Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen10

God als liefdevolle Vader die het lijden toelaat?

Een van de meest gestelde vragen is: waarom laat God het lijden toe als Hij een liefdevolle Vader is? Een vraag die jij misschien ook wel eens stelt. Blijkbaar vinden wij dat β€˜het lijden toelaten’ niet samengaat met een β€˜liefdevolle Vader’ en schuurt het daar voor ons. Graag wil ik deze β€˜schuurplek’ met je bekijken! 

God als liefdevolle Vader

Laten we eerst even stilstaan bij God als Vader. Je bent misschien geneigd om dat te spiegelen aan jouw aardse vader. Het probleem daarbij is dat dit beeld altijd vertekend zal zijn, omdat geen enkele aardse vader perfect is. Om te weten hoe God werkelijk is als Vader moeten we naar Jezus kijken. Hij toont Gods liefdevolle Vaderhart, Zijn passie, Zijn karakter. Hij is volmaakt in liefde, goedheid en trouw.

Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft Hem doen kennen.
– Johannes 1:18 (NBV21)

Liefde en lijden

En dan het lijden, waarvan we vaak niet begrijpen dat God, als liefdevolle Vader, dat toelaat. Weet je dat er een Bijbelgedeelte is waarin die twee gecombineerd worden? Je vindt het in de brief van Paulus aan de gelovigen in Rome. De Romeinen hebben de Geest van God ontvangen door het aannemen van Jezus als Verlosser. En dat geldt voor iedereen die in Jezus gelooft: je ontvangt Zijn Geest, waardoor je een kind van God bent en Hem β€˜Abba Vader’ mag noemen. 

Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God.
U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te worden – door Hem roepen wij God aan met β€˜Abba, Vader’.
De Geest zelf verzekert onze geest dat wij Gods kinderen zijn.
– Romeinen 8:14-16 (NBV21)

Romeinen 8 gaat verder en noemt ons ‘erfgenamen’. En wie wil er nou niet een erfenis ontvangen?

En als we zijn kinderen zijn, zijn we ook zijn erfgenamen: erfgenamen van God, samen met Christus.
Want wij delen in zijn lijden om ook met Hem te kunnen delen in Gods luister.
– Romeinen 8:17 (NBV21)

Lijden als erfenis? 

Delen in het lijden… wat is dit voor erfenis?! Voel jij het ook meteen schuren? Wij praten liever over de zegen die we ontvangen als kinderen van God, maar blijkbaar is lijden ook een onderdeel van geloven. Het gaat daarbij niet om straf voor wat je verkeerd doet, want die straf heeft Jezus al gedragen. Lijden is een gevolg van de gebrokenheid en sterfelijkheid op aarde. En Gods tegenstander wil ons door lijden uit onze bestemming halen, weg bij Gods Vaderhart. Dat is de realiteit. 

God zou ons kunnen beschermen voor lijden, maar doet dat niet altijd. Soms begrijpen wij waarom Hij lijden toelaat – meestal pas achteraf en niet als we er middenin zitten – maar vaak ook niet. Daar wil ik nu niet de focus op leggen. Waar het mij om gaat, is dat het tekstgedeelte ons laat zien dat ondanks het lijden, of juist te midden van lijden, God nog steeds een liefdevolle Vader is. Dat blijkt uit de volgende verzen in Romeinen 8: 

  • Het lijden van deze tijd staat niet in verhouding met de heerlijkheid die ons wacht (vers 18); 
  • We hebben als voorschot op de erfenis Gods Geest ontvangen, als helper, trooster en advocaat (vers 23 en 26-27);
  • God zal ons lijden laten meewerken ten goede (vers 28).
    Het zal uiteindelijk niet voor niets zijn en kan ons helpen om steeds meer het evenbeeld van Jezus te worden, die ook door het lijden heen moest (vers 29); 
  • Niets kan ons scheiden van Gods liefde, ook lijden niet (vers 35-36, 38-39); 
  • En vanuit de liefde van God de Vader zullen wij overwinnen, dwars door het lijden heen (vers 37). 

Blijkbaar kan β€˜God als een liefdevolle Vader’ samengaan met β€˜lijden toelaten’ en schuurt het minder dan je misschien dacht. Het betekent niet dat we alles zullen begrijpen, maar wel dat God altijd te vertrouwen is als liefdevolle Vader. Dus als je op dit moment door lijden heengaat: kijk naar Jezus en twijfel niet aan Gods vaderlijke liefde voor jou! 

Aan de slag!

Schrijf op de achterkant van een schuurpapiertje wat voor jou de hoofdpunten zijn van Romeinen 8:14-39. Luister ondertussen naar β€˜Good Good Father’ van Chris Tomlin.

marijke gootjes

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!