Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen6

Tijd verspillen of wijs worden?

Mijn jongste zoon gaat sinds augustus naar de basisschool. Eerlijk gezegd voelt dat alsof de tijd door mijn vingers is geglipt. Als ik foto’s terugzie van hem en zijn broer, dan voel ik een soort weemoed in mijn hart. Ik zou zo graag nog een keer mijn neus in hun Zwitsal-haartjes willen stoppen. Of ‘kiekeboe’ willen spelen. Of voor de zoveelste nacht op rij mijn bed uit willen strompelen om een huilend kindje te troosten, ook al had ik wallen tot op m’n knieën. Ik zou er nu meer van genieten. Ik weet nu namelijk iets wat ik toen niet wist: het gaat allemaal veel te snel voorbij. 

Een psalm die gaat over de kortstondigheid van het leven is Psalm 90, de enige psalm die geschreven is door Mozes. Het is best een sombere psalm, maar dat is in het licht van wat hij heeft meegemaakt ook niet zo gek. In de woestijn zag Mozes zowel Gods liefde als Gods toorn. Mozes ervoer als geen ander dat God trouw is van generatie tot generatie. Maar hij ontdekte ook als geen ander de kortstondigheid van het leven. Psalm 90 is daardoor geen gemakkelijke psalm. Lees maar mee: 

U doet de sterveling terugkeren tot stof
en zegt: Keer terug, mensenkinderen.
Want duizend jaren zijn in Uw ogen
als de dag van gisteren, wanneer die voorbijgegaan is,
of als een wake in de nacht.
U spoelt hen weg, zij zijn als de slaap.
In de morgen zijn zij als het gras dat opkomt:
in de morgen bloeit het en komt het op,
‘s avonds wordt het afgesneden en het verdort.
– Psalm 90:3-6 (HSV)

Hoe ga jij om met jouw tijd? 

Best heftig he?! Zó snel gaat ons leven dus voorbij. Lees je de psalm verder, dan vind je er een intrigerend vers: 

Leer ons zó onze dagen tellen,
dat wij een wijs hart verkrijgen. 

– Psalm 90:12 (HSV)

Doet dit vers iets met je? Mij doet het stilstaan bij vragen als: Waar vul ik mijn dagen mee? Leef ik bewust genoeg? Ik weet niet of het goed is om iedere dag te leven met gedachten als: het kan zomaar over zijn, of: haal alles eruit wat erin zit. Maar het is wel goed jezelf af te vragen: Leef ik met échte aandacht? Zie ik de lessen die God me wil leren? Zoek ik Hem iedere dag? 

Want daar is het waar we een wijs hart kunnen verkrijgen; aan de voeten van Jezus. We worden niet wijs van de zoveelste serie op Netflix, of van eindeloos scrollen op Instagram; van dagen waarop je van hot naar her vliegt en toch het idee hebt dat je niets wezenlijks hebt gedaan. Wijsheid vind je alleen bij God, zoals staat in Kolossenzen 2:2-3: ‘Zo wil ik hen bemoedigen en hen in liefde bijeenhouden, opdat ze tot de volle rijkdom van allesomvattend inzicht komen, tot de kennis van Gods geheim: Christus, in wie alle schatten van wijsheid en kennis verborgen liggen.‘ (NBV)

Leven zoals Hij dat heeft bedoeld

Je krijgt iedere dag de kans om te groeien in wijsheid. Om ernaar te streven tot ‘die volle rijkdom van allesomvattend inzicht’ te komen: Jezus zelf. Dus denk vandaag eens na over de vragen: Hoeveel dagen laat ik nog door mijn vingers glippen? Hoeveel tijd wil ik nog verspillen? ‘Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen’. Als ik Psalm 90:12 lees, voel ik een verlangen om mijn leven in het perspectief van Gods licht te zien. Om het leven te leven zoals Hij dat heeft bedoeld. Wat mij betreft kunnen we dan alleen maar de laatste verzen van de psalm meebidden: 

Verzadig ons in de morgen met Uw goedertierenheid,
dan zullen wij juichen en verblijd zijn, tijdens al onze dagen.
(…)
Laat Uw werk aan Uw dienaren gezien worden,
Uw glorie over hun kinderen.
De lieflijkheid van de Heere, onze God, zij over ons;
bevestig het werk van onze handen over ons,
ja, het werk van onze handen, bevestig dat.
– Psalm 90:14,16-17 (HSV)

Laten we onze dagen vullen met meer van Hem en minder van onszelf. Zodat we een wijs hart verkrijgen. 

Aan de slag!

Schrap één ding van je to-dolijst vandaag of leg wat vaker je telefoon weg, en vul die tijd op met het zoeken naar de wijsheid.

marianne de bart van der lee

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!