Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen1

Het keuzepunt: volg jij de Herder of je eigen pad?

Jezus vertelt in drie gelijkenissen over zoeken naar het verlorene. Telkens als het verlorene wordt gevonden, ontstaat er een keuzepunt. Wat kies jij als je in jouw leven op een keuzepunt staat?

Verloren schaap

In Lukas 15 vertelt Jezus drie gelijkenissen. Hij heeft tot die tijd opgetrokken met zondaars; met mensen die aan de rand van de samenleving staan. Dat komt Hem op heel wat kritiek te staan van de FarizeeΓ«n en de schriftgeleerden. Middels de drie gelijkenissen legt Jezus uit waarom Hij jΓΊΓ­st met zondaars omgaat.

En Hij sprak deze gelijkenis tot hen en zei: Welk mens onder u die honderd schapen heeft en er één van verliest, verlaat niet de negenennegentig in de woestijn en gaat achter het verlorene aan, totdat hij het vindt?
– Lukas 15:3-4 (HSV)

De eerste gelijkenis is die van het verloren schaap. Herders waren in die tijd laaggeplaatste mensen zonder enig aanzien, en Jezus maakt het heel persoonlijk door te vragen wie van hen zo zou handelen. Opvallend in dit stukje is het woord β€˜totdat’. De herder gaat niet een uurtje zoeken om daarna met lege handen terug te keren naar de rest van zijn kudde. Hij blijft zoeken totdat hij het verloren schaap vindt, wat betekent dat de rest van de kudde het een tijdje zonder hem moet doen. Er wordt verondersteld dat de rest van de kudde wel een tijdelijke hoeder heeft, maar hun Γ©chte herder is weg.

Verloren penning

Ook in de tweede gelijkenis komt het woord β€˜totdat’ terug:

Of welke vrouw, die tien penningen heeft en één penning verliest, steekt niet een lamp aan en veegt het huis en zoekt zorgvuldig, totdat zij die vindt?
– Lukas 15:8 (HSV)

De vrouw blijft haar huis doorzoeken totdat zij de ene verloren penning vindt. De rest van de penningen ligt te wachten tot ze weer compleet zijn, tot die tijd koopt de vrouw er niets mee.

Verloren zoon

De derde gelijkenis gaat over de verloren zoon:

En hij stond op en ging naar zijn vader. En toen hij nog ver van hem verwijderd was, zag zijn vader hem en deze was met innerlijke ontferming bewogen en hij snelde hem tegemoet, viel hem om de hals en kuste hem.
– Lukas 15:20 (HSV)

Het woord β€˜totdat’ staat hier niet zo expliciet beschreven, maar de vader stond wel op de uitkijk. Hij had nog altijd de verwachting dat zijn zoon weer thuis zou komen en bleef daarom op hem wachten, totdat hij thuiskwam.

Verloren mens

Laten we deze verhalen eens op onze eigen levens betrekken. Elk mens, ook iedere christen, kent tijden waarin hij is als een verloren schaap. In plaats van netjes achter de Herder aan te lopen, dwalen we weleens af of gaan we compleet de verkeerde kant op. Soms kan het ook voelen alsof God je vergeten is. Maar dat is nooit zo: de Heere blijft zoeken naar al Zijn verloren schapen, totdat Hij ze gevonden heeft! 

Keuzepunt

Het betekent echter niet dat wij maar gewoon onze eigen weg kunnen gaan. Als de Herder ons zoekt en vindt, moeten we zelf de keuze maken: gaan we weer achter de Herder aan of blijven we ons eigen pad volgen?

Misschien heb je ooit in je leven al de keuze gemaakt om Hem te volgen. Toch zal je waarschijnlijk herkennen dat zo’n keuzepunt regelmatig terugkomt. Telkens als je op dat keuzepunt staat, heb je opnieuw de kans om β€˜ja’ te zeggen tegen God. 

Aan de slag! 

Sta jij op dit moment op een keuzepunt? Ben je de weg kwijtgeraakt? Hoe ga je de Herder weer volgen?


EΓ©n reactie op “Het keuzepunt: volg jij de Herder of je eigen pad?”

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!