Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen1

Bid zonder ophouden – maar nog veel meer!

‘Bid zonder ophouden’, zegt 1 Thessalonicenzen 5:17 (HSV). Deze zin ben je misschien weleens tegengekomen in de Bijbel. Het vers bestaat uit drie woorden: hoeveel kan dat nou betekenen? Deze drie simpele woorden betekenen echter een heleboel.

In het dagelijks leven is het gemakkelijk om te vergeten om te bidden. Net zoals Bijbellezen en stille tijd er snel bij inschieten, is even ervoor gaan zitten om je handen te vouwen en je ogen te sluiten best wel een uitdaging. De maatschappij in Nederland is erop ingericht om snel te leven. Tijd voor ontspanning is er al weinig, laat staan tijd voor gebed. Toch staat het in de Bijbel. Is dit vers bedoeld om ons een schuldgevoel aan te praten? Onophoudelijk bidden lukt natuurlijk niemand. Als een paar keer per dag al moeilijk is, dan is bidden zonder ophouden onmogelijk.

Geestelijk leven

Als je het vers in de context opzoekt, lees je het volgende:

En wij vragen u, broeders, hen te erkennen die onder u arbeiden, u leiding geven in de Heere en u terechtwijzen, en hen uitermate hoog te achten in liefde, om hun werk. Leef in vrede met elkaar.
En wij roepen u ertoe op, broeders, hen die ordeloos leven terecht te wijzen, de moedelozen te bemoedigen, de zwakken te ondersteunen, en met allen geduld te hebben. Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen. Verblijd u altijd. Bid zonder ophouden. Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Blus de Geest niet uit. Veracht de profetieën niet. Beproef alle dingen, behoud het goede. Onthoud u van elke vorm van kwaad.
– 1 Thessalonicenzen 5:12-22 (HSV)

In de Herziene Statenvertaling staat boven dit stukje de titel ‘Opwekkingen tot geestelijk leven’. Onophoudelijk bidden is daarmee dus een onderdeel van een geestelijk leven. Maar niet het enige! Ook anderen liefhebben, in vrede leven, anderen terechtwijzen, bemoedigen en ondersteunen en geduld hebben, zijn onderdelen van een geestelijk leven. En ook het goede najagen, je verblijden en God danken, horen daarbij. Als je het rekensommetje maakt, kom je erop uit dat dit niet betekent dat je de hele dag in gebed kunt zijn, als je ook al die anderen dingen probeert te doen.

De kern van het geestelijke leven is niet één van die onderdelen. De kern is dat je met de Heer leeft en alleen goede dingen in je leven toelaat. Dat je in harmonie met anderen samenleeft, op een liefdevolle manier, waarin ruimte is om elkaar verder te helpen.

Mijn ideale geestelijk leven

Om het geestelijke leven iets concreter voor me te zien, stel ik mezelf een soort beeld voor in mijn hoofd. In dat beeld zie ik een wereld met meer licht voor me. Ik zie mezelf rondlopen in die wereld, waarbij ik met God praat als met een geliefde. Bij alles wat ik doe, betrek ik de Heer en voor alles wat ik ontvang, dank ik Hem. Natuurlijk schijnt de zon in deze wereld, want wat er ook gebeurt, God is daar!

In die wereld doe ik een paar dingen fundamenteel anders dan in de echte wereld. In mijn denkbeeldige, geestelijke wereld ben ik helemaal niet bezig met de dingen waar ik nu dagelijks mee bezig ben: ik maak me geen zorgen over mijn werk, over de toekomst, over het verleden. Ik kan met iedereen goed opschieten, omdat we elkaar in liefde behandelen en respecteren. Ik houd niet vast aan boze gevoelens, want ik verplaats mijn aandacht dan naar het goede. En ik bid.

Mijn denkbeeldige wereld is hier op aarde helaas niet helemaal de realiteit. Want samen met God leven, betekent niet dat er geen moeite of duisternis meer is. Jezus is het beste voorbeeld van iemand die met God leeft, maar zelfs Zijn leven was niet zonder moeite. Sterker nog, met God leven kan juist je moeite in dit leven vergroten. Gelukkig wil God met je meegaan in de duisternis. Juist in het duister van Golgotha bidt Jezus psalmen. Juist in het donker wil God aanwezig zijn.

Jouw geestelijk leven

Misschien ziet jouw denkbeeldige geestelijke wereld er heel anders uit, of misschien vind je denkbeeldige werelden veel te zweverig. Waar het om gaat is dit: ik denk dat iedereen wel een bepaald idee heeft over hoe een geestelijk leven eruit zou moeten zien. Of in ieder geval een idee over hoe haar relatie met God eruit zou moeten zien. Maar vaak leven we daar niet naar, omdat we ons laten weerhouden door een idee als “ik moet zoveel keer per dag bidden”, of “ik moet elke dag stille tijd houden”. Maar die strakke richtlijnen, die starre ideeën, zijn niet waar het geestelijke leven om draait. Waar het wel om draait is hoe je met anderen en met God leeft. Het gaat om je relatie met Hem.

Aan de slag! 

Denk eens na over jouw geestelijke leven. Hoe ziet dat eruit? Probeer niet te veel in regeltjes te denken, maar probeer jouw ideaalbeeld naast de realiteit te leggen.


2 reacties op “Bid zonder ophouden – maar nog veel meer!”

  1. In Hem leven wij, bewegen wij ons, zijn wij! ( Handelingen 17 vers 28)

    Aan deze tekst moest ik ook denken bij deze overdenking! Wij bewegen ons in Hem en mogen elke dag verbinding zoeken!
    Zó nauw betrokken is de Heer met ons leven!

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!