Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen1

God wil gebed

Heb je er weleens over nagedacht waarom christenen bidden? Wanneer zijn mensen begonnen met gebed? Waar staat dit dan in de Bijbel? In Genesis lezen we het antwoord: God wil gebed. Wil jij dit ook? 

Het begin

God schiep de hemel en de aarde en al wat erin leeft. Hij zag dat het goed was. God is de maker van de mens en met Adam en Eva wandelde God door de tuin (Genesis 3:8-9). Hij spreekt met Adam en Eva. Bidden is communiceren met God. Misschien is dit wel een eyeopener voor jou: God zoekt het contact met de mens en niet andersom, zoals we in onze tijd misschien wel meer gewend zijn. 

In Genesis neemt God zelf het initiatief om met Adam en Eva te praten. God wil gebed! Maar dan wordt deze relatie verstoord door de zonde die in de wereld komt. De mens kiest ervoor om niet op God te vertrouwen. Deze keuze resulteert in een kloof tussen God en de mensen.  Gods genade is groter dan de kloof die is ontstaan. Door Jezus verzoenende offer is de weg hersteld. Daarmee is de communicatie tussen God en mens ook hersteld. 

Zoals God met Adam en Eva communiceerde, wil Hij ook met jou communiceren. God verlangt naar ons gebed.  

God blijft contact zoeken

Adam en Eva worden na de zondeval de wereld in gezonden. Ze krijgen kinderen: Kaïn en Abel. Nu zij niet meer in de Hof zijn stopt God niet met spreken. Hij richt zich in Genesis 4 op Kaïn. God ziet dat Kaïn woedend is en probeert hem te behoeden voor een misstap. Hierin spreekt God met Kaïn. God neemt wederom het initiatief. Kaïn wil alleen niet luisteren en kiest ervoor om tegen Gods raad in te gaan en in zijn woede zijn broer te doden. 

Gebed is: de naam van de Heer aanroepen

Laten we in Genesis verder op onderzoek uitgaan wat er geschreven staat over gebed, of het aanroepen van Gods naam, zoals ze dat deden.

Opnieuw had de mens, Adam, gemeenschap met zijn vrouw, en zij bracht een zoon ter wereld. Ze noemde hem Set, ‘want,’ zei ze, ‘God heeft mij in de plaats van Abel, die door Kaïn is gedood, een ander kind gegeven.’ Ook Set kreeg een zoon, die hij Enos noemde. In die tijd begon men de naam van de HEER aan te roepen.
Genesis 4:25-26 (NBV21)

In deze tijd leefden de mensen in een wereld vol goden. Deze goden staan voor de verschillende aspecten van het leven: landbouw, liefde, strijd, enz. God is de HEER van het leven. Hij regeert over het leven, met alle aspecten van dien. De naam van de HEER aanroepen is eigenlijk de situatie, de personen en de plaats voor Gods troon brengen en de naam van de Heer hierover uitspreken. In het vertrouwen dat God zich over dit ‘gebedspunt’ ontfermt. 

God wil gebed

Maar als jullie bidden, trek je dan terug in je huis, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.
– Matteüs 6:6 (NBV21)

Jezus zet zich af tegen de huichelaars in de synagoge, want zij bidden op straat om zelf gezien te worden en daarvoor te worden geprezen. God wil een gebed dat draait om intimiteit. God is de eer en lofprijs waard en Jezus roept ons op om ons terug te trekken om in afzondering met God te praten.  Jezus leert ons hierna in Matteüs 6 ook dat we het Onze Vader mogen bidden. Wat een liefde en wat een houvast is het dat we deze woorden mogen ontvangen om in gebed tot de Vader te komen. 

Gods Geest bidt voor jou!

God wil zo graag met jou praten, maar wat als je even niet de woorden kunt vinden voor gebed? Het geeft ontspanning om te weten dat de Geest van God zelf bidt voor jou bij de Vader. Trek je terug en zonder je af. Zo kun je ruimte creëren door te zijn in Gods aanwezigheid en Gods Geest zelf pleit voor jou! 

En bovendien komt de Geest onze zwakheid te hulp; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten.
Romeinen 8:26 (NBV21) 

Aan de slag! 

God wil jouw gebed! Wil jij dit ook? Wat zou het tof zijn als je aan de hand van het Onze Vader een eigen gebed maakt en zo het gebed van Jezus actueel maakt op je eigen leven.  

Bronnen: StudieBijbel Online


Eén reactie op “God wil gebed”

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!