Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen0

Een krachtig erfelijk bezit – deel 1

De Heere geeft ons, als Zijn dienaren, een erfelijk bezit vanuit Zijn gerechtigheid. Dit erfelijke bezit, Gods belofte dat Hij recht gaat spreken, kan ons op dit moment helpen. We hebben het ontvangen om in ons dagelijks leven toe te passen. Maar voordat we het kunnen toepassen, moeten we eerst weten wat het is en hoe we het kunnen gebruiken.

 Zie, Ik heb de smid geschapen, die het kolenvuur aanblaast en wapentuig vervaardigt, geschikt voor zijn doel; en Ik heb de verwoester geschapen om te gronde te richten. Elk wapentuig dat tegen u wordt vervaardigd, zal niets uitrichten en elke tong die in het gericht tegen u opstaat, zal u schuldig verklaren. Dit is het erfelijk bezit van de dienaren van de HEERE, en hun gerechtigheid is uit Mij, spreekt de HEERE.
– Jesaja 54:16-17 (HSV)

Een krachtig erfelijk bezit

De Heere geeft ons een krachtig erfelijk bezit. Dit bezit hebben wij ontvangen, omdat wij dienaren van de Heere zijn. Het bezit is gegeven als gerechtigheid voor ons, uit de Heere Zelf. Hij is uiteindelijk degene die recht gaat spreken en rechtvaardig is. Ook als wij dat vandaag de dag misschien wel helemaal niet terugzien in ons dagelijks leven. Wanneer onze vijanden ons aanklagen, wanneer het lijkt alsof die krachtige erfenis ver te zoeken is… Wat mogen wij dan doen?

Een tong die in het gericht tegen je opstaat in de vorm van gedachten

Soms kunnen de woorden van die aanklagers in je hoofd blijven zitten. Herken je dat? Je wilt graag leven in overgave, in vreugde. Leven vanuit tevredenheid, met een dankbaar hart. Maar toch is er dat ene stemmetje, dat je constant aanklaagt en wil laten twijfelen. Alsof er ‘een duiveltje op je schouder zit’, dat met je meekijkt, je probeert te sturen, je wil misleiden of verleiden, en je ook nog eens aanklaagt voor alles wat je denkt en doet.

Toen hoorde ik een luide stem in de hemel zeggen: ‘Nu zijn de redding, de macht en het koningschap van God werkelijkheid geworden en de heerschappij van zijn messias. Want de aanklager van onze broeders en zusters, die hen dag en nacht bij onze God aanklaagde is ten val gebracht. 
– Openbaring 12:10 (NBV21)

Misschien voelt het soms alsof je wordt aangeklaagd, omdat dat ook zo is. ‘De aanklager’ wordt in Openbaring 12:9 bekendgemaakt als de oude slang, de duivel, satan, die de hele wereld misleidt. Satan misleidt de hele wereld en klaagt ons dag en nacht aan bij God. Hij klaagt ons aan via onze binnenwereld (gedachten) en buitenwereld (omgeving).  Terwijl Gods koningschap werkelijkheid gaat worden en de grote aanklager ten val gebracht gaat worden.

Als je gedachten hebt van twijfel, angsten, aanklachten, beschuldigingen, liefdeloosheid, haat of verdeeldheid, weet dan dit leugens zijn van de duivel zelf. De gedachten van God zijn waar, eerbaar, rechtvaardig, rein, lieflijk, welluidend, goed, en loffelijk (Filippenzen 4:8).

Jouw erfelijk bezit toepassen

Wanneer deze donkere gedachten binnensluipen, kunnen we ze helaas niet tegenhouden. Maar het doel is ook niet om deze gedachten niet meer te hebben, dat is een verloren strijd. Het doel is om de leugen te laten zwijgen door de waarheid uit te spreken! Juist omdat God wist dat we dit soort gedachten hebben, heeft hij ons Zijn Woord gegeven om hiermee om te gaan. We mogen elke tong die in het gericht tegen ons opstaat schuldig verklaren. Hoe doen we dat?

Wanneer die gedachten in ons opkomen hoeven we er niet mee in gesprek te gaan. We hoeven ze geen ruimte te geven. We hoeven ze al helemaal niet aan te nemen. Het enige dat we hoeven doen is ze schuldig verklaren en ze het zwijgen opleggen door Gods waarheid ertegenover te zetten. Neem bijvoorbeeld de leugenachtige gedachten: ik ben niets waard. De waarheid van God is: ik ben kostbaar en heel waardevol in Gods ogen. (Jesaja 43:3)

Wanneer je niet direct een Bijbelvers uit je hoofd kent die de leugen in je gedachten kan bedekken, kun je simpelweg zeggen: “Ik verklaar de tong die tegen mij opstaat schuldig in Jezus Christus naam.” Kies ervoor om verder te zwijgen en niet in gesprek te gaan met dat stemmetje. Wat je aandacht geeft groeit. Richt daarom je gedachten op de dingen die waar zijn en lieflijk. Wanneer het niet lukt, noem dan alle Bijbelversen op die je uit je hoofd kent. Denk aan een Bijbelverhaal of aan wat Jezus voor jou heeft gedaan. Zet worship muziek op en zing mee!

Aan de slag!

Verklaar vandaag de tong die tegen je opstaat schuldig en leg hem het zwijgen op door het te bestrijden met Gods waarheid.


7 reacties op “Een krachtig erfelijk bezit – deel 1”

  1. Arjannàh, wat een prachtige waarheid. Ik heb zelf ervaren dat het werkt! Niet bevestigen, napraten of bestrijden wat je gevoel of gedachten ‘zeggen’, maar de waarheid van God er tegenover zetten. In het boekje ‘wie je bent in Christus’ van Wilkin van de Kamp staan 40 van die waarheden. Als ik er weer behoefte aan heb, pak ik het er weer bij.

    • Ha Layla, wat een mooie naam trouwens en wat mooi dat je hebt ervaren dat het werkt! Zo heb ik het ook ervaren en vandaaruit ook geschreven. In Hem zijn wij meer dan overwinnaars en wij kunnen alles aan door Christus die ons de kracht geeft! De duivel wijkt voor de naam van Jezus Christus!

      Dankjewel voor de tip van het boekje, ik ga hem opzoeken!

      Gods zegen! Liefs, Arjannah

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!