Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen0

Een bemoediging: Gods Geest werkt krachtig door een eigenzinnig man als Simson

Simson is een markant persoon in de Bijbel. Ik herinner me fascinerende platen van het verhaal van Simson uit de kinderbijbel. Maar weet je, dit verhaal gaat eigenlijk helemaal niet over Simsons kracht, maar over de almachtige God, wiens Geest krachtig in Simson aan het werk is. Simson leefde als NazireeΓ«r. Apart gezet voor God. Toch was Simson bepaald geen lieverdje… 

De start van Simsons leven is zeer bijzonder! 

En er was een man uit Zora, en zijn naam was Manoach. Zijn vrouw was onvruchtbaar. Toen verscheen er een Engel van de HEERE aan deze vrouw, en zei tegen haar: β€˜U zult zwanger worden en een zoon baren. En er mag geen scheermes op zijn hoofd komen. Want het jongetje zal van de moederschoot af als nazireeΓ«r aan God gewijd zijn, en hij zal beginnen IsraΓ«l te verlossen uit de hand van de Filistijnen.’
– Richteren 13:2, 3, 5 (HSV)

Geboorte

Vol verwachting kijken Manoach en zijn vrouw uit naar de komst van hun bijzondere zoon. En dan wordt Simson geboren… 

Het jongetje werd groot en de HEERE zegende hem. En de Geest van de HEERE begon hem aan te vuren.
– Richteren 13:24-25 (HSV)

Gods plan

Simson leeft volledig toegewijd aan God en houdt zich aan zijn nazireeΓ«rschap (zie Deuteronomium 6). Dan… laat Simson op een dag zijn oog vallen op een Filistijnse vrouw. Hij vertelt zijn ouders dat hij met haar wil trouwen. Zijn ouders proberen dit tevergeefs uit zijn hoofd te praten. Wonderlijk genoeg is dit onderdeel van GΓ³ds plan!

Nu wisten zijn vader en zijn moeder niet dat dit van de HEERE was, dat hij een aanleiding zocht tegen de Filistijnen. Want de Filistijnen heersten in die tijd over IsraΓ«l.
– Richteren 14:4 (HSV)

Bruiloft

De bruiloft komt! Simson legt de bruiloftsgasten een raadsel voor. Ze ontrafelen het niet, maar Simsons kersverse vrouw ontfutselt hem het antwoord. Ze vertelt dit aan haar volksgenoten. Simson is in alle staten…

Toen werd de Geest van de HEERE vaardig over hem: hij ging naar de Askelonieten en sloeg dertig man van hen dood. Hij nam hun kleren en gaf een stel daarvan aan elk van hen die het raadsel hadden uitgelegd.
– Richteren 14:19 (HSV)

Geestkracht

Simson verlaat zijn vrouw. Als hij na verloop van tijd bij haar terugkomt, blijkt ze hertrouwd met een Filistijn. Simson vangt daarop driehonderd vossen, bindt hun staarten aan elkaar en stuurt ze met brandende fakkels de Filistijnse korenvelden in. Hierna verschuilt Simson zich in een rots. De Filistijnen belegeren Juda en eisen Simsons uitlevering. De JudeeΓ«rs geven hieraan gehoor. 

Maar de Geest van de HEERE werd vaardig over hem, en de touwen die om zijn armen zaten, werden als vlas dat door het vuur verbrand is. En zijn boeien vielen zomaar van zijn handen. En hij vond een verse ezelskaak. Hij stak zijn hand uit, nam die en sloeg er duizend man (Filistijnen) mee dood.
– Richteren 15:14-15 (HSV)

Misleid

Twintig jaar lang is Simson leider en rechter van het volk IsraΓ«l! Maar dan verliest Simson zijn hart aanΒ Delila. Zij wordt door haar volksgenoten ingezet om Simson voor zich te winnen, zodat zij de bron van zijn kracht kan achterhalen. Na veelvuldig aandringen deelt Simson zijn geheim.Β 

Er is nooit een scheermes op mijn hoofd gekomen, want ik ben als nazireeΓ«r aan God gewijd. Als ik geschoren zou worden, dan zou mijn kracht van mij wijken en zou ik zwak worden, en als alle mensen zijn.
– Richteren 16:17 (HSV)

Delila verraadt hem, scheert zijn haar af en geeft hem aan de Filistijnen. 

Eindoverwinning

In gevangenschap groeit Simsons haar echter weer aan. Simson vraagt God nog één keer om kracht om zich op de Filistijnen te wreken. God antwoordt! Hij schenkt hem nieuwe kracht. Simson duwt twee steunpilaren omver van het huis waarin hij zich, samen met de Filistijnse stadsvorsten en het volk, bevindt. Het huis stort in.

Simson sterft en met hem talloze Filistijnen. IsraΓ«ls ongehoorzaamheid aan God heeft er herhaaldelijk toe geleid dat Hij hen overgaf in handen van de Filistijnen. Simson voltrekt hier Gods oordeel over de Filistijnen voor het onderdrukken van Zijn volk.

Aan de slag!

Wees bemoedigd! Ook al val je (nog) geregeld in zonde, als gelovige ben jij voor God apart gezet! Je menselijke natuur en je eigen emoties spelen je regelmatig parten, waardoor je tegen God rebelleert. Maar, God kan Γ©n wil uit genade (eigenzinnige) zondaars gebruiken in Zijn plan. Inclusief jΓ³ΓΊ!


EΓ©n reactie op “Een bemoediging: Gods Geest werkt krachtig door een eigenzinnig man als Simson”

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!