Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen2

Hemelwezens: vroeger en nu

In de Bijbel wordt op verschillende manieren over hemelwezens gesproken. In onze tijd doen we dat niet meer zo vaak. In deze overdenking bekijken we de rol van engelen in het Oude en Nieuwe Testament en hoe we het gesprek erover met elkaar kunnen aangaan.

In de Bijbel wordt op verschillende manieren over hemelwezens gesproken. Waar we vaak het eerste aan denken zijn engelen. 

Engelen

Het woord β€˜engel’ is afgeleid van Griekse en Hebreeuwse woorden die β€˜boodschapper’ betekenen. In het Oude Testament lijken de engelen daadwerkelijk vooral als boodschapper te werken. Vaak kwamen ze in de gedaante van een mens, waardoor ze niet als engel werden herkend. Bijvoorbeeld zoals de drie mannen die bij Abraham kwamen in Genesis 18. Soms zagen ze er juist ontzagwekkend uit, zoals in Richteren 13:6: ‘Toen ging deze vrouw naar binnen en zei tegen haar man: Een Man Gods kwam bij mij en Zijn uiterlijk was als het uiterlijk van een Engel van God, heel ontzagwekkend. Ik vroeg Hem niet waar Hij vandaan kwam, en Hij heeft mij Zijn Naam niet verteld.’ (HSV)

Hun taak was voornamelijk het overbrengen van een boodschap.

Ook staat er in het Oude Testament geschreven over cherubs en serafs. Strikt genomen zijn dat geen engelen, maar wel hemelwezens. Waar engelen vaak menselijke uiterlijke kenmerken hadden, waren de cherubijnen een soort mix van verschillende diersoorten. 

Cherubs

Cherubs waren aanwezig bij de tabernakel, de ark van het verbond en de tempel van Salomo. 

Zo brachten de priesters de ark van het verbond van de HEERE op zijn plaats, tot in het binnenste heiligdom van het huis, tot in het heilige der heiligen, tot onder de vleugels van de cherubs. Want de cherubs spreidden beide vleugels uit over de plaats van de ark: de cherubs bedekten de ark en zijn draagbomen vanboven.
– 1 Koningen 8:6-7 (HSV)

Maar ook in Genesis zijn ze er al: 

Hij verdreef de mens, en plaatste ten oosten van de hof van Eden de cherubs met een vlammend zwaard, dat heen en weer bewoog, om de weg naar de boom des levens te bewaken.
– Genesis 3:24 (HSV)

De cherubs hadden een andere functie dan het overbrengen van boodschappen. Ze leken meer bedoeld te zijn als bescherming van en ook als teken van Gods heiligheid.

Serafs

Serafs hadden nog een andere functie: zij verheerlijkten God.

In het jaar dat koning Uzzia stierf, zag ik de Heere zitten op een hoge en verheven troon, en de zomen van Zijn [gewaad] vulden de tempel. Serafs stonden boven Hem. Ieder had zes vleugels: met twee bedekte [ieder] zijn gezicht, met twee bedekte hij zijn voeten, en met twee vloog hij. De een riep tot de ander: Heilig, heilig, heilig is de HEERE van de legermachten; heel de aarde is vol van Zijn heerlijkheid!
– Jesaja 6:1-3 (HSV)

Nieuwe Testament

In het Nieuwe Testament, eigenlijk al sinds het einde van de Babylonische ballingschap, lijken engelen een wat ander doel te dienen. Naast boodschappen doorgeven, God verheerlijken en Zijn heiligheid aanwijzen en beschermen, krijgen de engelen een andere rol.

Een hemels leger van engelen zingt Jezus bij Zijn geboorte lof toe. Vlak voor Jezus’ sterven komt een engel om Hem kracht te geven, lezen we in Lucas 22:42-43: ‘Vader, als U wilt, neem deze drinkbeker van Mij weg; maar laat niet Mijn wil, maar de Uwe geschieden. En aan Hem verscheen een engel uit de hemel, die Hem versterkte.’ (HSV)
En bij Jezus’ opstanding rolt een engel de steen weg van voor het graf. 

Al deze momenten waren heel belangrijk in de heilsgeschiedenis. Engelen waren aanwezig en lieten zich ook zien op de cruciale ogenblikken. Hoe zou het allemaal zijn gelopen als deze engelen er niet waren geweest? Ja, God zou ongetwijfeld een andere manier hebben gevonden om alles goed te laten verlopen, maar deze teksten laten wel het belang zien van het erkennen van hemelwezens.

Nu

En nu, in onze tijd? Engelen lijken niet zo’n grote rol meer te spelen in het leven van veel gelovigen. Ook in veel kerken wordt er weinig over engelen gesproken. Logisch aan de ene kant, engelen lijken ook minder vaak zichtbaar te worden dan vroeger. Aan de andere kant denk ik dat het heel verrijkend zou kunnen zijn voor je geloof om er wat meer mee bezig te zijn. Stilstaan bij iets bovennatuurlijks, wat je verstand te boven gaat, zou misschien juist even die extra boost aan je geloof kunnen geven. De grootsheid van God kan dan weer even op de voorgrond komen te staan.

Misschien is het een mooie manier om het gesprek erover te beginnen, door gewoon eens aan iemand te vragen: β€œHeb jij weleens een engel gezien?” Wie weet wat een getuigenissen er in zo’n gesprek naar voren komen!

Aan de slag! 

Met wie zou jij het gesprek aan kunnen gaan over engelen? Probeer het eens!

Bron: Wat zijn Engelen?  – debijbel.nl. (z.d.).

paola don

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!