Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen2

Ook jij bent een beelddrager van God, maar wat betekent dat?

Al het leven is uit God ontstaan. Dat is wat de eerste bladzijde van de Bijbel ons leert. God is de Enige die uit niets Γ­Γ©ts kan maken! De Enige die leven voort kan brengen zonder materie. God gebruikt slechts Zijn stem en leven wordt tevoorschijn geroepen. Het is fascinerend om te lezen hoe God de hemel bezaait met de zon, maan en sterren, en de aarde vult met bomen, dieren en… de mens!

Zie je het voor je, hoe God een ruige aarde β€˜omtovert’ tot een adembenemend paradijs? Hoe Hij geniet van het scheppen van Zijn schepping en concludeert: β€˜Het is zeer goed!’

God getuigt van Zichzelf dat Hij de wereld heeft gemaakt. In het Bijbelboek Jesaja lezen we:

Zo zegt de HEERE, Die de hemel geschapen heeft,
die God Die de aarde geformeerd en haar gemaakt heeft.
Hij heeft haar gegrondvest (…), Hij heeft haar geformeerd opdat men erop zou wonen:
Ik ben de HEERE, en niemand anders.

– Jesaja 45:18 (HSV)

Adembenemend mooi

Nadat God een adembenemende wereld heeft geschapen, is het tijd om de bewoners van deze prachtige plek te scheppen. God schept krioelende, kruipende, kleurige en kleurloze wezens in alle vormen en maten. Gods schepping is perfect! Maar… wie gaat er zorg dragen voor al het moois dat God gecreΓ«erd heeft? Precies, de mens! 

Afdruk van Gods wezen

En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
– Genesis 1:26 (HSV)

God beraadslaagt met Zichzelf over het maken van de mens. Dit geeft de bijzondere positie van de mens weer. Elk mens is een afspiegeling van God zΓ©lf! Ook al is door de zondeval het beeld van God in de mens beschadigd geraakt, ten diepste zijn we nog steeds beelddragers! Daarom is echt Γ©lk leven, ieder mens, hoe broos of kwetsbaar ook, kostbaar en waardevol! Elk leven telt.

Mannelijk en vrouwelijk

Op de dag dat God Adam schiep, maakte Hij hem naar de gelijkenis van God. Mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen, en Hij zegende hen en gaf hun de naam mens, op de dag dat ze geschapen werden.
– Genesis 5:1-2 (HSV)

De Bijbel spreekt hier duidelijk over twéé geslachten, mannelijk én vrouwelijk. Zowel de man als de vrouw zijn beelddrager van God. Beiden representeren God op een eigen, unieke wijze. SÑmen weerspiegelen man en vrouw Gods wezen.

Essentie van het leven

Toen vormde de HEERE God de mens uit het stof van de aardbodem en blies de levensadem in zijn neusgaten; zo werd de mens tot een levend wezen.
– Genesis 2:7 (HSV)

Het is fascinerend dat God zΓ©lf de mens formeert uit het stof van de aarde. Vervolgens blaast Hij Zijn levensgeest in de mens, waardoor de mens tot leven komt! Hier vinden wij de essentie van ons mens-zijn! Wij leven omdat God ons levensadem geeft. 

Levenstaak

Genesis 1 vermeldt dat de aarde β€˜woest’ en β€˜leeg’ was. β€˜Woest’ in de betekenis van β€˜ongevormd’, β€˜onbewerkt’. De taak van de mens, als beelddrager van God, is de aarde bewerken en er een goede rentmeester over zijn. Door zorg te dragen voor Gods schepping (Genesis 1:28).

Levensadem

Wij leven dankzij Gods levensadem, Zijn levensgeest! Het leven op zichzelf is een geschenk. God is de Gever van Γ‘lle leven. Hij alléén heeft het recht leven te geven en leven (terug) te nemen. De uitdrukking β€˜de geest geven’ betekent: β€˜ophouden met leven’. Zowel leven als dood zijn in Gods hand. De dood doet zijn intrede als God Zijn levensgeest terugneemt.  

Levensdoel

De eerste mens, Adam, viel in zonde, maar Jezus Christus heeft de zonde overwonnen. Beantwoorden aan Gods doel voor jouw leven kan alléén door het offer van Jezus Christus, Gods Zoon. Als jij in Hem gelooft als jouw Redder blijf je voor altijd verbonden met God, en werkt God door Zijn Geest iets moois uit in jouw leven!

Als mens vind je jouw oorsprong, maar ook jouw levensdoel in God.

Romeinen 11:36 zegt zo mooi: ‘Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen.’ (HSV)

Aan de slag!

Op welke manier ben jij beelddrager van God? Hoe kun jij een goede rentmeester zijn over Gods schepping?

tirza rots

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!