Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen0

Er is geen onderscheid

Ik was verdwaald in de Bijbel. Je kent het misschien wel. Een beetje bladeren, zo af en toe een zin lezen. Op zoek, maar waarnaar weet je zelf eigenlijk ook niet. En toen belandde ik in Romeinen 3. Een ongezellig stuk, zo op het eerste oog. Er wordt, zonder er doekjes om te winden, beschreven hoe zondig wij als mensen zijn. Misschien denk je: liever even niet vandaag, vandaag wil ik wat opbeurends lezen. Toch las ik door in Romeinen 3. En achteraf begreep ik waarom.

Alle mensen zijn zondaars

In Romeinen 3 schrijft Paulus dat alle mensen zondig zijn. Of je nu Jood bent of niet. Er is geen onderscheid. En daar windt hij dus geen doekjes omheen. Hij beschrijft de meest lelijke kanten van de mensen. Kanten die je weet dat je in je hebt, maar hier liever niet over vertelt op een eerste date of sollicitatie. 

Zo staat er ook geschreven: ‘Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één,er is geen mens verstandig, er is geen mens die God zoekt. Allen zijn afgedwaald, allen ontaard. Er is geen mens die het goede doet, zelfs niet één. Hun keel is een open graf, hun tong is bedrieglijk, achter hun lippen schuilt het gif van een adder, hun mond is vol vervloeking en venijn.
– Romeinen 3:10-14 (NBV21)

Genade voor iedereen. Geen onderscheid

Terwijl ik al deze ellendige dingen las, baalde ik dat ik mezelf erin herkende. Heus niet alle eigenschappen, elke dag of elke week. Maar vaker dan ik wil, zeg ik lelijke dingen over een ander. Dwaal ik af van de waarheid, die ik ken, maar soms makkelijk lijk te kunnen negeren.

Ik kwam aan bij vers 21. In mijn Bijbel staat hierboven: ‘Rechtvaardig voor God door het geloof in Jezus Christus’. Dit is de hoop die we na het lezen van het eerste stuk wel kunnen gebruiken.

Maar nu is Gods gerechtigheid, waarvan de Wet en de Profeten al getuigen, zichtbaar geworden buiten de wet om:God schenkt vrijspraak op grond van geloof in Jezus Christus, aan allen die geloven. En er is geen onderscheid. Want iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God, en iedereen wordt uit genade rechtvaardig verklaard, om niet, dankzij de verlossing door Christus Jezus.
– Romeinen 3:21-24 (NBV21)

Dat wij als mens onszelf kunnen ‘redden’ door de wet te volgen, kunnen we wel vergeten. Maar dank God dat Hij bestaat! Want er is vrijspraak. Vrijspraak van onze zonden. Slechte kanten en eigenschappen waar we allemaal mee worstelen. En soms komen ze tevoorschijn zonder dat je het wilt. Maar als wij geloven in Jezus, is het genoeg! Hij schenkt ons vrijspraak. En Hij maakt geen onderscheid. Het is voor iedereen. Ik zou het wel willen schreeuwen! Want het is er ook voor jou…

Vrijbrief voor een zondig leven? 

Tja, het klinkt ergens misschien ook wel te makkelijk. Je kunt denken: het maakt dus niet uit wat we doen, want we worden toch vrijgesproken. De wet is er om ons houvast te geven. De meeste mensen hebben een prima gevoel voor moreel en ethisch besef. Hierdoor voel je vaak wat wel en niet kan. Uiteraard moeten we streven om zo ‘goed’ mogelijk te leven. Door de wetten zien we de gerechtigheid en genade van God. Juist door wat Hij voor ons heeft gedaan aan het kruis. Hierdoor wordt God groter, en worden wij als mens kleiner. Maar wel wetende dat we in Hem vrij zijn! 

Aan de slag!

Dank je met mij mee: 

God, dank U. Dat wij door U vrij mogen zijn van zonden. Dank dat U hierin geen onderscheid maakt. Dank dat iedereen die in U gelooft verlost is. We zien uit naar wat U gaat doen door ons leven. Amen.


2 reacties op “Er is geen onderscheid”

  1. Wat een genade, Jezus Hij kwam om ons leven te geven! ( opwekking 580) !
    Ik ben zó dankbaar Heer voor wat U hebt gedaan! Héél mijn hart aanbidt uw heilige naam🙌🏻✨

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!