Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen0

Wat zegt de Bijbel over verschillende huidskleuren?

Dat er heel veel verschillende mensen op aarde wonen is duidelijk. Verschillen op het gebied van innerlijke en van uiterlijke kenmerken. Sterker nog, we zijn allemaal uniek, dus allemaal verschillend. En toch zijn we allemaal hetzelfde. Verschillende huidskleuren zien we overal om ons heen en het roept soms vragen op.

Deze overdenking is anders dan normaal. We eindigen met een gedeelte uit de Bijbel, in plaats van dat we ermee starten, zodat dat voor nu het laatste is dat we hierover lezen. Want met dat positieve stukje uit de Bijbel mogen we door een nieuwe bril naar alle mensen om ons heen kijken.

Verschillende huidskleuren

Een tiener uit de kerk vroeg hoe het kon dat mensen verschillende huidskleuren hebben. Samen met een andere leidster bogen we ons over die vraag. We vroegen onze voorganger om meer informatie en kwamen al snel uit bij de oorzaken van de verschillende huidskleuren. 

Biologisch gezien is de basis van iedere huid hetzelfde: het bevat melanine. De dichtheid hiervan (pigment) bepaalt of je er donkerder of lichter uitziet. Hoe meer melanine, hoe donkerder bruin en hoe minder melanine, hoe lichter bruin. Een blanke huid is dan ook niet wit, maar heel lichtbruin. 

Het ontstaan van verschillende huidskleuren

Hoe denk jij dat Adam en Eva eruitzagen? En hoe zag Jezus eruit? Niemand weet het zeker, maar logischerwijs zullen zij waarschijnlijk lichtbruin van huid zijn geweest, gezien de plek waar zij woonden.

Het verhaal over de toren van Babel (te lezen in Genesis 11) is vermoedelijk een startpunt geweest voor het ontstaan van lichtere en donkere huidskleuren.

Zo verspreidde de HEERE hen vandaar over heel de aarde, en zij hielden op met het bouwen van de stad.
– Genesis 11:8 (HSV)

De mensen verspreiden zich vanaf dit punt over de aarde. De mensen in koudere gebieden ontwikkelen een lichtere huid. Hierdoor konden zij onder andere makkelijker vitamine D opnemen vanuit het beperkte zonlicht wat er was. De mensen in warmere gebieden ontwikkelen een donkere huid, wat hen beschermde tegen de gevolgen van veel zonlicht.Β 

Wat zegt dit over racisme?

Wat zegt bovenstaande informatie ons over onderwerpen als racisme? Dat in de praktijk een groep mensen hun eigen β€œsoort” niet liefhebben. Zowel vandaag de dag als in de geschiedenis zien we dat mensen, helaas ook christenen, anderen veroordelen of slecht behandelen om hun huidskleur, achtergrond, etc. Terwijl God door de hele Bijbel heen laat zien dat Hij liefde voor onze naaste zo belangrijk vindt. God is liefde, voor iedereen.

We zijn allemaal hetzelfde

Nadat we onze voorganger om informatie hadden gevraagd over de verschillen, was zijn eerste reactie: β€œMensen zijn allemaal één bloed, dus volgens de Bijbel is β€˜huidskleur’ eigenlijk niet zo interessant.”
Lees maar mee in een brief van Paulus: ‘Uit één mens heeft Hij de hele mensheid gemaakt, die Hij over de hele aarde heeft verspreid; voor elk volk heeft Hij een tijdperk vastgesteld en Hij heeft de grenzen van hun woongebied bepaald. Het was Gods bedoeling dat ze Hem zouden zoeken en Hem al tastend zouden kunnen vinden, aangezien Hij van niemand van ons ver weg is. Want in Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij. Of, zoals ook enkele van uw eigen dichters hebben gezegd: β€œUit hem komen ook wij voort.” (Handelingen 17:26-2, HSV)

Dus, wat zegt de Bijbel over verschillende huidskleuren? Ik denk dat we mogen leren om niet meer naar de verschillen te kijken, maar naar wat ons verbindt; dat we allemaal uit één mens komen en dat God ons allemaal liefheeft. In Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij. Wij allemaal.

Aan de slag!

Bid je mee?

“God, Vader in de Hemel, U heeft de hele mensheid geschapen. Naar Uw evenbeeld, wij allemaal. Dank U wel daarvoor. Wilt U ons helpen om elkaar lief te hebben? Om de verschillen te koesteren,Β en vanuit verbinding en respect met elkaar te leven. Want in U leven wij, bewegen wij en zijn wij. Dank U wel dat wij zo verweven zijn met U.Β Vul ons hart met liefde, voor iedereen. Amen.” 

Bronnen: RD (2010, 15 februari)
Waar komen huidskleuren vandaan? Geraadpleegd op 16 april 2024 van Huidhuis.
Pigment bepaalt kleur. Geraadpleegd op 16 april 2024 van Eucerin.
Hoe verschilt de huid per etnische groep? Geraadpleegd op 16 april 2024.


2 reacties op “Wat zegt de Bijbel over verschillende huidskleuren?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!