discipelen ook hierover. Hij zei tegen hen dat de kracht van hun getuigenis in deze wereld niet bepaald zou worden door het strak vervullen van wetten en regels. Jezus vertelde hen dat het gaat om de gesteldheid van hun hart. Het leven van een christen wordt bepaald door de liefde. Morgen staan wij verder stil bij deze liefde en hoe wij hiervan vervuld kunnen worden.  

Aan de slag!

Bid het volgende gebed:

Vader in de hemel, ik wil U bedanken dat wij niet meer hoeven te leven onder de wet, die de dood tot gevolg heeft. Maar dat Jezus de wet vervuld heeft en wij door Zijn genade en vergeving eeuwig leven mogen hebben bij U. Amen.

Bronnen:
De Levensschool. (z.d.). MattheΓΌs 5:17 – Jezus heeft de wet vervuld. Geraadpleegd op 25 juli 2024.
De Levensschool. (z.d.). Romeinen 13:10 – De liefde is de vervulling van de wet. Geraadpleegd op 25 juli 2024.


Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!