Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen0

Eerst geloven en dan zien, hoe dan?! – deel 2

Gisteren hadden we het over geloven zonder te zien. We ontdekten waarom het zien een ondergeschikte rol in het geloof speelt. En dat onze oren belangrijker zijn dan onze ogen. Misschien was dat voor jou bekend, misschien is het een nieuw inzicht. Toch is het voor ons allemaal een enorme uitdaging. Gods Geest wil ons daarbij helpen, maar zijn er nog meer handvatten bij ‘eerst geloven en dan zien’? 

Laten we Hebreeën 11 erbij pakken. In vers 1 staat dat ‘geloof ons overtuigt van de waarheid van wat we niet zien.’ Vervolgens komt er een opsomming van gelovigen die ons zijn voorgegaan. 

Gelovigen uit het Oude Testament

Zij allen zijn in geloof gestorven; wat hun beloofd was hebben ze geen werkelijkheid zien worden, ze hebben slechts een glimp ervan begroet, en zeiden van zichzelf dat zij op aarde leefden als vreemdelingen en gasten.
– Hebreeën 11:13 (NBV21)

Al deze mannen en vrouwen geloofden zonder te zien. ‘Zij hebben de belofte niet in vervulling zien gaan.’ (vers 39a) Twee kenmerken zijn typerend aan hen:

1. Ze waren niet gericht op het hier en nu. Ze leefden op aarde toe naar het moment dat ze God zouden zien. Soms mochten ze een glimp van Gods aanwezigheid en beloften opvangen, maar ze waren vooral gericht op het hemelse dat hen wachtte. Vergelijkbaar met de woorden van Paulus:

Wij richten ons niet op de zichtbare dingen maar op de onzichtbare, want de zichtbare dingen zijn tijdelijk, de onzichtbare eeuwig.
– 2 Korintiërs 4:18 (NBV21)

2. Ze werden geprezen om hun geloof in combinatie met gehoorzaamheid. Geloven en gehoorzaamheid gaan hand in hand. Geloof gaat groeien doordat je gaat doen. Noach bijvoorbeeld, gehoorzaamde God zonder te zien en werd daarin bevestigd: God zond de dieren en de watervloed. Dus eerst geloven – dan doen – en dan zien!

Uit gehoorzaamheid blijkt geloof en door gehoorzaamheid groeit geloof.

Eerst geloven, dan doen, en dan zien

Jezus zegt: ‘Wie oren heeft om te horen, moet goed luisteren én… doen wat Ik vraag!’ Het gaat dus niet alleen om horen, maar ook om toepassen. Jezus geeft in de Bergrede allerlei beeldend onderwijs en eindigt vervolgens met de gelijkenis van het huis op de rots. En weet je wat daar bij staat? 

Wie wel naar Mijn woorden luistert maar er niet naar handelt lijkt op iemand die een huis bouwt zonder fundament. Als je niet alleen luistert, maar ook handelt naar Mijn woorden dan bouw je op de rots.’
– naar Matteüs 7:24-27 en Lucas 6:47-49 

Als we aan het ‘luisteren’ al een flinke uitdaging hadden, dan gaat dit nog een stapje verder! Toch bevat het doen de handvatten waar we naar op zoek zijn. Twee punten die belangrijk zijn: 

  1. Doen gaat niet over het naleven van de wet, ‘geestelijke prestaties’ en altijd maar bezig moeten zijn. Nee, eerder juist het tegenovergestelde! Het gaat om relatie boven prestatie. Het gaat om Gods liefde ontvangen en willen beantwoorden door middel van gehoorzaamheid, door het toepassen van wat Hij zegt.
  2. Doen gaat ons helpen om te geloven zonder te zien. We zagen het zojuist bij Noach: we zullen bevestigd worden. Eerst geloven – dan gehoorzamen – en dan zien! Die tussenstap is dus niet alleen een extra uitdaging, maar zorgt ervoor dat tegelijkertijd ons geloof juist sterker wordt. 

Geloven door Gods liefde en Geest

Ik vind het liefdevol hoe God ons te hulp komt in al onze worstelingen met geloven zonder te zien. Wat een genade dat geloof niet afhankelijk is van het zien. Dat God tot ons spreekt en wij mogen luisteren. Dat Hij ons vraagt om Zijn liefde te beantwoorden en dat gehoorzaamheid tegelijk ons geloof opbouwt. Niet gericht op het tijdelijke, maar op het eeuwige. En dat Hij Zijn Geest heeft gegeven als Helper. We lazen het gisteren al: dat wij door Zijn Geest – zolang we hier op aarde zijn – het onzichtbare met geestelijke ogen gaan zien. Net als Mozes: ‘hij volhardde, als zag hij de Onzienlijke’ (Hebreeën 11:27b). 

We leven nu immers vanuit vertrouwen, zonder al echt te zien. (NBV21)
Wij wandelen door geloof, niet door aanschouwen. (HSV)
– 2 Korintiërs 5:7

Aan de slag! 

Daag jezelf uit om de komende maand aantekeningen te maken als getuigenis van je eigen geloof. Wanneer heb je Gods stem verstaan, heb je gehoorzaamd en ben je door geloof (geestelijk) gaan zien of letterlijk bevestigd?


2 reacties op “Eerst geloven en dan zien, hoe dan?! – deel 2”

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!